Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 2 
 

Exotické thajské kuracie karí s kokosovým mliekom. Výborný tip na obed alebo večeru, ktorú si obľúbi celá rodina. Fanúšikovia ázijskej kuchyne si prídu na svoje a možno presvedčia aj tých, ktorí ázijskú kuchyňu doposiaľ nevyskúšali. Recept portálu Chutné recepty na kuracie karí s kokosovým mliekom je najlepší. 

Kuracie karí s kokosovým mliekom

Máte chuť na niečo exotické? Ázijská kuchyňa toho ponúka viac než dosť. Jedným z jej slávnych jedál je aj kuracie karí s kokosovým mliekom, ktoré má svojich fanúšikov takmer v každej krajine. Jeho príprava je nenáročná a nevyžaduje veľa času, takže si toto jedlo môžete pripraviť naozaj kedykoľvek. Výborne sa k nemu hodí jazmínová ryža, ktorá tomu dodá tú správnu chuť. Pripravte si spolu s nami chutné karí s kokosovým mliekom. 

Thajské kuracie karí s kokosovým mliekom je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne, ktorá sa vyznačuje unikátnou rovnováhou rôznorodých chutí. Toto jedlo odzrkadľuje bohatú kulinársku históriu Thajska, kde sa miešajú vplyvy čínskej, malajskej a indickej kuchyne. Kombinácia sladkej, kyslej, pikantnej a slanej chuti je charakteristická pre thajskú gastronómiu.

Kokosové mlieko, ktoré tvorí základný prvok kuracieho karí, nie je len chuťovým obohatením, ale ponúka aj zdravotné výhody. Obsahuje zdravé tuky, tzv. stredozápadné triglyceridy (MCT), ktoré môžu byť prospešné pre srdcové zdravie a podporovať metabolizmus.

Kurkuma, ktorá sa často pridáva do jedál s karí, obsahuje kurkumín s protizápalovými a antioxidantnými vlastnosťami, prispievajucími k celkovému zdraviu. Thajské karí sa tiež vyznačuje používaním širokej škály bylín a korenín, ako sú citrónová tráva, limetkové listy a galangal, ktoré nielen dodávajú jedlu výraznú chuť, ale majú aj svoje vlastné zdravotné benefity.

V thajskej kuchyni existuje mnoho regionálnych variácií kuracieho karí. Južné regióny môžu ponúkať karí s výraznejšou pikantnosťou a morskými plodmi, zatiaľ čo severné oblasti sa môžu zamerať na jemnejšie chute a hojnosť zeleniny.

Tradičné podávanie kuracieho karí zahŕňa sprievodnú porciu ryže, ktorá dokonale absorbuje chute a tekutiny z karí. Čerstvé bylinky a doplnky, ako sú ryžové rezance alebo placky, dopĺňajú jedlo a pridávajú mu dodatočnú vrstvu chuti a textúry.

Je dôležité tiež zdôrazniť, že kultúra thajskej kuchyne má vplyv na širšiu oblasť juhovýchodnej Ázie, kde sa podobné jedlá s kokosovým mliekom nachádzajú v kuchyniach krajín ako Malajzia, Indonézia a Filipíny. Takto je thajské kuracie karí s kokosovým mliekom nielen lahodným jedlom, ale aj cestou k objavovaniu rôznorodých chutí, ingrediencií a kulinárskych tradícií tejto pôvabnej krajiny.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko nie je len chutným prídavkom do kuchyne, ale ponúka aj rôzne zaujímavosti a zdravotné výhody:

  1. Zdroj zdravých tukov: Kokosové mlieko obsahuje zdravé tuky, vrátane stredozápadných triglyceridov (MCT), ktoré sa ľahko strávia a môžu byť rýchlo využité ako zdroj energie. MCT tuky môžu tiež podporovať metabolizmus.

  2. Vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu: Kokosové mlieko je bez laktózy, čo z neho robí vhodnú alternatívu pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo pre tých, ktorí praktizujú vegánsky alebo bezlepkový životný štýl.

  3. Bohatý zdroj živín: Okrem tukov obsahuje kokosové mlieko aj živiny, ako sú vitamíny C, E, B a minerály vrátane horčíka, vápnika a železa.

  4. Zvlhčujúce vlastnosti pre pokožku: Kokosové mlieko sa niekedy používa aj v kozmetických výrobkoch pre jeho zvlhčujúce vlastnosti. Olejové zložky v kokosovom mlieku môžu pomôcť hydratovať a upokojiť suchú pokožku.

  5. Využitie v kuchyni a gastronómii: Kokosové mlieko je univerzálnou prísadou, ktorá sa používa v mnohých kuchyniach po celom svete. Používa sa v ázijských karí jedlách, polievkach, omáčkach, dezertoch a nápojoch.

  6. Tradícia a kultúra: Kokosové mlieko má výraznú prítomnosť v kuchyniach juhovýchodnej Ázie, Karibiku a tých oblastiach, kde rastie kokosový strom. Je dôležitou súčasťou miestnych tradícií a kultúrnych jedál.

  7. Podpora tráviaceho systému: V kokosovom mlieku sa nachádzajú zložky, ktoré môžu byť prospešné pre trávenie a zdravie čriev. Vláknina v kokosovom mlieku môže tiež podporovať zdravý tráviaci systém.

S kokosovým mliekom sa spája nielen chuťový zážitok, ale aj celý rad zdravotných a kulinárskych výhod, čo ho robí populárnou prísadou vo svetovej kuchyni a wellness kultúre.

S kokosovým mliekom si tiež môžete pripraviť napríklad aj kokosové guľky, Hokkaido polievku, ryžové rezance s arašidovou omáčkou, cícerové karí alebo krémovú mrkvovú polievku.

Teraz je však na rade karí s kokosovým mliekom. 

Ingrediencie

  • 2 ks kuracie prsia,
  • 1 ks červená cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL mletá červená paprika (môže byť aj štipľavá),
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • soľ – podľa chuti,
  • 2 ČL karí korenie,
  • 1/2 plechovky ananásový kompót (môžeme vynechať),
  • 1 ks plechovka kokosového mlieka (cca 300 ml),
  • 2 PL olej

Postup receptu

1Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame ich nadrobno. Pripravíme si korenie nech ho máme po ruke.

Pripravíme ingrediencie. Foto - Andrea

2

Na oleji pomaly restujeme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme cesnak a len krátko spolu zarestujeme.

Opečieme cibuľu a cesnak. Foto - Andrea

3

Pridáme kuracie prsia, zamiešame a okoreníme čiernym korením, soľou, mletou paprikou a karí korením.

Okoreníme. Foto - Andrea

4

Keď sa mäsko zatiahne, pridáme ananásový kompót, asi polovicu konzervy a s ním aj 4 – 5 PL šťavy. Pomiešame a môžeme hneď pridať kokosové mlieko a ak treba, doriedime ešte vodou, ak chceme zriediť omáčku. Necháme spolu variť na strednom výkone asi 15 – 20 minút. Podávame s ryžou.

Pridáme kokosové mlieko. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude thajské karí s kokosovým mliekom chutiť, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na najlepšiu čínu s ryžou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu