Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 2
 

Opekané udon rezance so zeleninou a slaninkou podľa originálneho japonského receptu si zamilujete. Milovníci Ázie si jednoznačne prídu na svoje, pretože udon rezance sú mimoriadne chutné. Patria medzi obľúbené jedlá ázijskej kuchyne a čoraz viac ľudí si ich pripravuje aj doma. Skúste recept portálu Chutné recepty a pripravte si chutné udon rezance so zeleninou aj vy doma. 

Udon rezance so zeleninou

Poznáte udon rezance? Pravdepodobne pochádzajú z Japonska a určite ste o nich počuli alebo ich videli v rôznych vietnamských a ázijských bistrách. Ide o hrubé pšeničné biele rezance, ktoré dnes zoženiete vo väčších supermarketoch alebo v ázijských potravinách. Výhodou ich prípravy je krátka doba varenia, tieto rezance už sú totiž predpripravené, stačí ich len pár minút nechať vo vriacej vode a ďalej upravovať v omáčke. Pripraviť si ich môžete s mäsom, tofu, so zeleninou a s rôznymi omáčkami, napríklad teriyaki. Alebo skúste tento náš jednoduchý a rýchly recept.

Opekané udon rezance so zeleninou sú lahodným jedlom, ktoré kombinuje jemnú textúru udon rezancov s bohatstvom rôznorodej zeleniny. Udon rezance, typické pre japonskú kuchyňu, sú širšie a hustejšie, poskytujúc výnimočnú mäkkosť a hladkosť. Kombinácia rôznych druhov zeleniny, ako šampiňóny, paprika, brokolica, mrkva, cuketa a bambusové výhonky, nielen obohacujú chuť jedla, ale aj pridávajú farebný a výživný rozmer.

Pri príprave opekaných udon rezancov je dôležitá metóda wokovania, ktorá umožňuje rýchle a vysokoteplotné varenie, zachovávajúc štruktúru a farbu zeleniny. Omáčky a dochucovadlá, ako sójová omáčka, oyster omáčka, sezamový olej, hnedý cukor, cesnak a zázvor, pridávajú jedlu hĺbku a bohatú chuť. Táto kombinácia prísad vytvára v jedle rozmanitosť chutí.

V príprave môžete experimentovať s pridaním ďalších ingrediencií, ako krevety, kuracie mäso alebo tofu, aby ste pridali aj proteíny a zmenili chuť podľa vlastných preferencií. Udon rezance sú nielen lahodným jedlom, ale aj zdravou voľbou, keďže poskytujú komplexné sacharidy pre dlhotrvajúcu energiu a zelenina pridáva potrebné vitamíny, minerály a antioxidanty.

Toto jedlo má tiež hlboké korene v tradičnej japonskej kuchyni a jeho príprava môže byť spojená s kultúrnymi a historickými aspektmi japonskej stravy. Celkovo vzaté, opekané udon rezance so zeleninou nie sú len chutnou pochúťkou, ale aj zážitkom plným rôznorodosti a zdravých výhod.

Pre milovníkov Ázie máme aj recept na ryžové rezance s arašidovou omáčkou, opekané ryžové rezance bez mäsa, wok rezance s kuracím mäsom, kuracie teriyaki soté, karí s kokosovým mliekom, jarné rolky alebo ostrokyslú polievku.

Zaujímavosti o udon rezancoch

Udon rezance sú jedinečné a zaujímavé z niekoľkých dôvodov:

  1. Pôvod a história: Udon rezance majú pôvod v Japonsku a ich história siaha až do obdobia Nara (710 – 794). Boli pôvodne známe ako „kiri udon“ a boli považované za posvätné. Dnes sú jedným z najpopulárnejších druhov rezancov v japonskej kuchyni.

  2. Špecifický tvar a textúra: Udon rezance sú širšie a hrubšie v porovnaní s inými ázijskými rezancami. Ich špecifický tvar a textúra ich robia výnimočnými. Môžu byť hladké alebo krútené, a ich textúra je mäkšia a chrumkavejšia v porovnaní s inými druhmi rezancov.

  3. Výroba z pšeničnej múky: Udon rezance sú tradične vyrobené z pšeničnej múky, vody a soli. Táto jednoduchá zložka prispieva k ich výnimočnej chuti a kvalite. Existujú však aj varianty udon rezancov vyrobené z hnedých ryžových múk alebo iných obilnín pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú alternatívu.

  4. Rôznorodosť variácií a jedál: Udon rezance sa vyskytujú v rôznych variáciách a jedlách. Okrem klasických udon polievok s vývarom existujú aj varianty, kde sú opekané (yaki udon) alebo podávané studené (zaru udon). Často sa kombinujú s rôznymi omáčkami, prílohami a zeleninou.

  5. Kultúrna významnosť: Udon rezance majú v japonskej kultúre osobitý význam a sú súčasťou mnohých tradičných osláv a udalostí. Ich príprava a konzumácia môžu odrážať zvyky a hodnoty japonskej spoločnosti.
  6. Medzinárodná popularita: Vďaka svojej výnimočnej chuti a textúre sa udon rezance stali populárnymi nielen v Japonsku, ale aj v celosvetovej ázijskej kuchyni. Sú často viditeľné v reštauráciách po celom svete a získavajú si obľubu gurmánov.

Celkovo vzaté, udon rezance sú výnimočné pre svoju históriu, špecifický tvar, textúru a rozmanitosť v jedlách, kde sa objavujú. Ich gastronomická všestrannosť a kultúrna dôležitosť ich robia zaujímavým prvkom v jedálnom lístku japonskej kuchyne aj za jej hranicami.

Ingrediencie

Omáčka

  • 4 PL sójová omáčka,
  • 2 PL ryžový ocot,
  • 2 PL med (alebo trstinový cukor),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL zázvor (nastrúhaný)

Rezance so zeleninou

Postup receptu

1

Zeleninu si umyjeme, očistíme, ošúpeme. Ako prvú budeme pripravovať cibuľu, nakrájame ju na hrubšie pásiky a opekáme na oleji. Zatiaľ si vo vedľajšom hrnci pripravíme omáčku z uvedených surovín, ktorú budeme len jemne zahrievať, aby sa všetky suroviny prepojili a odstavíme. 

Opečieme cibuľu. Foto - Andrea

2

Zatiaľ si nakrájame asi polovicu väčšej mrkvy na tenké pásiky. Tie pridáme ku cibuli, keď už bude mierne sklovitá.

Pridáme mrkvu. Foto - Andrea

3

Na hrubšie kúsky nakrájame slaninu, ktorú pridáme k cibuli a mrkve. Môžeme si bokom pripraviť udon rezance v samostatnom hrnci podľa návodu.

Pridáme slaninu. Foto - Andrea

4

Keď slanina pustí masť a mrkva začne mäknúť, pridáme na tenké prúžky nakrájané hrubé časti listov pekingskej kapusty. Listovú zelenú časť si taktiež nakrájame na pásiky, ale necháme ju zatiaľ bokom.

Pridáme kapustu. Foto - Andrea

5

Po asi 5 minútach restovania pridáme aj zelené časti pekingskej kapusty.

Pridáme zvyšok kapusty. Foto - Andrea

6

Zamiešame a môžeme pridať pripravené a precedené udon rezance. Zalejeme všetko pripravenou omáčkou, zamiešame a necháme opekať asi 2 – 3 minúty. Môžeme podávať.

Pridáme omáčku. Foto - Andrea

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na lahodný šalát z čínskej kapusty

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu