Klasický uhorkový šalát je veľká dobrota. Vyskúšajte overený recept webu chutné recepty a potešte sa zdravým uhorkovým šalátom. Je jednoduchý, svieži, zdravý a fit. Zaručene od neho nepriberiete.
Klasický uhorkový šalát
Máme pre vás recept na klasický uhorkový šalát, ktorý obsahuje veľa vody, takmer žiadne kalórie a je plný vitamínov a živín.
Ak je uhorkový šalát správne pripravený, môže byť nízkotučnou alternatívou ku klasickým šalátom s mastným dressingom. Namiesto toho sa často používa ľahký dressing s olivovým olejom, octom a bylinkami, ktorý poskytuje chuť a zároveň nie je tak kalorický.
Uhorky sú nízkokalorické a obsahujú vysoké množstvo vody, takže môžu pomôcť udržať hydratáciu tela. Taktiež obsahujú vlákninu, vitamín C a K, draslík a ďalšie minerály, ktoré sú dôležité pre zdravie.
Ak vám cibuľa nerobí veľmi dobre, pokvapkajte si uhorkový šalát citrónovou šťavou a nechajte postáť 5 minút. Bude ľahšie stráviteľný. Nálev si môžeme pripraviť buď z medu (zdravšie sladenie) alebo cukru, octu či citrónovej šťavy (zdravšia verzia). Výber je iba na vás. Dôležité je vyvážiť chuť nálevu. Mal by byť sladkokyslý.
Navyše, uhorky obsahujú aj antioxidanty a fytonutrienty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek a chorobami. Preto je konzumácia uhorkového šalátu môže byť súčasťou zdravého a vyváženého stravovania.
Uhorky sú nielen chutné, ale všetci vieme, že aj zdravé. Obsahujú veľa vody a vlákniny, čo môže pomôcť udržiavať hydratáciu tela a zlepšiť trávenie. Uhorky sú tiež nízkokalorické a obsahujú malé množstvo sacharidov, tukov a bielkovín, čo môže byť výhodné pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú hmotnosť.
Navyše, klasický uhorkový šalát obsahuje vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, K a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, svalov a imunitného systému. Okrem toho obsahujú aj antioxidanty a fytonutrienty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek a chorobami. Celkovo možno teda povedať, že uhorky sú zdravou a výživnou potravinou. Vyskúšajte aj nápady ako si doma pripraviť dresing z kyslej smotany.
Prečo je dobrý nápad?
Zeleninové šaláty, medzi nimi aj uhorkový, sú ľahké a zdravé, obľúbené predovšetkým v lete. Náš svieži klasický uhorkový šalát sa výborne hodí k mäsovým, múčnym, ale aj jedlám zo zeleniny. Môžete si ho dopriať bez výčitiek rovnako aj ďalšie zeleninové šaláty.
- Šaláty zo zeleniny obsahujú veľa vitamínov a minerálov dôležitých pre zdravie. Napríklad, listová zelenina ako špenát, rukola alebo kel obsahujú veľa vitamínu C, K a draslíka, zatiaľ čo mrkva a paprika obsahujú veľa vitamínu A a C.
- Zeleninové šaláty obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravie tráviaceho systému a znižuje riziko niektorých chorôb, ako je napríklad obezita, cukrovka a srdcové ochorenia.
- Zeleninové šaláty môžu byť zároveň nízkokalorickou alternatívou k iným druhom jedál. Ak sa použijú ľahké dressingu a zdravé prísady, zeleninové šaláty môžu byť plné chuti a súčasne obsahovať málo kalórií.
- Zeleninové šaláty môžu pomôcť zlepšiť kvalitu pokožky a vlasov. Vitamíny a minerály obsiahnuté v zelenine môžu pomôcť zlepšiť stav pokožky a vlasov, čím zlepšia celkový vzhľad.
Celkovo možno podľa openai.com povedať, že zeleninové šaláty sú zdravým a chutným spôsobom, ako získať množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a vlákniny. Sú tiež skvelou alternatívou k jedlám, ktoré sú vysoko kalorické a obsahujú málo živín.
Vyskúšajte okrem tohto aj recept na šopský šalát, prípadne vyskúšajte aj uhorkový šalát so smotanou. Alebo naše recepty na šalátový dresing. Pripravte si aj tradičné grécke tzatziki.
Ingrediencie na klasický uhorkový šalát
- 4 stredné uhorky,
- 1 menšia cibuľa alebo hrsť pažítky, alebo jarnej cibuľky,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- citrónová šťava alebo ocot (podľa chuti),
- na vyváženie chuti aj med alebo kryštálový (trstinový) cukor
Postup receptu na uhorkový šalát
1Pripravíme si šalátové, alebo poľné uhorky. Najlepšie sú samozrejme z vlastnej záhradky. Uhorky dobre umyjeme a ošúpeme. Šupku môžeme aj nechať, keď ju máme radi. Je v nej veľa vitanímov.
2Na strúhadle si uhorky nastrúhame na tenké plátky (rezančeky), môžeme ich aj nakrájať.
3Uhorky posolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustili vlastnú šťavu. Šalát získa na chuti.
4Nálev pripravíme z vody, soli, korenia, medu (cukru), citrónovej šťavy (octu). Premiešame. K šalátu pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku.
5Klasický uhorkový šalát chutí najlepšie, keď ho necháme v chlade odstáť aspoň 30 minút. Prejdú chute, bude aj osviežujúci. Hodí sa k rôznym jedlám, konzumovať ho môžeme aj samotný, a to bez výčitiek, pretože má málo kalórií. Dobrú chuť.