2x hlasované
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 12-15 minút
Počet porcií: cca 80 ks

Najlepšie bryndzové pagáče bez kysnutia. Vyskúšajte skvelý bleskový recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Bryndzové pagáče

Tieto bryndzové pagáče sú chutná pochúťka pre každého. Tieto skvelé domáce pagáče predstavujú vynikajúcu alternatívu k obvyklým snackom ako sú tyčinky a lupienky.

Sú to naozaj ideálne spoločníky k poháru piva alebo vína. Pripravte si doma lahodné bryndzové pagáčiky a užívajte si ich s rodinou alebo priateľmi.

je bielym pokladom pre naše zdravie, aj špaldová múka je oveľa výživnejšia a zdravšia. Chuť na slané koláčiky? Nech sa páči. Tak potom najlepšie bryndzové pagáčiky z webu . 

Bryndza je skutočný zdravotný skvost, a špaldová múka plná výživy a zdravých benefitov sú ideálnou voľbou pre milovníkov slaných pochúťok. Predstavujeme vám najlepšie bryndzové pagáčiky webu Chutné recepty. A ak máte chuť na niečo iné s využitím bryndze, vyskúšajte našu bryndzovú polievku podľa jednoduchého receptu.

Ďalšie pagáče

Domáce pagáče sú obľúbenou súčasťou slovenskej a českej kuchyne, a vyznačujú sa širokou škálou variácií. Nielenže sa líšia v použitých prísadách, ale aj v spôsobe prípravy a dochucovania. Tu sú niektoré z najpopulárnejších druhov domácich pagáčov:

  • Klasické pagáče: Tieto sú často pripravované z kysnutého cesta a obsahujú prísady ako maslo alebo bravčovú masť, mlieko a vajcia. Sú známe svojou mäkkou a nadýchanou textúrou.
  • Syrové pagáče: Tento druh pagáčov obsahuje rôzne typy syra, často tvrdý syr ako napríklad eidam, gouda, alebo cheddar, ktoré sú do cesta nastrúhané alebo pridané v kockách.
  • Oškvarkové pagáče: Charakteristické sú svojou výraznou chuťou, ktorá je daná prídavkom údeného mäsa, najčastejšie slaninových oškvarkov.
  • Cibuľové pagáče: Obsahujú jemne nakrájanú alebo opraženú cibuľu, ktorá cestu ochutí a dodá mu špecifickú arómu. Kôprové pagáče: Sú obľúbené najmä vďaka svojej čerstvej a aromatickej chuti, ktorú získavajú prídavkom čerstvého alebo sušeného kôpru.
  • Paprikové pagáče: Tieto pagáče majú výraznú chuť a farbu, ktorú získavajú vďaka prídavku mletej sladkej alebo pikantnej papriky.
  • Orechové pagáče: Pre tých, ktorí uprednostňujú orieškovú chuť, existujú pagáče s prídavkom nasekaných orechov, ako sú vlašské orechy alebo lieskové orechy.
  • Pagáče s bylinkami: Tieto pagáče sú ochutené rôznymi druhmi byliniek ako sú tymian, oregano, alebo rozmarín, čo im dodáva jedinečnú a sviežu chuť.
  • Pesto pagáče: Moderná variácia, kde cesto je ochutené pestom, či už klasickým bazalkovým, alebo iným druhom pesto.

Každý z týchto druhov domácich pagáčov má svojich priaznivcov a je skvelou voľbou pre rôzne príležitosti, či už ide o rodinné posedenia, oslavy alebo len ako chutný snack k večernej televíznej relácii. Skúste aj ďalšie recepty z nášho portálu Chutné recepty.

Ingrediencie na bryndzové pagáče

  • 125 g bryndze,
  • 125 g masla,
  • 125 g hladkej špaldovej (hladkej) múky,
  • 1 žĺtok,
  • trošku soli,
  • malá lyžička sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva (môžeme aj vynechať),
  • na potretie: bielko,
  • na posypanie bryndzových pagáčikov: celá rasca, pizza korenie, mletá paprika, sezam, chilli korenie,

Postup receptu

Pripravíme si bryndzové cesto na pagáčiky. Do misky pridáme bryndzu, nastrúhané maslo (vybraté z chladničky), hladkú špaldovú (hladkú) múku, žĺtok, soľ a sódu bikarbónu (prášok do pečiva). Vypracujeme vláčne cesto.

Pripravíme si cesto, Foto - Nela

Cesto necháme odležať v chladničke približne 30 minút. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme malé kolieska pohárikom alebo kolieskom v priemere 3 cm, môžeme aj väčšie.

Rozvaľkáme cesto, Foto - Nela

3

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Plech môžeme vymastiť aj tukom. Na plech ukladáme bryndzové kolieska, ktoré pri pečení ešte narastú. Pripravíme bielko a pierko, ktorým budeme bryndzové pagáče potierať.

Na plech ukladáme bryndzové kolieska, Foto - Nela

4

Bleskové bryndzové pagáče potrieme bielkom a posypeme podľa chuti, celou rascou, pizza korením, mletou paprikou, sezamom, chilli korením. Takto pripravené pagáčiky pečieme pri teplote 175 oC približne 12-15 minút do zlata

Bleskové bryndzové pagáče potrieme bielkom a posypeme podľa chuti, Foto - Nela

5

Z tejto dávky si upečieme dva plechy, cca 80 pagáčikov. Môžeme si upiecť aj väčšie pagáčiky, je to len na nás. Po upečení necháme bryndzové pagáčiky vychladnúť. Sú vynikajúce nielen k vínku, pivku, ale aj na také zobkanie

Po upečení necháme bryndzové pagáčiky vychladnúť, Foto - Nela

Tip na záver: Cesto na bryndzové pagáčiky si môžeme pripraviť aj deň vopred. Potom ho stačí vybrať, nechať trochu zmäknúť a upiecť výborné domáce bryndzové pagáče.

Cesto na bryndzové pagáčiky si môžeme pripraviť aj deň vopred, Foto - Nela

Hotovo! 

K čomu podávať bryndzové pagáče?

Bryndzové pagáče sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá sa hodí na mnoho príležitostí. Tu je niekoľko nápadov, k čomu ich podávať:

Ako predjedlo alebo chuťovku k vínu alebo pivu: Ich slaná a bohatá chuť skvele dopĺňa chutné nápoje a poskytuje skvelý základ pre večerné posedenie s priateľmi.
Na rôzne spoločenské udalosti: Bryndzové pagáče sú obľúbeným snackom na oslavách, piknikoch alebo rodinných stretnutiach.
Ako súčasť slovenských a českých tradičných pokrmov: Pagáče sa často podávajú ako doplnok k tradičným jedlám ako súčasť bohatého stolovania.

S polievkami a vývarmi: Pagáče môžu byť skvelým doplnkom k lahodným polievkam a vývarom, dodávajú im textúru a zasýtia.
Ako snack do práce alebo školy: Sú vynikajúcou voľbou na desiatu alebo olovrant, keď potrebujete niečo rýchle, chutné a sýte.
K rôznym dipom a nátierkam: Bryndzové pagáče môžete ponúknuť s rôznymi nátierkami alebo dipmi ako sú napríklad cesnakové alebo bylinkové maslo, bryndzová nátierka alebo aj ľahšie zeleninové dipy.

Pagáče sú vďaka svojej všestrannosti a chutnosti vynikajúcou voľbou pre mnoho príležitostí a ľahko sa kombinujú s rôznymi druhmi pokrmov a nápojov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu