2x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 2

Jednoduchý recept na najlepšie zemiakové šúľance na slano. Šúľance sú veľmi obľúbené a hoci na sladko sme ich jedli stokrát, tie na slano sú celkom nezvyčajné. To však neznamená, že sa ich neoplatí vyskúšať. Práve naopak, určite vám zachutia a sú veľmi ľahké. Toto vegetariánske jedlo si zamiluje aj milovník mäsa. Pripravte si s nami zemiakové šúľance na slano podľa portálu Chutné recepty.

Zemiakové šúľance na slano

Už vás omrzeli sladké šúľance a máte chuť skúsiť niečo nové? Alebo ste prejedení mäsa a hľadáte recept na niečo ľahké, bezmäsité? Zemiakové šúľance na slano sú jednoznačná odpoveď. Ak by ste však predsa len chceli mäso, viete si ich doladiť s opraženou slaninkou. Sú veľmi jednoduché na prípravu, pripravujú sa s taveným syrom a pažítkou. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nášho podrobného foto-receptu.

Zemiakové šúľance sú významnou súčasťou slovenskej kuchyne a kultúry. Ich história siaha do minulosti a sú spojené so životom na vidieku a tradičným spôsobom prípravy jedál. Pripravujú sa z čerstvých zemiakov, ktoré sa uvaria, ošúpu a nastrúhajú. Vzniknutá hmota sa mieša s múkou, až kým sa nevytvorí cesto vhodnej konzistencie. Z cesta sa potom formujú dlhé valčeky, z ktorých sa krájajú malé kúsky. Tieto kúsky sa tvarujú do charakteristickej podoby šúľancov.

Slané zemiakové šúľance sa zvyčajne podávajú s rôznymi prímesami, ako sú opekance (cibuľa opečená na masle), bryndza (tradičný slovenský syr), syr alebo údeniny. Zemiaky sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. V kombinácii s múkou sa stávajú zemiakové šúľance energeticky bohatým jedlom. Dôležité je však sledovať aj množstvo pridaných príloh, aby jedlo zostalo vyvážené.

Na Slovensku môžu mať zemiakové šúľance aj symbolický význam. Napríklad sa často pripravujú pri rôznych rodinných oslavách alebo tradičných podujatiach, ktoré zdôrazňujú slovenskú kultúru a dedičstvo. Zemiakové šúľance na slano sa dajú prispôsobiť aj modernému kuchárstvu. Napríklad môžete experimentovať s rôznymi prímesami, omáčkami alebo spôsobmi úpravy, aby ste vytvorili nové chute a kombinácie.

Zemiakové šúľance na slano teda predstavujú nielen chutnú a výživnú stravu, ale aj súčasť slovenskej kultúry a dedičstva, ktoré sa viaže k tradičnému spôsobu života na vidieku.

Vyskúšajte aj makové šúľance. Chutiť vám budú aj domáce plnené pirohy, buchty na pare či slivkové gule.

Omáčky na slané šúľance

Syr rozhodne nie je jediná možnosť, s čím si môžete šúľance vychutnať. Existuje ich naozaj veľa a my sme pre vás zhrnuli tie najlepšie a najchutnejšie:

  1. Bryndzová omáčka s opekancami: Klasická kombinácia, ktorá spája pikantnú bryndzu s jemnými zemiakovými šúľancami. Opekance, teda cibuľa opečená na masle, pridávajú k jedlu karamelizovanú chuť a textúru.

  2. Kyslá smotana s údeninou: Trocha kyslej smotany pridanej k zemiakovým šúľancom môže zjemniť chuť a dodať krémovosť. K tomu môžete pridať údené mäso, ako napríklad slaninu alebo klobásy, pre kontrast bohatých chutí.

  3. Cviklová omáčka s kyslou smotanou: Cvikla pridá zemiakovým šúľancom farebnú a lahodnú nôtu. Variácia tejto omáčky môže obsahovať kyslú smotanu, ktorá zjemní chuť cvikly a dodá jedlu kyslosť.

  4. Špenátová omáčka so syrom: Ľahká špenátová omáčka s pridaním syra, ako napríklad parmezán alebo kozí syr, môže byť lahodným a osviežujúcim doplnkom k zemiakovým šúľancom.

  5. Paradajková omáčka s bazalkou: Pre milovníkov talianskej kuchyne môže byť paradajková omáčka s bylinkami, ako je bazalka, skvelou voľbou. Kombinácia paradajok a zemiakových šúľancov vytvára zaujímavý kontrast chutí.

Tieto sú len niektoré z mnohých možností, ako môžete variabilne podávať zemiakové šúľance na slano. Vaša voľba omáčky a prílohy závisí od vašich preferencií a chuťových kombinácií, ktoré sa vám páčia.

Ingrediencie 

Postup receptu

Pripravíme zemiaky – Najprv si uvaríme zemiaky v šupke (môžete aj deň vopred). Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. 

Pripravíme zemiaky. Foto - Denča

2Vypracujeme cesto – K zemiakom následne pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré by sa nemalo veľmi lepiť, tak akurát. 

Vypracujeme cesto. Foto - Denča

3

Nakrájame a uvaríme – Cesto následne dáme na pomúčenú dosku a nakrájame/šúľame ho na požadovaný tvar, ako komu vyhovuje. My sme si šúľance pripravili na obdĺžniky. Následne šúľance uvaríme v osolenej vriacej vode. Do vody ich dáme až keď začne vrieť a zamiešame ich, aby sa neprichytili na dno. Keď sa vyplavia na povrch, varíme ich ešte 5 minút. Následne scedíme a dáme do misky. 

Nakrájame a uvaríme. Foto - Denča

4

Pripravíme omáčku – Na omáčku budeme potrebovať červenú cibuľu, kyslú smotanu (alebo jogurt), maslo a syr v črievku. 

Pripravíme omáčku. Foto - Denča

5

Dokončíme a podávame – Na masle si opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej kyslú smotanu a syr v črievku. Osolíme a okoreníme, premiešame a odstavíme zo sporáka. Nakoniec pridáme omáčku k šúľancom, premiešame a podávame s nasekanou pažítkou. Zemiakové šúľance na slano sú hotové.

Dokončíme a podávame. Foto - Denča

Veríme, že vám zemiakové šúľance na slano budú chutiť. Vyskúšajte aj orechové šúľance z webu Ženy v meste. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu