53x hlasované

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút 
Počet porcií: 2 – 3

Skvelý recept na cestoviny s lososom hotové za pár minút. Pripravte si toto zdravé jedlo ako ľahký a výživný obed alebo večeru. Lososová omáčka sa hodí na akékoľvek cestoviny si vyberiete, v našom prípade na špenátovo talianske. Cestoviny s lososom podľa receptu portálu Chutné recepty.

Fit cestoviny s lososom 

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie jedlá mnohých ľudí a je to aj vďaka tomu, že sa dajú pripraviť na milión spôsobov. Hotové sú rýchlo a omáčok na nich si viete pripraviť nekonečne veľa, podľa obľuby. Cestoviny s lososom sú ďalší cestovinový recept, ktorý neobsahuje veľa ingrediencií, je jednoduchý a rýchly na prípravu. 

Lososová omáčka pridáva do cestovín bohatú a intenzívnu chuť. Losos sa pekne dopĺňa s ďalšími ingredienciami v omáčke a vytvára tak lahodnú chuť. Celkovo sú cestoviny s lososom kombináciou jemnosti a šťavnatosti, navyše si do omáčky môžete pridať aj nejaké ingrediencie navyše, ako napríklad syr podľa obľuby, zeleninu podľa obľuby a podobne. 

Kvalita lososa je kľúčová pre chuť a zdravie jedla. Odporúča sa použiť čerstvého lososa alebo filety, ak je to možné. Ak používate zmrazeného lososa, dajte pozor, aby bol bez pridaných chemikálií a bol kvalitný. My sme na cestoviny s lososom použili lososa vo vlastnej šťave, to je taktiež možnosť.

Pri varení cestovín je dôležité dodržiavať pokyny na obale. Vždy varíme v osolenej vriacej vode a občas premiešame, aby sa cestoviny nelepili. Po uvarení ich opláchneme studenou vodou. Ak máte radi tradičnú taliansku chuť, varíme cestoviny „al dente“, čo znamená, že budú mať trochu tvrdšiu textúru. Dosiahneme to tým, že cestoviny uvaríme o niečo menej, než je odporúčaný čas, a potom ešte krátko prepláchneme studenou vodou.

Ak chcete pridať do omáčky viac zeleniny, skúste použiť špenát, cherry paradajky, cuketu alebo špargľu. Tieto ingrediencie dodajú jedlu farbu, chuť a výživovú hodnotu. Pre zdokonalenie chuti omáčky môžete zvážiť pridanie bieleho vína. Výraznejšie biele víno ako Pinot Grigio alebo Sauvignon Blanc sa obvykle hodí k lososovým omáčkam.

Ak ste milovníkom jedál s lososom, vyskúšajte aj náš recept na pečeného lososa a lososa na panvici. Máme pre vás aj iné cestovinové recepty, napríklad cestoviny s cuketou, cestoviny s krevetami, zeleninovú omáčku na cestoviny alebo špagety s vajcom a slaninou

Teraz si však poďme pripraviť cestoviny s lososom!

Losos v kuchyni

Losos je v kulinárskej oblasti jednou z najobľúbenejších a najuniverzálnejších rýb. Jeho chuťovo bohaté mäso a vysoký obsah zdravých tukov robia z lososa vynikajúcu voľbu pre širokú škálu jedál. Losos je vynikajúci na rôzne kulinárske spracovanie. Môže sa grilovať, variť, smažiť, piecť, údiť, marinovať či surový konzumovať v sushi alebo sashimi. Jeho chuť sa dobre hodí k rôznym dochucovacím prísadám, koreninám a bylinkám.

Losos má bohatú, nádychom orechovú chuť, ktorá ho robí atraktívnym pre ľudí s rôznymi chuťovými preferenciami. Jeho mäso je jemné a šťavnaté. Je tiež vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, konkrétne EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokozahekaenová kyselina). Tieto tuky majú množstvo zdravotných prospechov, vrátane podpory zdravia srdca, zlepšenia kognitívnych funkcií a znižovania zápalov v tele. Je bohatý na dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín D, vitamín B12, vitamín B6, selén a vápnik. Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti a imunitný systém.

Okrem iného je bezlepkovým potravinovým zdrojom, čo ho robí vhodným aj pre ľudí s celiakiou alebo  neznášanlivosťou lepku. Väčšina lososa dostupného na trhu pochádza z akvakultúr, kde sú ryby pestované vo vodných farmách. Tento spôsob chovu umožňuje dostupnosť lososa po celý rok a pomáha chrániť ohrozené populácie vo voľnej prírode.

Navyše je relatívne jednoduché ho pripraviť, a to bez ohľadu na to, či sa rozhodnete ho uvariť, upiecť, grilovať alebo údiť. To ho robí obľúbenou voľbou nielen pre profesionálnych kuchárov, ale aj pre domáce varenie.

Je však dôležité poznamenať, že keďže losos patrí k veľkým druhom rýb, môže obsahovať určité množstvo ťažkých kovov. Preto je dôležité vyberať si kvalitné a overené zdroje lososa, a ak je to možné, siahnuť po divokých variantoch. V moderovaných množstvách je losos zdravou a chutnou potravinou, ktorá môže prispieť k vyváženej strave a zdravému životnému štýlu. Vyskúšajte aj náš recept na zálievku na cestovinový šalát.

Ingrediencie 

Postup receptu: cestoviny s lososom

Príprava ingrediencií – Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. My sme použili špenátové talianske cestoviny, ale zvoliť si môžete naozaj hocijaký druh a tvar cestovín podľa obľuby. 

Príprava ingrediencií. Foto - Denča

2Základ zmesi – Na olivovom oleji osmažíme jarnú cibuľku, pridáme aj plátky cesnaku a smažíme chvíľku, kým nezacítime ich vôňu. Následne pridáme aj nakrájané paradajky, cuketu a osolíme. Zmes podlejeme trochou vody a dusíme. 

Základ zmesi. Foto - Denča

3

Varíme – Po 7 minútach varenia pridáme lososa vo vlastnej šťave a zmes zahustíme syrom v črievku (môžeme ho pokojne vynechať). Ochutíme bazalkou a odstavíme zo sporáka. Ak máte radi radšej krémové omáčky, pokojne omáčku rozmixujte ponorným mixérom po odstavení a môžete servírovať.

Varíme. Foto - Denča

4Servírovanie – Cestoviny s lososom sú hotové. Uvarené cestoviny polejeme lososovou omáčkou a môžeme ešte dozdobiť jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Servírovanie. Foto - Denča

Prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na lososa na panvici z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu