3x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 2
 
Ryžové rezance s arašidovou omáčkou, ktorá je naozaj príjemne návyková. Omáčka obsahuje aj kokosové mlieko, ktoré je jej neodmysliteľnou súčasťou a vytvára lahodnú kombináciu, ktorú mnohí vyhľadávajú. Pripravte si ryžové rezance s arašidovou omáčkou podľa receptu portálu Chutné recepty

Ryžové rezance s arašidovou omáčkou

Táto kombinácia ryžových rezancov s arašidovou omáčkou a zeleninou je vyhľadávaná a veľmi obľúbená. Ak máte radi netradičné chute a exotické jedlá, ryžové rezance s arašidovou omáčkou budú určite niečo pre vás. Recept obsahuje aj zeleninu, ktorá jedlu dodáva ten správny šmrnc, ako to už v ázijskej kuchyni býva. Príprava je navyše veľmi rýchla a výsledkom je sýte a chutné jedlo, ktoré sa hodí nielen na obed, ale aj na večeru. Pripravte si ryžové rezance s arašidovou omáčkou spolu s nami podľa nášho podrobného receptu.

Ryžové rezance s arašidovou omáčkou sú charakteristické pre ázijskú kuchyňu, najmä juhovýchodnú Áziu. Tento pokrm je populárny napríklad v kuchyniach Thajska, Malajzie, Indonézie a Singapuru. Okrem toho, že sú ryžové rezance vo všeobecnosti bezlepkové a vhodné pre osoby so špeciálnymi stravovacími nárokmi, arašidová omáčka dodáva jedlu aj významný zdroj bielkovín a zdravých tukov.

Arašidy patria medzi bežné alergény, preto je dôležité vedieť, či niekto vo vašej rodine, kto by mohol toto jedlo konzumovať, nie je alergický na arašidy. Ak niekto trpí arašidovou alergiou, je potrebné byť mimoriadne opatrný pri príprave a konzumácii tohto pokrmu.

Recept na ryžové rezance s arašidovou omáčkou je veľmi flexibilný a môžete ho prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám a potrebám. Môžete pridať rôzne druhy zeleniny, ako sú napríklad papriky, mrkva, brokolica či hrášok, aby ste zvýšili obsah vitamínov a vlákniny.

Ak sa zaujímate o zdravšiu verziu tohto jedla, môžete skúsiť použiť celozrnné ryžové rezance s arašidovou omáčkou a omáčku prichystať s menším množstvom soli, cukru a oleja. Tým si zachováte vynikajúcu chuť, ale s nižším obsahom týchto zložiek.

Ak obľubujete ázijskú kuchyňu, skúste aj náš recept na výborné kuracie Kung Pao, opekané ryžové rezance, kuracie krídelká na ázijský spôsob, ostrokyslú polievku, udon rezance so zeleninou, karí s kokosovým mliekom alebo wok rezance s kuracím mäsom

Ryžové rezance

Ryžové rezance sú bezlepkovou alternatívou klasických rezancov z pšeničnej múky. To znamená, že sú vhodné pre osoby trpiace celiakiou alebo inými formami intolerancie na lepok. Majú tendenciu mať nižší obsah tuku a kalórií v porovnaní s klasickými rezancami, čo ich robí obľúbenou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať si nízku hmotnosť alebo sledovať svoju stravu.

Varia sa oveľa rýchlejšie ako väčšina iných druhov rezancov, pretože sú tenšie. To znamená, že ich môžete mať na tanieri za pár minút. Ryžové rezance sú veľmi všestranným základom pre rôzne recepty. Môžete ich pripraviť ako prílohu k mäsu, zelenine alebo omáčkam, alebo ich použiť ako hlavnú zložku v ázijských jedlách, ako sú woky alebo miehoen.

Majú tiež nižší glykemický index v porovnaní s obyčajnými rezancami z pšeničnej múky. To znamená, že majú menej vplyvu na hladinu cukru v krvi a môžu byť vhodnou voľbou pre osoby s diabetom.

Ryžové rezance sú často bohaté na uhľohydráty, ktoré dodávajú energiu, a sú zároveň nízko- alebo bez-tučné, čo ich robí vhodným jedlom pre tých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl. Rezance predstavujú skvelý spôsob ako si vychutnať lahodné omáčky, pričom sa minimalizuje prísun kalórií a tukov, čo môže prispieť k udržiavaniu zdravej váhy.

V konečnom dôsledku je otázka, či sú lepšie alebo zdravšie ako obyčajné rezance, závislá od konkrétnych preferencií a potrieb každej osoby. Ryžové rezance však pridávajú rôznorodosť a výživové výhody do stravy.

Teraz si však poďme spolu pripraviť ryžové rezance s arašidovou omáčkou! Prípadne vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé tofu.

Ingrediencie

  • 1 ks čili paprička,
  • 200 g ryžové rezance,
  • 150 ml kokosové mlieko (plechovka),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 PL kokosový olej (alebo obyčajný),
  • 1 hrsť obľúbené orechy,
  • 1 hrsť čerstvé bylinky (podľa chuti),
  • 3 PL sójová omáčka,
  • 3 PL ryžový ocot,
  • 10 g zázvor (nastrúhaný),
  • 400 g rôzne druhy zeleniny: cuketa, mrkva, hrášok, fazuľkové struky, karfiol, brokolica,
  • 1 PL trstinový cukor,
  • 2 PL arašidové maslo,
  • 1 dcl vývar alebo voda

Postup receptu

Príprava – Pripravíme všetky ingrediencie, zeleninu umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na drobné kúsky. Zeleninu môžete použiť podľa chuti, v podstate akú doma máte. Ak ste vegetarián alebo vegán, odporúčame vám použiť do receptu tofu (údené alebo marinované). Milovníci mäsa si zas môžu pripraviť kuracie mäso. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu, my sme použili tie tenké. Namočili sme ich do vlažnej vody na 10 minút a potom vodu vyliali a povarili 3 – 4 minúty. Nakoniec sme ich prepláchli studenou vodou.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Andrea

Zelenina – Kým si nakrájame zeleninu, môžeme si bokom nasucho opiecť orechy, ktoré použijeme na servírovanie, jedlu dodajú skvelú chuť. My sme použili nesolené arašidy. Vedľa na panvici si pripravíme aj tofu alebo mäso. 

Pripravíme zeleninu. Foto - Andrea

3

Príprava omáčky – Teraz si pripravíme omáčku. Do malého hrnca dáme variť vodu (alebo vývar), sójovú omáčku, ryžový ocot, cukor, kokosové mlieko, arašidové maslo, nastrúhaný cesnak a zázvor. Pridať môžete aj pokrájanú čili papričku. Omáčku privedieme do varu, potom znížime a necháme jemne prebublať asi 5 minút, kým sa neroztopí maslo

Pripravíme si omáčku. Foto - Andrea

4Opekanie zeleniny – Zatiaľ si vo väčšej panvici alebo vo woku začneme sprudka opekať zeleninu na rozohriatom kokosovom oleji. Nebojte sa opekať pri vysokej teplote, pretože kokosový olej je vhodný na takúto prípravu, prípadne môžete použiť iný rafinovaný rastlinný olej alebo živočíšnu masť. Do tohto receptu vám však odporúčame použiť rastlinný tuk. Tým, že sa zelenina opeká sprudka a na vysokej teplote, navyše veľmi krátko (2 – 3 minúty), sa zelenina na niektorých miestach spečie a získa skvelú chuť. Zároveň zostane zelenina jemne chrumkavá.

Opečieme zeleninu. Foto - Andrea

5

Zmiešame – Po tom, ako omáčka prevrie a zelenina je opečená, prihodíme na panvicu k zelenine uvarené ryžové rezance a zalejeme omáčkou.

Zmiešame s omáčkou. Foto - Andrea

6

Povaríme – Všetko spolu dobre premiešame a necháme na panvici pri miernej teplote prebublať pár minút nech sa chute spoja a omáčka sa dostane všade. 

Povaríme spolu. Foto - Andrea

7

Servírovanie – Hotové rezance už len naservírujeme na tanier, pridáme tofu alebo mäso, opečené orechy a nasekané bylinky. Dobre sa hodí koriander alebo bazalka. Milovníci čili si môžu pridať aj čerstvú pokrájanú čili papričku. Nech sa páči, ryžové rezance s arašidovou omáčkou:

Servírujeme. Foto - Andrea

Ryžové rezance s arašidovou omáčkou sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Pripravte si aj ostro-kyslú polievku podľa receptu z portálu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu