Čas prípravy: 60 minút,
Čas pečenia: 15 minút, 
Počet kusov: 30 rožkov,

Extra čokoládové parížske rožky potešia každého milovníka výborných koláčov. Pripravte si s nami koláč z krehkého orechového cesta, s dokonalou plnkou, poliaty čokoládovou polevou. Vhodný na každú príležitosť.

Parížske rožky

Parížske rožky starej mamy patria na Slovensku medzi klasiku. Nijaké ozajstné sviatky nepokazia, naopak napríklad mne svojou chuťou vždy pripomenú detstvo. A vôbec nie ej dôležité ako ďaleko majú do Paríža.

A okrem dokonalej chute majú aj iné benefity. Mleté orechy majú napríklad vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Ich prítomnosť v tomto koláči s čokoládou a výborným krémom prispieva k vyššej nutričnej hodnote tohoto obľúbeného dezertu a pridáva mu aj ďalšie výživové benefity.

Krém a mleté orechy dodávajú parížskym rožkom bohatú a rozmanitú chuť. Krémová vrstva pridáva hladkosť a krémovú textúru, čím vyváži sladkosť a intenzitu čokolády. Mleté orechy jednoducho vytvárajú zaujímavú kombináciu chutí.

Parížske rožky s krémom a cestom s mletými orechmi od starej mami majú rovnako aj atraktívny vzhľad. Krémová vrstva ozdobená čokoládovou polevou dodáva koláču nielen dokonalú chuť, ale aj estetický vzhľad.

Je čokoláda aj prospešná?

Rovnako ako orechy, tak aj čokoláda v správnej miere a správnom type môže mať niektoré zdravotné výhody. Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, ktoré môžu prispievať k zlepšeniu zdravia srdca a krvného obehu.

Flavonoidy v kakau majú aj protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Pomáhajú zlepšovať prietok krvi a podporujú zdravie ciev, čo môže prispievať k zdraviu srdca. Kto by to povedal?

Kakao obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre energetický metabolizmus, zdravie nervového systému a tvorbu červených krviniek.

Čokoláda tiež obsahuje minerály ako horčík, železo a meď. Avšak treba si uvedomiť, že čokoláda obsahuje aj cukor a kalórie, preto je dôležité konzumovať ju s mierou.

Vo všeobecnosti, kvalitná tmavá čokoláda s vysokým percentom kakaa je zdravšia vo porovnaní s mliečnou čokoládou a čokoládovými výrobkami s vysokým obsahom cukru.

Pre zdravotné benefity je však samozrejme dôležité dodržiavať primerané množstvo a vyhýbať sa nadmernému konzumovaniu koláčov s čokoládou s vysokým obsahom tuku a cukru. Ale v primeranom množstvo rozhodne pohladí aj dušu. Dobrú chuť v primeranom množstvo bez výčitiek.

Vyskúšajte aj náš recept na veterníky, alebo ten na guľky rafaelo, alebo luxusné jablkové rezy. A tu sú naše cookies. A tu je recept na obľúbený metrový koláč.

Ingrediencie

Na cesto:

Krém:

  • 1 ks vajíčok,
  • 3 ks žĺtkov,
  • 200 g kryštálového cukru,
  • 300 g masla,
  • 50 g kakaa,
  • 70 ml vody,
  • 200 g čokolády na varenie,

Poleva:

  • 200 g čokolády,
  • 70 g kokosového oleja,

Postup receptu: parížske rožky

Na úvod si robíme cesto. Do misky dáme orechy, hladkú múku, práškový cukor, soľ a vajíčka a vypracujeme

urobíme si cesto, Foto - Kristýna

2Dáme na plech – Cestom naplníme cukrárske vrecko, vystelieme plech papierom na pečenie a pomocou vrecka vytvarujeme parížske rožky, dávame rozostupy medzi rožkami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 1600C na 15 minút.

cesto si vytvarujeme, Foto - Kristýna

3

Vyšľaháme vajíčka do krému – vajíčko a žĺtky dáme do robota vyšľahať do peny. Následne roztopíme cukor – do hrnca dáme variť vodu s cukrom, počkáme až sa rozpustí cukor a zhustne.

vyšľaháme vajíčka, Foto - Kristýna

4

Vodu pridáme k vajciam – Opatrne vodu s cukrom nalejeme k vajciam, tým získame klasický žĺtkový krém. Necháme robot šľahať až do vychladnutia, približne 10-15 minút.

vodu pridáme k vajciam, Foto - Kristýna

5

Pridáme ďalšie suroviny – Krém zostane hustý a vytvorí svetlú penu, do ktorej dáme vychladené maslo na kocky, kakao, a chladnú roztopenú čokoládu. Vyšľaháme hladký krém.

pridáme ďalšie suroviny, Foto - Kristýna

6

Pripravíme si základ rožkov – krém si dáme do vrecka alebo nádobky na zdobenie s ozdobnou špicou a nanesieme na základ rožka, dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu stuhnúť.

urobíme si základ, Foto - Kristýna

7

Rozpustíme polevu a namočíme – Čokoládu a olej zohrejeme a rozpustím a studené rožteky namočíme a necháme odkvapkať na mriežke. Parížske rožky dáme do chladničky.

rozpustíme polevu a namočíme, Foto - Kristýna

Tip na záver: Pozor, parížske rožky zmäknú až cca po 5 dňoch, pokiaľ dovtedy z plechu nezmiznú. Ak ste sa však kolektívne rozhodli počkať, pre zrýchlenie celého procesu rozkrojte jablko a položte ho vedľa rožkov. Vyskúšajte aj náš recept banánové rezy.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu