Kysnutý slaný koláč báleš s kôprom je dobrota, ktorú si každý môže pamätať ešte z detstva alebo z prázdnin u starej mamy. Je to tradičná slovenská pochúťka podľa receptu z knihy Tak ma mama naučila a jej autorkou je Lucia Chrenko, ktorá v knihe spája tradičné s niečím novým. Tento recept ale nájdete už aj na našom webe Chutné recepty.
Báleš s kôprom
Tradičná slovenská dobrota – slaný koláč báleš s kôprom. Tento kysnutý koláč je na vrchu potretý kyslou smotanou, posypaný soľou a ozdobený kôprom. Slané koláče sú stále populárne, pretože sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Vždy si v recepte alebo pri zdobení viete vytvoriť niečo svoje vlastné a častokrát sa recepty tradujú z generácie na generáciu. Báleš je koláč, ktorý nám vypekali ešte staré mamy. Nenechajte ho odísť do zabudnutia a pripravte si ho spolu s nami.
Báleš, kysnutý slaný koláč s kyslou smotanou a kôprom, je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa pýši bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom. Názov „báleš“ je odvodený zo slovenského nárečia a znamená „zabalené“, čo odkazuje na tradičný spôsob prípravy. Pôvodne sa báleš piekol na vidieku a slúžil ako vynikajúci spôsob využitia sezónnych surovín, ktoré boli dostupné v danom období. Kyslá smotana a kôpor, často používané pri príprave tohto jedla, sú príkladom lokálnych ingrediencií, ktoré tvoria jeho autentickú chuť.
Báleš s rôznymi plnkami
Báleš je tradičný slovenský kysnutý koláč a jeho plnka môže byť prispôsobená podľa osobných preferencií a sezónne dostupných surovín. Okrem tradičnej kombinácie smotany a kôpru existuje niekoľko ďalších chutných a zaujímavých možností:
-
Zemiaky a slanina: Kombinácia uvarených zemiakov (niekedy nakrájaných na tenké plátky) a opečenej slaniny pridá koláču výraznú chuť a štruktúru. Môže sa tiež pridať cibuľa a bylinky podľa chuti.
-
Špenát a feta syr: Ľahká a osviežujúca kombinácia špenátu a feta syra pridáva do báleša pikantný a korenistý nádych.
-
Huby a syr: Na jesenných trhoch dostupné čerstvé alebo sušené huby, spolu so syrom (napríklad ementálom), môžu tvoriť chutnú a lahodnú plnku.
-
Kyslá kapusta a klobása: Tradičná kombinácia kyslej kapusty a klobásy je ďalšou možnosťou, ktorá pridáva do báleša robustnú a výraznú chuť.
-
Tekvica a kozí syr: Na jeseň môžete vyskúšať kombináciu dusenej tekvice a jemného kozieho syra, čo dodá bálešu sladkú a krémovú chuť.
-
Bryndza a sušené paradajky: Pre jedinečnú a charakteristickú slovenskú chuť môžete skombinovať bryndzu s jemne nakrájanými sušenými paradajkami.
Ingrediencie
- 250 g hladká múka špeciál,
- 150 ml mlieko,
- 50 ml olej,
- 10 g droždie,
- 1 PL kryštálový cukor,
- 1 ks žĺtok,
- soľ,
- na vrch: 500 ml kyslá smotana, čerstvý kôpor
Plech 40 x 30 cm
Postup receptu
1
Pripravíme si kysnuté cesto. Urobíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia. Necháme niekoľko minút napučať. Medzitým do väčšej misy dáme múku, štipku soli, žĺtok, olej a napučaný kvások. Všetko to dobre vypracujeme na cesto tak, aby miska ostala čistá. Trvá to približne 15 minút.
2Vypracované cesto poprášime trochou múky a necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. Počas tejto hodiny by malo zdvojnásobiť svoj objem. Následne ho dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na veľkosť plechu, v ktorom sa bude piecť.
3
Plech si vopred vymastíme maslom alebo olejom a uložíme naňho cesto. Cesto na plechu prstami popritláčame k okrajom.
4
Na vrch cesta teraz dáme kyslú smotanu, posolíme a pridáme kôpor podľa chuti. Rúru si predhrejeme na 190°C a dáme piecť koláč. Keď budú okraje hnedasté, treba koláč pravidelne kontrolovať, aby neprihorel. Pečieme 12 minút.
Báleš je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na rýchly slaný koláč z lístkového cesta.