Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 4
 
Najjednoduchšia restovaná cuketa na panvici, ktorá môže slúžiť ako zdravá príloha alebo ako ľahšie hlavné jedlo. Túto pochúťku si zamiluje celá rodina, určite stojí za vyskúšanie už len preto, že je taká jednoduchá a rýchla na prípravu. Uvarte si s nami restovanú cuketu podľa receptu portálu Chutné recepty.

Restovaná cuketa

Restovaná cuketa na panvici je vždy dobrý nápad. Je to neodolateľná pochúťka, ktorá sa hodí ako príloha k mäsu, ale aj rôznym opekaným zemiakom či ryži. Poprípade si ju môžete vychutnať aj samostatne ako ľahšie hlavné jedlo alebo na večeru. Ak máte doma cuketu a neviete čo s ňou, tak restovaná cuketa je tá správna odpoveď. Máme pre vás podrobný recept, vďaka ktorému ju budete mať pripravenú za 20 minút. Vyskúšajte.

Cuketa je nízko-kalorická zelenina a obsahuje malé množstvo tuku. Je bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, vitamínu K, horčíka a draslíka. Cuketa tiež obsahuje vlákninu, čo je dobré pre tráviaci systém. Je to zdravá voľba do stravy, pretože nemá veľa kalórií a obsahuje vitamíny a minerály dôležité pre zdravie. Vďaka svojmu nízkemu obsahu tuku a kalórií môže restovaná cuketa pomôcť pri udržiavaní váhy.

Pred restovaním cuketu nemusíte šúpať, pretože väčšina živín sa nachádza v jej šupke. Môžete je nakrájať na kolieska, prúžky alebo kocky podľa vašich preferencií. Niektorí ľudia tiež radi používajú mandolínu na jemné krájanie. Restovanie je metóda varenia, pri ktorej cuketu nakrájate a krátko dusíte na oleji alebo masle na panvici. Dôležité je, aby ste cuketu krájali na rovnomerné kúsky, aby sa pri restovaní uvarila rovnomerne. Restovanie cukety môže trvať iba niekoľko minút, kým nezmäkne a získa jemnú a lahodnú chuť.

Cuketu môžete dochutiť rôznymi spôsobmi. Môžete pridať bylinky a korenie, ako napríklad cesnak, petržlen, tymian alebo bazalku, aby ste získali výraznejšiu chuť. Taktiež je možné pridať syr, citrónovú šťavu alebo orechy pre zvýraznenie chuti.

Restovaná cuketa sa dobre kombinuje s inými druhmi zeleniny, ako sú paradajky, paprika a baklažán. Môžete vytvoriť rôzne zeleninové pokrmy alebo ratatouille.

S cuketou si taktiež viete pripraviť aj rýchle cestoviny, cuketové placky, cuketové rizoto, cuketové fašírky alebo dokonca aj sladký cuketový koláč s čokoládou.

Tipy na prílohy z cukety

Cuketa je veľmi všestranná zelenina a dá sa použiť na prípravu rôznych chutných príloh. Tu je niekoľko tipov a ku každému zopár viet:

  1. Cuketové placky: Cuketové placky sú vynikajúcou voľbou. Stačí cuketu nastrúhať a vyliať prebytočnú tekutinu, potom zmiešať s trochou mlieka, vajcami, múkou a korením. Tieto placky môžete smažiť na panvici, až kým nezískajú zlatohnedú farbu, alebo ich upiecť v rúre. Servírujte s bylinkovým alebo avokádovým dresingom.

  2. Nakladaná cuketa: Nakladaná cuketa je výbornou alternatívou k tradičným kyslým uhorkám. Cukety sa nakrájajú na tenké kolieska a nechajú sa kvasiť v octe s cibuľou a korením. Tento nálev je osviežujúci a skvelý k jedlám z grilu alebo mäsa.

  3. Cuketový šalát: Ľahký cuketový šalát je skvelou letnou prílohou. Nakrájajte cuketu na tenké prúžky alebo plátky a premiešajte s olivovým olejom, citrónovou šťavou, bazalkou a píniovými orechmi. Je to osviežujúci a chutný spôsob, ako využiť čerstvú cuketu.

  4. Cuketový grilovaný sendvič: Grilovaný sendvič s cuketou je skvelou voľbou pre vegetariánov a milovníkov zeleniny. Nakrájajte cuketu na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a opečte na grile. Následne plátky položte medzi čerstvé pečivo s plátkami paradajky, listami šalátu a tzatziki.

  5. Cuketové lasagne: Cuketa môže byť skvelou náhradou za cestovinové pláty v recepte na lasagne. Nakrájajte cuketu na tenké plátky a použite ich namiesto cesta. Vrstvy cukety striedajte so zvyšnými ingredienciami, ako sú mleté mäso, paradajková omáčka a syr, a pečte ako obvykle.

Tieto prílohy s cuketou sú iba niektoré z možností, ktoré máte k dispozícii. Experimentujte a skúšajte rôzne recepty, aby ste objavili nové spôsoby, ako využiť túto všestrannú zeleninu.

Cuketu ako prílohu si taktiež viete pripraviť ako cuketové hranolky, chrumkavé cuketové kolieska alebo strúhanú cuketu.  Tu je aj recept na slaný cuketový koláč so slaninou.

Ingrediencie

  • 3 ks cuketa strednej veľkosti (cca 20 cm, ideálne mladá),
  • 2 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 2 PL maslo,
  • 2 PL olivový olej,
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, drvená rasca, kurkuma, čili (podľa chuti)

Postup receptu

Cuketu aj so šupkou veľmi dôkladne umyjeme a následne ju nastrúhame na rezance alebo tenké plátky, čo viac obľubujete. Ak sú semienka v cukete tvrdé, tak stred cukety je vhodné vybrať. Hodí sa mladá cuketa, pretože tá má semienka mäkké a malé. 

Pripravíme cuketu. Foto - Nela

Na panvicu teraz pridáme maslo a olivový olej, spolu ich prehrejeme. Zatiaľ si očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Potom ju na masle a oleji opečieme dozlatista.

Opečieme cibuľu. Foto - Nela

3

K cibuli pridáme aj plátky cesnaku. Keď cesnak pekne zavonia, pridáme aj cuketu. Ak si cuketu pripravíte na rezance, bude hotová oveľa rýchlejšie. 

Pridáme aj cesnak a cuketu. Foto - Nela

4Cuketu dochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, drvenou rascou, kurkumou a ak obľubujete štipľavé jedlá, tak pridajte aj čili.

Okoreníme. Foto - Nela

5

Ochutenú cuketu restujeme 10 minút a neustále miešame, kým nezmäkne. Restovaná cuketa by mala byť jemne chrumkavá, záleží to však od toho, akú obľubujeme. 

Restujeme cuketu. Foto - Nela

6

Restovaná cuketa je hotová a podávať sa môže ako fit príloha alebo aj ako samotné jedlo, chutí totiž úžasne. Navyše je to nízko-kalorické jedlo. 

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Ak doma nemáte cuketu, ale patizón či tekvicu, môžete si ich pripraviť úplne rovnakým spôsobom. Vyskúšajte! Restovaná cuketa vám určite bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj tipy portálu Ženy v meste na rýchle recepty z cukety. Recept na cuketový tatarák. Alebo si prečítajte o tom, ktorá cuketa je jedovatá.

Videorecept

Ako podávať restovanú cuketu a s čím sa hodí?

Restovaná cuketa môže byť vynikajúcou prílohou alebo ľahkým jedlom. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju podať a k čomu sa hodí:

Samostatná príloha: Restovaná cuketa môže byť samostatnou prílohou k hlavnému jedlu. Podávajte ju s duseným kuracím mäsom, rybami alebo bravčovým mäsom. Cuketa je ľahká a zdravá príloha, ktorá dobre dopĺňa mäsové jedlá.
V cestovinách: Môžete ju pridať do cestovín. Skvelo sa hodí k špagetám, penne alebo iným druhom cestovín. Restovaná cuketa pridáva do jedla šťavnatosť a farbu.
V šalátoch: Restovaná cuketa môže byť tiež skvelou prísadou do šalátov. Zmiešajte ju s listovým šalátom, paradajkami, olivovým olejom a bazalkou a vznikne osviežujúci letný šalát.

Na pizzu: Ak máte radi pizzu, môžete restovanú cuketu použiť ako jednu z prísad. Kombinuje sa s paradajkovým pretlakom, syrom a bylinkami.
Do tortilly: Cuketa môže byť skvelou náplňou do tortíl, spolu s ďalšími prísadami, ako sú fazuľa, syr a avokádo. Vytvoríte tak chutné vegetariánske tortilly.
V bagete: Pridajte restovanú cuketu do sendvičov alebo bagiet. Skombinujte ju s kuracím mäsom, šunkou alebo inými obľúbenými prísadami.

V omáčkach: Môžete ju pridať do rôznych omáčok, ako je paradajková omáčka alebo omáčka na cestoviny, aby ste získali dodatočnú textúru a chuť.
Ako príloha k ryži: Restovaná cuketa je skvelou prílohou k ryži. Skúste ju podávať len s ryžou alebo ako súčasť pikantného ryžového jedla.
S dusenými zemiakmi: Dusená cuketa spolu s dusenými zemiakmi vytvára jednoduchú a chutnú kombináciu.
S čerstvými bylinkami: Na zvýraznenie chuti môžete restovanú cuketu posypať čerstvými bylinkami, ako sú petržlen, bazalka alebo tymián.

Kombinácie a možnosti podávania restovanej cukety sú široké a závisia od vašich chuťových preferencií. Môžete ju prispôsobiť podľa rôznych jedál a vytvoriť tak chutné a zdravé pokrmy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu