15x hlasované

 
Čas prípravy: 10 minút,
Čas tepelnej úpravy: 25 minút,
Počet porcií: 6,
 

Paradajková omáčka na cestoviny bez rajčín je pôvodom taliansky recept, ktorý je ideálny pre deti aj dospelých. Pripravte si z takejto omáčky rýchly obed pre celú rodinu. Jedlo bude hotové do pár minút, práve vďaka jednoduchému fotoreceptu od Chutné recepty. Hurá do varenia!

Paradajková omáčka na cestoviny

Chystáte si klasické cestoviny so syrom, no chceli by ste ich tentokrát obohatiť niečím novým? Paradajková omáčka na cestoviny z pretlaku je tá pravá čerešňa na záver. Zvládne ju aj úplný začiatočník v kuchyni.

Paradajková omáčka na cestoviny je populárna z niekoľkých dôvodov. Má príjemnú chuť, ktorá sa k cestovinám dobre hodí. Paradajky sú kyslé a osviežujúce a v kombinácii s bylinkami, cesnakom a cibuľou vytvárajú chutnú a aromatickú omáčku.

Paradajková omáčka na cestoviny je jednoduchá na prípravu a zvyčajne nevyžaduje veľa ingrediencií. Stačí zopár zrelých paradajok, alebo ako v tomto prípade paradajkový pretlak, cibuľa, cesnak, olivový olej, bylinky a soľ a korenie. 

Táto omáčka sa dá kombinovať s rôznymi druhmi cestovín, ako sú napríklad spaghetti, penne, fusilli alebo farfalle. Okrem toho môže byť použitá aj ako základ pre rôzne ďalšie jedlá.

Prečo je paradajková omáčka dobrá?

Paradajky sú bohaté na vitamíny a minerály, najmä vitamín C a draslík. Taktiež obsahujú antioxidanty.

A paradajky sú taktiež dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravie pokožky. Štúdie ukazujú, že paradajky môžu znižovať riziko ochorení, ako je srdcová choroba, mŕtvica a rakovina prostaty. Paradajková omáčka na cestoviny obsahuje aj draslík, ktorý je dôležitý pre reguláciu krvného tlaku a funkciu svalov.

Paradajková omáčka na cestoviny je taktiež nízkokalorická a je zdrojom vitamínov a minerálov, čo z nej robí zdravú alternatívu k iným potravinám.

K tomu cestoviny, ktoré sa pripravujú pomerne rýchlo a jednoducho, čo z nich robí ideálnu voľbu pre rýchly a chutný obed alebo večeru. Cestoviny sú dostupné v mnohých obchodoch a ich cena je zvyčajne pomerne nízka v porovnaní s inými potravinami.

A čo tak si pripraviť túto paradajkovú omáčku na cestoviny z domáceho pretlaku? Áno, je to možné. Dobrá kuchyňa vám ponúka overený recept na domáci, extra chutný pretlak z rajčín, ktorý nepochybne stojí za vyskúšanie. Veľa šťastia s prípravou!

Prinášame vám malý tip: Ak sa vám omáčka zdá málo hustá, stačí, ak v mixéri rozšľaháme trochu vody s múkou a prilejeme do samotnej omáčky. Naopak, ak sa vám zdá príliš hustá, zriedime ju vodou

Okrem paradajkovej omáčky vám na cestoviny odporúčame vyskúšať aj recept na šampiňónovo-syrovú omáčku, ktorá sa k k nim rovnako perfektne hodí. Tentokrát recept od portálu Ženy v meste.

Prípadne skúste recept na cestoviny s krevetami, na špagety Carbonara. alebo aj aj recept na cestovinový šalát s majonézou. Vyskúšajte aj šunkofleky. Máme aj overený recept na cestoviny s tvarohom.

Ingrediencie na paradajkovú omáčku

(6 porcií)

Postup receptu na radajkovú omáčku

1Prípravu omáčku začneme s cibuľou. Očistíme ju a nakrájame nadrobno. Následne ju na oleji smažíme cca 4 minúty. K osmaženej cibuli neskôr pridáme múku a miešame do zlatista.

Smaženie cibule do zlatista aj s múkou. Foto - Kristýna

2Za stáleho miešania múky prilievame studenú vodu. Znova premiešame a postupne pridáme soľ, cukor, nové korenie, bobkový list a klinčeky. Varíme spolu 20 minút.

Pridanie korenín. Foto - Kristýna

3Po 20 minútach vytiahneme koreniny s použitím sitka. Následne môžeme priliať hlavnú ingredienciu, ktorou je paradajkový pretlak. Omáčku ešte dáme variť na ďalších 5 minút.

Pridanie paradajkového pretlaku. Foto - Kristýna

4Medzitým, ako sa nám varí omáčka, pripravíme si cestoviny, na ktoré hotovú omáčku neskôr vylejeme. Môžeme taktiež dochutiť nastrúhaným Eidamom alebo iným syrom. To už záleží na vašej preferencií. Hotovo!

Uvaríme cestoviny a dochutíme syrom. Foto - Kristýna

Dobrú chuť k paradajkovej omáčke na cestoviny vám aj deťom! Vyskúšajte aj náš recept na jednoduché rizoto s kuracím mäsom.

Videorecept na paradajkovú omáčku na cestoviny

Ďalšie recepty na cestoviny

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu