Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4
 

Nadýchaná bryndzová nátierka na čerstvom kúsku pečiva predstavuje chutný tip na raňajky alebo aj večeru. Ak si k nej pripravíte aj čerstvú zeleninu, nie je o čom diskutovať. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty na tú najlepšiu bryndzovú nátierku, ktorú si obľúbi celá rodina.

Bryndzová nátierka

S prvými jarnými dňami sa akosi prirodzene v mnohých domácnostiach vyskytuje obľúbená bryndzová nátierka. Niektorí ju poznáme aj pod názvom „šmirkas“. Snáď ani neexistuje jednoduchšia a rýchlejšia domáca nátierka než táto. V základe je tvorená len dvomi surovinami: bryndzou a maslom. Výrazná chuť bryndze ani viac nepotrebuje. Tá naša je pripravená v trošku odľahčenejšej verzií a vôbec to na chuti ani krémovosti nie je poznať. Recept si určite niekam uložte a nezabudnite si ju dopriať hlavne počas májových dní, kedy sa vyrába tá najkvalitnejšia a najchutnejšia bryndza.

Nadýchaná bryndzová nátierka je obľúbeným slovenským jedlom s hlbokými koreňmi v tradičnej slovenskej kuchyni. Bryndza, ktorá je základnou zložkou tejto nátierky, je mäkký, solený syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Jej výroba na Slovensku má dlhú tradíciu, ktorá siaha až do 14. storočia. Bryndza sa pôvodne vyrábala ručne a bola neoddeliteľnou súčasťou stravy pastierov a roľníkov. Bryndzová nátierka sa pravdepodobne začala pripravovať ako jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť tento syr v každodennej strave.

Z výživového hľadiska je bryndza veľmi prospešná. Obsahuje prírodné probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a tým aj dobré trávenie. Okrem toho je bohatá na bielkoviny, čo prispieva k regenerácii svalov a celkovému zdravému fungovaniu organizmu. Bryndza obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, najmä vitamíny B-komplexu, vitamín D, vápnik a fosfor, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a zubov.

Bryndzová nátierka má významné miesto aj v slovenskej kultúre. Je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej gastronómie a často sa podáva pri rôznych príležitostiach, ako sú rodinné oslavy, sviatky a iné spoločenské udalosti. Rôzne regióny Slovenska môžu mať svoje vlastné variácie bryndzovej nátierky, líšiace sa prídavkami a spôsobom prípravy, čo pridáva tomuto jedlu ďalší rozmer a pestrosť.

V posledných rokoch sa bryndza a bryndzová nátierka dostali do pozornosti moderných šéfkuchárov, ktorí ich začleňujú do inovatívnych receptov a menu v reštauráciách. Vzhľadom na rastúci záujem o zdravé stravovanie niektorí ľudia experimentujú s nízkotučnými alebo bezlaktózovými verziami bryndzovej nátierky, čo umožňuje širšiemu publiku vychutnať si toto tradičné jedlo.

Tradične sa nadýchaná bryndzová nátierka podáva na čerstvom alebo opečenom chlebe, často s prídavkom čerstvej zeleniny ako reďkovky, paprika či paradajky. V moderných kuchyniach však môže byť použitá aj ako dip, náplň do pečiva alebo dokonca ako prísada do rôznych teplých pokrmov, ako sú zemiakové placky či halušky.

Nadýchaná bryndzová nátierka je teda nielen chutným, ale aj zdravým a kultúrne významným jedlom, ktoré má svoje pevné miesto v slovenskej kuchyni.

Využitie bryndzovej nátierky

Bryndzová nátierka je veľmi všestranná a môže byť použitá v rôznych jedlách a kulinárskych aplikáciách. Tu je niekoľko tipov, ako ju môžete využiť v kuchyni:

1. Tradičné podávanie

  • Na pečivo: Natrite ju na čerstvý alebo opečený chlieb, rožky alebo bagety. Môžete ju ozdobiť plátkami čerstvej zeleniny, ako sú reďkovky, paradajky, alebo paprika.

2. Ako dip

  • K zelenine: Použite bryndzovú nátierku ako dip k čerstvej zelenine (mrkva, uhorka, paprika, stonkový zeler).
  • K čipsom alebo krekerom: Je výborná aj ako dip k čipsom, krekerom alebo chlebovým tyčinkám.

3. Náplň do pečiva

  • Plnené pečivo: Použite ju ako náplň do rôznych druhov pečiva, ako sú plnené rožky, bagety alebo šatôčky.
  • Slané palacinky: Naplňte ňou slané palacinky alebo wrapy.

4. Prísada do teplých jedál

  • Zemiakové placky: Rozotrite bryndzovú nátierku na čerstvo upečené zemiakové placky.
  • Pirohy alebo šúľance: Podávajte ju ako prílohu k pirohom alebo šúľancom, prípadne ju zamiešajte priamo do cesta.

5. Na zapekanie

  • Zapečené zemiaky: Zemiaky preložte vrstvami bryndzovej nátierky a zapečte v rúre.
  • Zapečené cestoviny: Pridajte nátierku k cestovinám a zapečte s ďalšími prísadami podľa chuti (šunka, syr, zelenina).

6. Šaláty

  • Zemiakový šalát: Pridajte bryndzovú nátierku do zemiakového šalátu pre extra krémovú textúru a chuť.
  • Šalátové dresingy: Zmiešajte nátierku s jogurtom alebo kyslou smotanou a použite ju ako dresing na zeleninové šaláty.

Bryndzová nátierka tak môže byť skvelým doplnkom do mnohých jedál a pomôže obohatiť vaše kulinárske zážitky o tradičnú slovenskú chuť. Z bryndze si môžete tiež pripraviť napríklad aj bryndzové pagáče, klasickú bryndzovú pomazánku, jednoduchú bryndzovú polievku, podplamenník s bryndzou a slaninou, bryndzové halušky či karfiolové halušky s bryndzou.

Ingrediencie
  • 200 g bryndza,
  • 60 g maslo,
  • 40 g krémový syr (môžeme vynechať a namiesto neho pridať viac masla),
  • 1/2 ČL mletá paprika,
  • štipka mletého čierneho korenia, 
  • pažítka alebo jarná cibuľka,
  • 80 g slanina (nemusí byť)

Postup receptu

1Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30 – 45 minút pred prípravou. Keď maslo zmäkne, vo väčšej miske ho vidličkou poriadne rozmiešame (ak používame krémový syr, rozmiešame ho s maslom).

Vymiešame maslo a syr. Foto - Andrea

2

Pridáme bryndzu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešavame.
TIP: Ak sa vám zdá nátierka príliš tuhá, môžete ju trošku zriediť pridaním pár polievkových lyžíc mlieka alebo kefíru.

Pridáme bryndzu. Foto - Andrea

3

Zatiaľ si na panvici pomaly opražíme na kocky nakrájanú slaninu.

Opečieme slaninu. Foto - Andrea

4

Pažítku alebo cibuľu nakrájame na malé kúsky a pridáme ich do nátierky. Zamiešame. Množstvo je na každého preferencií. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané cibuľkou alebo pažítkou a obložené opečenou slaninkou.

Pridáme pažítku. Foto - Andrea

Nadýchaná bryndzová nátierka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na avokádovú nátierku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu