Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
Počet porcií: 4 – 5

Originálny recept na maďarský guláš s knedľou. Výborne chutí aj s karlovarským knedlíkom. To je ten najlepší nápad na obed. Máme pre vás veľmi jednoduchý recept na toto výborné jedlo.

Maďarský guláš

Maďarský guláš s knedľou patrí medzi veľmi obľúbené jedlá nielen u nás, ale aj u našich susedov v Maďarsku. Najdôležitejší je výber hovädzieho mäsa, aby bolo dostatočne šťavnaté. Maďarský guláš sa nezahusťuje ani múkou a ani cibuľou. Na zahustenie sa používa cibuľa, ktorá guláš výborne doladí. 

Receptov na tento guláš nájdete na internete nespočetne veľa, ale vyskúšajte ten náš, ktorý nesklame a zaručene poteší. Tomuto gulášu sa zaraduje nejeden muž a nielen on, aj celá vaša rodina, pretože maďarský guláš milujú všetci. Je to jednoznačne chuťový zážitok. Je plný bohatej a výraznej chute. Kombinácia mäsa, korenín, cibule, papriky a paradajok vytvára komplexnú chuťovú skúsenosť, ktorá je hlboká, pikantná a poteší vaše chute. Je to jedlo, ktoré vám môže priniesť veľkú radosť zo stravovania.

Guláš má dlhú históriu a pôvodne slúžil ako jedlo pre maďarských pastierov a vojakov. Prvý písomný záznam o guláši pochádza z roku 1793, a odvtedy sa stal ikonickým symbolom maďarskej kuchyne. Hlavnými chuťovými prvkami v guláši sú paprika a cibuľa. Paprika dodáva jedlu charakteristickú farbu a vôňu, zatiaľ čo cibuľa pridáva sladkosť a hĺbku chuti.

Tradičný maďarský guláš sa pripravuje dusením mäsa spolu s cibuľou a koreninami na miernom ohni. Toto umožňuje mäsu zmäknúť a získať výraznú chuť. Počas procesu sa často pridáva voda alebo bujón na vytvorenie bohatej omáčky. Maďarský guláš sa zvyčajne podáva s knedľou, haluškami, cestovinami alebo zemiakovým pyré. Niektoré recepty tiež odporúčajú podávanie s kyslou smotanou, čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom na ozdobu.

Maďarský guláš mal významný vplyv aj na iné kuchyne po celom svete. Napríklad v Rakúsku sa vyvinul variant známy ako rakúsky guláš, v ktorom sa používa hovädzie mäso s cibuľou, paprikou a paradajkami. 

História maďarského guláša 

História maďarského guláša sa viaže k maďarskej kultúre a tradíciám a má hlboké korene v maďarskej kuchyni. Pôvodne bol guláš jedlom, ktoré konzumovali maďarskí pastieri a lovecké skupiny.

Prvá zmienka o slove „guláš“ (vtedy ešte „gulyás“) sa objavuje v písomných dokumentoch už v 9. storočí, avšak pôvodné podoby guláša sa líšili od toho, čo dnes považujeme za maďarský guláš. V raných etapách maďarskej histórie, guláš bol skôr jednoduchou polievkou s mäsom a zeleninou, ktorá bola variabilná v závislosti od dostupných surovín.

Práve počas stredoveku a neskôr, v 18. a 19. storočí, sa guláš začal vyvíjať a získavať svoje charakteristické znaky. Počas tejto doby, maďarskí pastieri a lovci začali pripravovať guláš v kotloch nad otvoreným ohňom. Používali kúsky hovädzieho mäsa, ktoré dusili spolu s cibuľou, paprikou a rôznymi koreninami. Toto dusenie a postupné zmäkčovanie mäsa vytváralo bohatú chuť guláša. Guláš slúžil ako energeticky výdatná strava pre maďarských pastierov a lovecké skupiny, ktoré strávili dlhé obdobie na cestách alebo v prírode.

V 19. storočí, guláš získal popularitu a šíril sa aj mimo Maďarska. Počas tohto obdobia boli maďarskí vojaci, ktorí slúžili v armádach Habsburskej monarchie, známi ako dobrom vytrénovaní kuchári. Títo kuchári predstavovali maďarskú kuchyňu aj v iných krajinách a guláš sa stal populárnym jedlom aj v Rakúsku a ďalších štátoch.

V dnešnej dobe je maďarský guláš je považovaný za jedno z najtypickejších maďarských jedál a symbol maďarskej kuchyne. Je populárny doma aj vo svete a existuje mnoho variantov receptov a prispôsobení, avšak kvalitný guláš stále vychádza z tradície a starostlivo vybraných surovín.

Ak patríte k milovníkom gulášov, vyskúšajte aj naše recepty na výborný kotlíkový guláš, guláš so zemiakmi alebo bravčový guláš. Vegetariánom odporúčame sójový guláš. Vyskúšajte aj náš recept na divinový guláš, maďarský segedínsky guláš, mexický guláš alebo kurací paprikáš

Ingrediencie 

na 1 porciu rátame cca 150 – 200 g mäsa

  • 800 g hovädzia kližka alebo hovädzí krk (hovädzie predné mäso),
  • 5 ks stredne veľká cibuľa (cca 400 g),
  • 3 PL bravčová masť (rastlinný olej), 
  • 4 ks paradajky strednej veľkosti (konzerva lúpaných paradajok),
  • 1 ks malý paradajkový pretlak (cca 3 PL), 
  • 1 ks čerstvá zelená paprika strednej veľkosti,
  • feferónka (podľa chuti),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá červená paprika (sladká, môže byť aj pálivá)

Postup receptu

Mäso umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Môžete nakrájať aj na menšie kocky, je to na vás. Následne ho okoreníme (mletá červená paprika, mleté čierne korenie, rasca). Odporúčame vám si takto pripraviť mäso deň vopred a okorenené ho uložiť do chladu. Je potom oveľa chutnejšie a skôr sa udusí. 

Pripravíme si mäso. Foto - Nela

2Pripravíme si cibuľu, ktorú nakrájame nadrobno. Nemusíte sa báť, že jej bude veľa, pretože práve cibuľa guláš výborne dochutí a zahustí aj samotnú omáčku. Na oleji alebo bravčovej masti následne orestujeme cibuľu, kým sa neopraží dozlatista. Pridáme k nej mletú sladkú a pálivú červenú papriku. Premiešame a hneď pridáme už okorenené mäso. Ak ste náhodou mäso vopred neokorenili, okoreňte ho teraz. 

Pripravíme si zeleninu a restujeme. Foto - Nela

3

Mäso s cibuľou takto restujeme, kým sa nezatiahne. Potom ho prikryjeme pokrievkou a dusíme približne 5 minút, aby pustilo šťavu. Pripravíme si paradajky, zvoliť môžete aj lúpané, ale aj čerstvo olúpané (paradajky narežeme na vrchu do kríža, vložíme ich do vriacej vody, chvíľu obvaríme, vyberieme a olúpeme), ktoré si nakrájame na kocky. 

Pridáme paradajky. Foto - Nela

4

Keď mäso pustí šťavu, pridáme k nemu paradajky a pretlak. Ďalej ho takto dusíme cca 30 minút a podľa potreby prilievame horúcu vodu (alebo vývar), aby sa nepripálilo. Pripravíme si papriku – rozpolíme ju, odstránime jadierka, umyjeme a nakrájame na rezančeky. Pridáme ju k mäsu a dusíme, pokiaľ mäso nezmäkne, závisí to však od kvality mäsa. Čas dusenia nám dokopy zaberie asi 1,5 hodiny. 

Pridáme papriku a dusíme. Foto - Nela

5Nakoniec guláš dochutíme ešte soľou, prípadne iným korením podľa chuti. Nezabudnite, že hovädzie mäso sa solí vždy nakoniec. Podľa potreby ešte môžeme pridať horúcu vodu, prípadne vývar, záleží na tom, aký hustý máte guláš najradšej. Pridať môžete aj feferónku, ktorá sa pridáva nakrájaná počas dusenia spolu s čerstvou paprikou. Maďarský guláš máme hotový. 

Dochutíme a prilejeme vodu. Foto - Nela

Tip na záver: Guláš podávame s knedľou, haluškami alebo s maďarským bielym chlebom. Najlepšie chutí na druhý deň, keď všetky chute prejdú. 

Za vyskúšanie stojí aj recept portálu Ženy v meste na domácu zemiakovú knedľu

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu