61x hlasované

Čas prípravy: 75 minút
Čas pečenia: 3 – 4 minúty
Počet porcií: 30 ks
 
Recept na kysnuté lievance, ktoré budú nadýchané a ľahučké ako obláčik. Toto jemné cesto sa nakoniec podáva s džemom, lekvárom alebo nutellou. Pridať môžete aj ovocie, šľahačku, zmrzlinu alebo čokoľvek, na čo máte chuť. 

Kysnuté lievance

Lievance patria k jedlám, ktoré si viete pripraviť na raňajky, obed a večeru. Viete si ich pripraviť rôzne, naplniť rôznymi plnkami, poliať rôznymi polevami a hodí sa do nich takmer čokoľvek sladké. Niet preto divu, že sú také obľúbené. Máme pre vás recept na kysnuté lievance, ktoré budú nadýchané ako obláčik. Pochutí si na nich celá rodina, pretože kto nemiluje sladké. Ak chcete prekvapiť deti nejakým obedom alebo dezertom, toto je jednoznačne skvelá voľba. 

Kysnuté lievance sú obľúbené pre svoju rôznorodosť. Môžete ich podávať jednoducho s práškovým cukrom alebo javorovým sirupom, alebo ich môžete kombinovať s rôznymi druhmi ovocia, džemom, jogurtom alebo šľahačkou. Ak si ich chcete ešte trochu viac osladiť, pridajte do cesta kúsky čokolády. Niektorí ľudia si dokonca pridávajú slané prísady, ako napríklad syr, šunku alebo bylinky, aby si vytvorili slanú verziu lievanca, to je typické skôr pre Ameriku. 

Lievance sa veľmi často pripravujú práve ako raňajky alebo brunch (neskoré raňajky alebo skorý obed). Ich výhodou je to, že dokážu človeka naozaj zasýtiť na dlhší čas. Sú veľmi dobré aj za studena, takže ak sa vám ich podarí pripraviť trochu viac a neviete čo s nimi, jednoducho si ich odložte na neskôr. 

Takou zaujímavosťou je to, že kysnuté lievance rozhodne nevznikli ako recept v tomto storočí alebo na konci minulého, ako si niektorí ľudia myslia. Pôvod lievancov sa datuje do starovekých čias a ich vznik sa odvíja od využitia kvasných procesov pri pečení. Prvé známe recepty na podobné pokrmy sa objavili už v starovekom Grécku a starovekom Ríme.

V priebehu stredoveku sa lievance stali obľúbeným jedlom v celej Európe. V tej dobe sa používalo kysnuté cesto, podobné dnešnému cestu, na lievance, ktoré sa pieklo na otvorenom ohni alebo na kachliach. Lievance sa stali súčasťou tradičných sviatočných jedál, najmä počas Vianoc a Veľkej noci.

V dnešnej dobe sa kysnuté lievance často spájajú s obrazom tradičných raňajok alebo jednoduchých a rýchlych jedál. Ich popularita stále trvá a recepty na lievance sa prispôsobujú moderným chutiam a potrebám.

Tipy na zdravé lievance

Keďže lievance patria k jedlám, ktoré majú o niečo viac kalórií, mnoho ľudí hľadá spôsoby ako si ich pripraviť zdravšie a s menej kalóriami. Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov a väčšinou stačí vymeniť niektoré ingrediencie za ich zdravšie alternatívy. Tu sú tipy na zdravšie lievance:

  1. Použite celozrnnú múku: Namiesto bielej múky použite celozrnnú múku, ktorá je bohatá na vlákninu a živiny. Môžete kombinovať celozrnnú pšeničnú, ražnú alebo špaldovú múku s bežnou múkou pre lepšiu konzistenciu.

  2. Znížte množstvo cukru: Pokiaľ chcete zredukovať množstvo cukru, môžete použiť alternatívy ako med, javorový sirup alebo šťavu z ovocia na dochutenie lievancov. Môžete tiež skúsiť použiť sladidlá s nízkym obsahom kalórií ako sú stévia alebo erytritol.

  3. Pridajte ovocie: Do cesta môžete pridať nasekané čerstvé ovocie, ako napríklad banány, jahody, jablká alebo hrozno. Okrem toho môžete použiť ovocie na ozdobu lievancov pri podávaní namiesto tradičného cukru.

  4. Použite nízkotučné mlieko: Môžete si vybrať nízkotučné alebo nesladené mlieko, aby ste znížili obsah tuku a kalórií. Ak preferujete rastlinné alternatívy, môžete použiť napríklad mandľové, sójové alebo ovsené mlieko.

  5. Uprednostňujte zdravé spôsoby prípravy: Namiesto smaženia lievancov v oleji môžete použiť panvicu s antiadhéznym povrchom a pečenie na minimálnom množstve oleja alebo bez neho. Týmto spôsobom môžete znížiť obsah tuku a kalórií.

  6. Skombinujte s ďalšími zdravými prísadami: Môžete pridať do cesta prírodné prísady ako otruby, chia semienka, ľanové semienka alebo orechy, ktoré pridajú viac vlákniny, omega-3 mastné kyseliny a ďalšie živiny.

Pamätajte, že aj keď sú tieto tipy zamerané na zdravšiu variantu lievancov, stále je dôležité sledovať množstvo, kvalitu a rozmanitosť potravín, ktoré konzumujete ako súčasť vyváženej stravy. 

Ak ste milovník takýchto sladkých pokrmov, rozhodne vyskúšajte aj naše recepty na francúzske palacinky, špaldové palacinky alebo  palacinky s plnkou ako od babičky. Skúste aj náš recept na domáce wafle alebo lievance.  Skúste aj recept na naše jednoduché lievance.

Teraz si poďme spolu pripraviť kysnuté lievance.

Ingrediencie

Postup receptu

Urobíme kvások – Z polovičky teplého mlieka, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia urobíme kvások. Necháme 10 minút postáť. 

Urobíme kvások. Foto - Kristýna

2Pripravíme múku a cukor – Múku zmiešame s cukrom. Do múky následne pridáme 2 vajcia.

Zmiešame múku, cukor a vajcia. Foto - Kristýna

3

Pridáme kvások a zvyšok mlieka – Do cesta pridáme zvyšné mlieko a kvások. Následne cesto poriadne premiešame, pokojne aj mixérom. 

Pridáme kvások a zvyšok mlieka. Foto - Kristýna

4Dáme kysnúť – Cesto prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 1 hodinu.

Dáme kysnúť. Foto - Kristýna

5Pečieme – Na panvičku potretú olejom dáme cesto a lievance pečieme z každej strany 1 – 2 minúty dozlatista (pečieme na miernom ohni) a hotovo. Kysnuté lievance sa môžu podávať.

Pečieme. Foto - Kristýna

Kysnuté lievance sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj sladké recepty z portálu Ženy v meste – klasické palacinky s tvarohom alebo zdravé banánové lievance z ovsených vločiek.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu