Hlasovať
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: 4
 

Kysnutý slaný koláč báleš s kôprom je dobrota, ktorú si každý môže pamätať ešte z detstva alebo z prázdnin u starej mamy. Je to tradičná slovenská pochúťka podľa receptu z knihy Tak ma mama naučila a jej autorkou je Lucia Chrenko, ktorá v knihe spája tradičné s niečím novým. Tento recept ale nájdete už aj na našom webe Chutné recepty.

Báleš s kôprom

Tradičná slovenská dobrota – slaný koláč báleš s kôprom. Tento kysnutý koláč je na vrchu potretý kyslou smotanou, posypaný soľou a ozdobený kôprom. Slané koláče sú stále populárne, pretože sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Vždy si v recepte alebo pri zdobení viete vytvoriť niečo svoje vlastné a častokrát sa recepty tradujú z generácie na generáciu. Báleš je koláč, ktorý nám vypekali ešte staré mamy. Nenechajte ho odísť do zabudnutia a pripravte si ho spolu s nami. 

Báleš, kysnutý slaný koláč s kyslou smotanou a kôprom, je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa pýši bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom. Názov „báleš“ je odvodený zo slovenského nárečia a znamená „zabalené“, čo odkazuje na tradičný spôsob prípravy. Pôvodne sa báleš piekol na vidieku a slúžil ako vynikajúci spôsob využitia sezónnych surovín, ktoré boli dostupné v danom období. Kyslá smotana a kôpor, často používané pri príprave tohto jedla, sú príkladom lokálnych ingrediencií, ktoré tvoria jeho autentickú chuť.

Pri príprave báleša sa často spájali rodinné rituály. Členovia rodiny sa zúčastňovali na príprave cesta, plnky a samotného pečenia koláča. Týmto spôsobom sa jedlo stalo nielen súčasťou stravovania, ale aj rodinnou tradíciou, kde sa dedinské korene udržiavali a prenášali z generácie na generáciu.

Existuje tradičný recept na báleš, no mnohé rodiny pridávajú vlastné variácie a ingrediencie podľa svojich chuťových preferencií, čo prispieva k pestrosti tohto jedla. Báleš sa tiež prispôsobuje sezónnym prísadám, čím sa na jar môže pýšiť čerstvými bylinkami a mladými zelenými, zatiaľ čo v zime môžu dominovať koreniny a sušené bylinky.

Okrem svojej chuťovej hodnoty má báleš aj symbolický význam. Pre mnohé rodiny predstavuje nielen jedlo, ale aj tradíciu spojenú s čistotou, starostlivosťou a spoločenstvom. V minulosti boli príprava a pečenie báleša spájané so spoločenskými podujatiami, ako napríklad svadbami, oslavami a rodinnými sviatkami, čo zdôrazňuje jeho miesto v slovenskej kultúre. Obliekanie báleša do čistej bielej plachty pred pečením bolo tiež bežnou praxou, symbolizujúcou starostlivosť a úctu k príprave tohto tradičného jedla. Báleš je tak nielen lahôdka pre chuťové poháriky, ale aj okno do minulosti a hodnôt, ktoré sú pre slovenskú spoločnosť dôležité.

Báleš s rôznymi plnkami

Báleš je tradičný slovenský kysnutý koláč a jeho plnka môže byť prispôsobená podľa osobných preferencií a sezónne dostupných surovín. Okrem tradičnej kombinácie smotany a kôpru existuje niekoľko ďalších chutných a zaujímavých možností:

  1. Zemiaky a slanina: Kombinácia uvarených zemiakov (niekedy nakrájaných na tenké plátky) a opečenej slaniny pridá koláču výraznú chuť a štruktúru. Môže sa tiež pridať cibuľa a bylinky podľa chuti.

  2. Špenát a feta syr: Ľahká a osviežujúca kombinácia špenátu a feta syra pridáva do báleša pikantný a korenistý nádych.

  3. Huby a syr: Na jesenných trhoch dostupné čerstvé alebo sušené huby, spolu so syrom (napríklad ementálom), môžu tvoriť chutnú a lahodnú plnku.

  4. Kyslá kapusta a klobása: Tradičná kombinácia kyslej kapusty a klobásy je ďalšou možnosťou, ktorá pridáva do báleša robustnú a výraznú chuť.

  5. Tekvica a kozí syr: Na jeseň môžete vyskúšať kombináciu dusenej tekvice a jemného kozieho syra, čo dodá bálešu sladkú a krémovú chuť.

  6. Bryndza a sušené paradajky: Pre jedinečnú a charakteristickú slovenskú chuť môžete skombinovať bryndzu s jemne nakrájanými sušenými paradajkami.

Tieto návrhy sú len niektoré z možností, ktoré sú skutočne nekonečné. Kreativita pri výbere plnky môže vytvoriť jedinečný báleš, ktorý si môžete prispôsobiť vlastným chuťovým preferenciám a sezónnym dostupným surovinám.

Skúste aj náš recept na tradičný podplamenník s bryndzou, kapustníky z hlávkovej kapusty, chutné syrové pagáče, pravý balkánsky burek, oškvarkové pagáče či domácu pizzu

Ingrediencie

Plech 40 x 30 cm

Postup receptu

1

Pripravíme si kysnuté cesto. Urobíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia. Necháme niekoľko minút napučať. Medzitým do väčšej misy dáme múku, štipku soli, žĺtok, olej a napučaný kvások. Všetko to dobre vypracujeme na cesto tak, aby miska ostala čistá. Trvá to približne 15 minút. 

Vypracujeme cesto. Foto - Slávka

2Vypracované cesto poprášime trochou múky a necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. Počas tejto hodiny by malo zdvojnásobiť svoj objem. Následne ho dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na veľkosť plechu, v ktorom sa bude piecť. 

Necháme nakysnúť. Foto - Slávka

3

Plech si vopred vymastíme maslom alebo olejom a uložíme naňho cesto. Cesto na plechu prstami popritláčame k okrajom. 

Dáme na plech. Foto - Slávka

4

Na vrch cesta teraz dáme kyslú smotanu, posolíme a pridáme kôpor podľa chuti. Rúru si predhrejeme na 190°C a dáme piecť koláč. Keď budú okraje hnedasté, treba koláč pravidelne kontrolovať, aby neprihorel. Pečieme 12 minút. 

Báleš. Foto - Tak ma mama naučila

Báleš je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na rýchly slaný koláč z lístkového cesta

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu