52x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 4

Jednoduchý recept na kuracie Kung Pao podľa čínskeho kuchárskeho majstra. Mnohí z nás si toto jedlo obľúbili natoľko, že sa veľmi často pripravuje aj doma. Chutné recepty majú pre vás naozaj originálny recept na to pravé čínske Kung Pao.

Kung Pao

Originálne kuracie Kung Pao s ryžou a zeleninou. Toto jedlo si Slováci zamilovali nielen kvôli jeho chuti, ale aj kvôli tomu, že obsahuje veľa živín a vitamínov, keďže zelenina je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Kung Pao ja navyše veľmi sýte jedlo, naje sa z neho aj poriadny hladoš. Na tanieri vyzerá skvelo a hotové ho máte za pol hodinku, čo viac si priať. 

Je tiež známe ako Kung Pao Chicken a je to jedno z najznámejších čínskych jedál a jedno z najpopulárnejších jedál v čínskych reštauráciách po celom svete. Práve tento pokrm pôvodne pochádza z čínskej provincie S’-čchuan. Názov pochádza od mena guvernéra provincie S’-čchuan, Kung Pao, ktorý bol slávnym kuchárom a jedlo bolo pomenované na jeho počesť.

Toto jedlo je typickým príkladom jedla z čínskej provincie S’-čchuan. Táto provincia je známa svojimi ostrými a pikantnými chuťami, využívaním červených a zelených čili papričiek, arašidov a rôznych aromatických korenín. Okrem kuracieho mäsa a arašidov môže Kung Pao obsahovať aj ďalšie zložky, ako sú čili papričky, korenie, čerstvá zelenina (napr. zeler, mrkva, cibuľa), koreň zázvoru a cesnak.

Jedno z charakteristických znakov tohto jedla je aj rovnováha medzi sladkou, pikantnou, kyslou a slanou chuťou. Mäso je zvyčajne marinované a prudko opečené, čo dodáva jedlu charakteristickú textúru a chuť. Množstvo zeleniny a arašidov v Kung Pao môže znamenať, že toto jedlo môže byť relatívne bohaté na vitamíny a minerály. Avšak treba byť opatrný pri jeho konzumácii, pretože býva obvykle vysoko v kalóriách, tuku a sodíku, najmä ak je servírované v reštaurácii s pridanými olejmi a omáčkami.

Okrem Kung Pao Chicken existujú aj ďalšie verzie tohto jedla, ktoré môžu nahrádzať kuracie mäso inými druhmi mäsa, ako napríklad hovädzím, bravčovým alebo morskými plodmi. Tradične sa Kung Pao servíruje s bielou ryžou alebo cestovinovou prílohou. Keď ho jedávate v tradičnom čínskom štýle, je dobrým zvykom konzumovať jedlo s paličkami.

Kung Pao sa stalo populárnym jedlom v reštauráciách rýchleho občerstvenia a ázijských reštauráciách po celom svete. Rôzne verzie Kung Pao sa tiež môžu líšiť podľa krajín a miestnych preferencií. Vyskúšajte ten náš originálny recept na toto výborné jedlo. 

História Kung Pao

História Kung Pao je spätá s čínskou provinciou S’-čchuan a má pôvod vo dejinách a legendách. Aj keď existuje niekoľko verzií príbehu, základný príbeh sa pripisuje guvernérovi provincie S’-čchuan, menom Ding Baozhen, ktorý žil v čase dynastie Čching (1644 – 1912).

Podľa legendy bol Ding Baozhen známy ako náruživý obdivovateľ čínskej kuchyne a chutí. Vo svojej guberniálnej reštaurácii mal svojho osobného kuchára menom Pao. Pao bol majster kulinárstva a pripravoval rôzne jedlá, ktoré vždy potešili Ding Baozhena.

Jedného dňa, keď Ding Baozhen prijal na návštevu vysokého úradníka, pripravil Pao jedlo, ktoré bolo zmesou kuracieho mäsa, arašidov, zeleniny a pikantných korenín, čo bolo nezvyčajné a nové pre guvernéra. Keď ho vyskúšal, bol nadšený kombináciou chutí a povedal, že toto jedlo je najlepšie, aké kedy ochutnal. Preto sa jedlo stalo známe ako „Kung Pao,“ na počesť kuchára Pao a jeho guvernéra Baozhena.

Takto sa Kung Pao začalo šíriť po provincii S’-čchuan a postupne sa stalo populárnym v celej Číne. Neskôr, s masovým prisťahovalectvom Číňanov do iných krajín, sa Kung Pao rozšírilo po celom svete a stalo sa jedným z najznámejších a najobľúbenejších čínskych jedál medzinárodne.

Je však dôležité poznamenať, že táto legenda je len jednou z mnohých verzií príbehu a nie je potvrdená históriou. História Kung Pao je preto čiastočne zakorenená v reálnych udalostiach, no pravdepodobne je prepojená aj s ďalšími miestnymi mýtmi a folklórnymi prvkami.

Kuracie Kung Pao však nie je jediný obľúbený recept čínskej kuchyne. Máme pre vás aj recept na najlepšiu kuraciu čínu, wok rezance s kuracím mäsom, ostrokyslú polievku alebo opekané ryžové rezance bez mäsa. Tu je recept na kuracie prsia na mrkve. Máme aj recept na kuracie mäso na čínsky spôsob.

Ingrediencie 

  • 500 g kuracie prsia,
  • 2 PL slnečnicový olej,
  • 1/4 ČL soľ,
  • 1/2 ČL korenie piatich vôní,
  • 1/4 ČL mleté nové korenie,
  • 2 ks mrkva,
  • 2 ks petržlen (alebo bambusové výhonky),
  • 1/2 pór,
  • 1/2 červená paprika,
  • kúsok zázvoru,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL sójová omáčka,
  • 1/2 PL ryžový ocot,
  • 1 ČL hnedý cukor alebo med,
  • čínske rezance (alebo ryža),
  • 1 PL solamyl (nemusí byť)

Postup receptu

Ako prvé si uvaríme čínske rezance podľa návodu na obale. 

Uvaríme rezance. Foto - Slávka

2V tomto kroku si pripravíme mäso, ktoré nakrájame na rovnomerné kúsky, ideálne rezance alebo kocky. Mäso osmažíme na troche oleja a osolíme ho.

Pripravíme mäso. Foto - Slávka

3

K mäsu pridáme asi 1 dcl vody, nastrúhaný zázvor a rozpučený cesnak. Pridáme k nim aj sójovú omáčku, cukor (alebo med) a ryžový ocot. 

Podlejeme vodou a okoreníme. Foto - Slávka

4

V tomto kroku pridáme k mäsu aj všetky korenia a zeleninu nakrájanú na malé rezance. Zmes už len krátko podusíme, aby ostala zelenina chrumkavá. Niektorí kuchári pridávajú na záver ešte aj solamyl zriedený s vodou. Ten však môžeme pokojne vynechať.

Pridáme zeleninu. Foto - Slávka

5

Kuracie Kung Pao máme tým pádom hotové a podávame ho horúce na čínskych rezancoch alebo s ryžou. Prajeme vám dobrú chuť. 

Kung Pao máme hotové. Foto - Slávka

Vyskúšajte aj recept na opekané rezance s kuracím mäsom a vajcom z webu Ženy v meste. Vyskúšajte aj ďalšie naše kuracie recepty. Napríklad recept na kuracie prsia so zeleninou.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu