Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút
Počet porcií: 3

Netradičné karfiolové halušky s bryndzou. Pripravili sme si pre vás jednoduchý a trochu netradičný recept, ktorému sa určite oplatí dať šancu. Halušky milujú všetci a keď sú obohatené o chuť karfiolu, v spojení s bryndzou budú chutiť dokonale. Chutné recepty majú pre vás tie najlepšie recepty.

Karfiolové halušky s bryndzou

Tieto halušky z karfiolu rozhodne nepatria medzi tradičné jedlá, ale to neznamená, že by sme im nemali dať šancu. Garantujeme vám, že raz keď tieto halušky vyskúšate, budete si ich pripravovať často. Navyše, karfiolové halušky predstavujú zdravšiu verziu halušiek, pretože neobsahujú múku a dokonca ani zemiaky. Výnimočná chuť karfiolu a bryndze vás prekvapí, a to len v pozitívnom slova zmysle. 

Ak sa pýtate, prečo je lepšie zvoliť karfiolové halušky než bežné halušky z múky, má to hneď niekoľko dôvodov, ktoré sa týkajú nášho zdravia. Hoci na bežných haluškách nie je nič zlé, avšak ich časté konzumovanie môže mať nie práve pozitívny vplyv na naše zdravie. Karfiolové halušky sú vhodnou alternatívou tých bežných halušiek, tu je niekoľko dôvodov, prečo je to tak:

  1. Nutričná hodnota: Karfiol je nízko-kalorická zelenina bohatá na živiny. Obsahuje vitamíny C, K a B-vitamíny, minerály ako draslík a horčík a je zdrojom vlákniny. Naopak, halušky z múky sú často vyrobené z bielej pšeničnej múky, ktorá má vysoký obsah sacharidov a nízky obsah živín.

  2. Vláknina: Karfiol obsahuje vlákninu, čo je dôležitý prvok pre zdravú funkciu tráviaceho systému a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Naopak, halušky z múky majú nižší obsah vlákniny a môžu viesť k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi po ich konzumácii.

  3. Nízky obsah kalórií: Karfiol má nízky obsah kalórií a je vhodným jedlom pre tých, ktorí sledujú svoju váhu alebo sa snažia kontrolovať kalorický príjem. Naopak, halušky z múky sú energeticky bohatšie a môžu prispieť k prejedaniu a následnému priberaniu na váhe.

  4. Vitamíny a minerály: Karfiol poskytuje dôležité vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre telo. Na rozdiel od toho, halušky z múky majú obmedzený výživový obsah a neposkytujú toľko prospešných živín.

Je dôležité si uvedomiť, že zdravá strava spočíva vo vyváženom jedálničku a umiernenej konzumácii rôznych potravín. Karfiolové halušky môžu byť skvelou voľbou pre zdravú stravu, ale to neznamená, že by ste sa mali vyhýbať haluškám z múky úplne. Ide skôr o to, aby boli v jedálničku vo správnom pomere a kombinácii s ďalšími zdravými potravinami.

Vyskúšajte aj našu karfiolovú polievku, tvarohové halušky, špenátové halušky alebo zdravé cuketové placky, ktoré sú lepšou alternatívou tých klasických zemiakových.

Výnimočnosť bryndze

Bryndza je tradičný slovenský ovčí syr s výraznou chuťou a je výnimočná z niekoľkých dôvodov. Bryndza má bohatú a charakteristickú chuť. Je to jedinečný syr s nápadnou arómou a vyváženou slanosťou, ktorá ju robí obľúbenou medzi milovníkmi syrov. Je bohatá na bielkoviny, vitamíny (hlavne vitamín B12 a vitamín D) a minerály (vápnik a fosfor). Tieto živiny sú dôležité pre udržanie zdravia kostí, svalov a celkovej funkcie tela.

Bryndza má bohatú históriu na Slovensku a je súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne už stáročia. Je to dôležitý prvok kultúrneho dedičstva a stále sa využíva v mnohých tradičných slovenských jedlách, ako sú bryndzové halušky, bryndzové pirohy a ďalšie.

Je to syr vyrobený z kyslého ovčieho mlieka, a preto má probiotické vlastnosti. Probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry a celkovo prospievajú k lepšiemu tráveniu. Bryndza obsahuje tiež nižší obsah laktózy než väčšina kravských mliečnych výrobkov, a preto môže byť vhodnejšia pre osoby s laktózovou intoleranciou, ktoré majú problémy s trávením laktózy.

Vďaka výraznej chuti a jedinečnej konzistencii sa bryndza dá použiť ako hlavná ingrediencia, ale aj ako chuťové spestrenie v rôznych jedlách. Kombinuje sa dobre s ďalšími surovinami a môže dodávať jedlu výraznejšiu chuť.

S bryndzou si viete pripraviť aj tradičný podplamenník so slaninou. Nevynechajte aj tradičné bryndzové halušky či bryndzovú polievku. A máme pre vás aj odpoveď na otázku, čo na obed cez týždeň.

Ingrediencie 

  • 125 g bryndza,
  • 150 g kyslá smotana 16 %,
  • 2 ks jarná cibuľka,
  • 2 plátky údená slanina,
  • 1 ks karfiol,
  • 1 PL bravčová masť (alebo maslo/olej)

Postup receptu

Najprv si uvaríme karfiol, ktorý sa varí v osolenej vode. Varíme ho do mäkka. Následne ho scedíme a dáme do misy, kde ho vidličkou rozdrvíme na malé kúsky, približne vo veľkosti klasických halušiek.

Uvaríme karfiol. Foto - Denča

2Nakrájame si slaninu a jarnú cibuľku, a spolu ich opražíme na oleji (poprípade na masle alebo bravčovej masti).

Opražíme cibuľu a slaninu. Foto - Denča

3

Ešte horúci karfiol zmiešame spolu s bryndzou a kyslou smotanou. 

Zmiešame karfiol a bryndzu. Foto - Denča

4

Karfiolové halušky máme hotové a nakoniec k nim už len pridáme slaninu a cibuľku. Vychutnajte si (ne)tradičné jedlo bez výčitiek – karfiolové halušky s bryndzou. Dobrú chuť! 

Pridáme slaninu a podávame. Foto - Denča

Vyskúšajte aj recept na karfiol pečený v rúre z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu