47x hlasované

Čas prípravy: 7 minút
Čas chladenia: 20 minút
Počet porcií: 4

Chrumkavá cuketa ako príloha bez varenia. Cuketa ako príloha chutí dokonale a je veľmi jednoduché ju pripraviť. To, že je chrumkavá, je len bonus. Vyskúšajte tento recept podľa portálu Chutné recepty

Cuketa ako príloha 

Recepty z cukety sú u nás, na Slovensku, mimoriadne obľúbené. Najviac však počas sezóny cukiet, tá je koncom leta a začiatkom jesene. Z cukety si viete pripraviť veľa chutných receptov na rôzne spôsoby. Dokážete si z nej uvariť hlavné jedlo, prílohu, polievku, ale aj sladký koláč. Možností je naozaj nekonečne veľa, pokiaľ ide o cuketu. Cuketa ako príloha nezaostáva a je taktiež veľmi obľúbená. 

Cuketa je zdravá zelenina s množstvom výživových výhod. Obsahuje nízky obsah kalórií a sacharidov, čo je vhodné pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo majú diétne obmedzenia. Navyše je bohatá na vlákninu, čo podporuje zdravie tráviaceho systému a prispieva k regulácii hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Okrem toho cuketa obsahuje tiež vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, horčík, draslík a mangán. Tieto živiny podporujú zdravie kostí, svalov, srdca a imunitného systému. Obsahuje aj antioxidanty, ako napríklad karotenoidy a vitamín C, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia telo pred oxidačným stresom.

Vzhľadom na svoj vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií je cuketa tiež vhodná na hydratáciu organizmu. Celkovo platí, že cuketa je výživná zelenina, ktorá je súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Zaradenie cukety do jedálnička je skvelý nápad!

Samozrejme, výber potravín by mal byť vyvážený a zohľadňovať individuálne potreby a preferencie. Ak ste alergický na cuketu alebo máte nejaké zdravotné obmedzenia, je vhodné sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu pred začatím zahrnutia cukety do svojho jedálnička. Avšak nie je to bežný alergén ako napríklad orechy a pod. 

Preto neváhajte a pripravte si tento skvelý recept – chrumkavá cuketa ako príloha.

Obľúbené recepty z cukety 

Cuketu je možné pridať do rôznych jedál, ako sú dusené jedlá, polievky, šaláty, cestoviny, dezerty a omelety. Má mierne jemnú chuť, ktorá dobre absorbuje arómy a prísady, čo umožňuje jej použitie v rôznych receptoch. Existuje mnoho populárnych receptov, v ktorých sa cuketa využíva, takmer všetky sú rôznorodé, tým pádom sa cukety nikde neprejete. Tu sú tipy na obľúbené recepty z cukety:

  1. Cuketové cestoviny: Vytvorte si zdravý cestovinový obed tým, že cuketu nakrájate na tenké prúžky a zmiešate s cestovinami. Pridať ich môžete aj do omáčky na cestoviny alebo ich jednoducho orestujte s bylinkami a paradajkami.

  2. Cuketové placky: Zmiešajte nastrúhanú cuketu s vajcami, strúhankou, cesnakom a korením a vytvorte z toho cesto. Potom placky opečte na panvici, kým nebudú zlatisté (môžete ich aj upiecť v rúre). Zvyknú sa podávať ako príloha alebo ako ľahké hlavné jedlo či snack poobede.

  3. Zapekaná cuketa s mletým mäsom: Nakrájajte cuketu na tenké plátky a vrstvite ju v pekáči s mäsom, syrom, paradajkami a bylinkami. Zalejte to vajíčkovou zmesou a dopečte v rúre, kým to nezhnedne a nezhustne. Tento recept je skvelou voľbou na ľahký obed alebo večeru.

  4. Cuketová sekaná: Zmiešajte cuketu so zeleninou podľa chuti a upečte ju v rúre. Je to jednoduchý a zdravý recept, ktorý si pripravíte rýchlo a máte ľahký obed alebo večeru

  5. Cuketový koláč: Pridajte nastrúhanú cuketu do koláčového cesta a upečte výborný a vláčny cuketový koláč. Môžete pridať aj oriešky, čokoládu alebo sušené ovocie pre dodatočnú chuť.

  6. Zapekaná cuketa ako príloha (so syrom): Nakrájajte cuketu na tenké plátky a opekajte ich na grile alebo pečte v rúre s olivovým olejom, soľou a korením. Grilovaná/zapekaná cuketa je skvelá ako príloha k mäsu. Pred pečením/grilovaním ju môžete posypať syrom podľa chuti. 

  7. Cuketové palacinky so syrom: Najprv sa upečú palacinky, ktoré sa následne plnia cuketovou zmesou, do ktorej môžete pridať aj syr alebo inú zeleninu. Tento recept je veľmi zdravý a sýty. 

Toto sú len niektoré z mnohých možností, ako využiť cuketu vo vašich receptoch. Môžete experimentovať s rôznymi prísadami a kreatívne ju kombinovať s ďalšou zeleninou a bylinkami podľa svojho vkusu.

Vyskúšajte aj náš recept na zaváranú cuketu.  Alebo našich 11 receptov z cukety. Tu sú recepty ako spracovať cuketu na zimu. A tu je recept ako sa pripravuje pečená cuketa so syrom. A tu strúhaná cuketa na panvici.

Ingrediencie 

Postup receptu: cuketa ako príloha

Cuketu pokrájame na tenké kolieska a vložíme ju do vrecka na pečenie. 

 

Nakrájame cuketu. Foto - Michal Trško

2Na kolieska si pokrájame aj cibuľu a pridáme ju k cukete. Nakoniec pridáme aj nakrájanú petržlenovú vňať a roztlačíme k nej aj 2 – 3 strúčiky cesnaku

 

Pridáme cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať. Foto - Michal Trško

3

Do vrecka pridáme aj všetko korenie podľa chuti. My sme pridali soľ, kryštálový cukor, mletú červenú papriku, čierne korenie. Pridali sme aj dijonsku horčicu a sušený kôpor. Na záver sme to ešte poliali vínnym octom. 

 

Pridáme zvyšné ingrediencie. Foto - Michal Trško

4

Vrecko zatvoríme a všetko vnútri poriadne premiešame. Vrecko následne necháme postáť v chladničke 20 minút. 

 

Necháme chladiť. Foto - Michal Trško

5Chrumkavá cuketa ako príloha je naozaj dokonalá v tom, že je jednoduchá, zdravá a chrumkavá. Podávať ju môžete ako prílohu alebo aj samostatne. Ak by ste chceli, môžete ju ešte trochu upiecť na panvici alebo v rúre. 

Doladíme. Foto - Michal Trško

Chrumkavá cuketa ako príloha je hotová. Vyskúšajte aj recept na cuketový perník alebo hrnčekový cuketový koláč s čokoládou z portálu Ženy v meste, neoľutujete. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu