Pravé kapustové halušky, podľa receptu od starej mamy, ktorým ulahodíte deťom aj dnes. Halušky milujú od detstva všetky deti u nás v rodine, vrátane mňa. A nič sa na tom tak skoro nezmení.
Kapustové halušky
Kapustové halušky sú jedným z tradičných slovenských jedál, ktoré majú hlboké historické korene. V slovenskej kuchyni sa objavili už v stredoveku a dodnes sú veľmi obľúbené medzi miestnymi i návštevníkmi.
Halušky samotné sú malé guľôčky vyrobené z vareného cesta, ktoré sa podávajú s rôznymi omáčkami alebo prísadami. Kapustové halušky sú jednou z variant, kde sa halušky varia vo vode a potom sa miešajú s kyslou kapustou.
Tento spôsob prípravy kapustových halušiek je charakteristický pre oblasť severného Slovenska, najmä pre regióny Oravy, Liptova a Kysúc. V týchto oblastiach bola kapusta veľmi bežnou plodinou a halušky boli jednoduchým a chutným spôsobom, ako ju využiť.
História kapustových halušiek je prepojená s poľnohospodárskym a dedinským životom. Kapusta bola dôležitou zložkou stravy a halušky boli jednoduchým jedlom, ktoré si ľudia mohli pripraviť z dostupných surovín.
Pravidelne sa takto používala domáca kyslá kapusta, ktorú si ľudia pripravovali na zimu. Varením halušiek vo vode a miešaním s kyslou kapustou vzniklo jedlo, ktoré sa stalo tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne.
Dnes sú kapustové halušky populárne nielen medzi Slovákmi, ale aj medzi turistami a gurmánmi z iných krajín. Mnohé reštaurácie a podniky ich ponúkajú ako špecialitu slovenskej kuchyne a sú súčasťou rôznych festivalov a podujatí.
Kapustové halušky sú takým symbolom slovenskej gastronómie, ktorý nás spája s našimi koreňmi a tradičnou kultúrou. Ich jednoduchosť a výborná chuť nás pripomínajú bohatú históriu a dedinský život, ktorý je pre nás dôležitým súčasťou identity.
Prečo pridať kyslú kapustu do nášho jedálničku?
Pridávanie kyslej kapusty do jedálnička prináša niekoľko výhod a dôvodov, prečo by sme ju mali zahrnúť do našej stravy:
- Nutričná hodnota: Kyslá kapusta je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre energetický metabolizmus, a minerály ako železo, vápnik a draslík. Taktiež obsahuje vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu systému a zlepšuje trávenie.
- Probiotické vlastnosti: Kyslá kapusta je fermentovaný potravinový produkt, čo znamená, že obsahuje probiotiká – prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev a tráviaci systém. Probiotiká prispievajú k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry a zlepšujú trávenie. Konzumácia kyslej kapusty môže pomôcť udržiavať rovnováhu baktérií v črevách a podporovať tráviaci proces.
- Antioxidanty: Kapustové halušky obsahujú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Voľné radikály sú molekuly, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek a sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku rôznych chorôb, vrátane srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Antioxidanty v kyslej kapuste pomáhajú chrániť bunky pred týmito škodlivými účinkami.
- Tradičná a chuťová hodnota: Kyslá kapusta je v mnohých regiónoch tradičným jedlom a jej pridanie do jedálnička nám umožňuje objaviť nové chute a rozšíriť variabilitu jedál. Má charakteristickú pikantnú a kyslú chuť, ktorá môže oživiť jedlá a pridať do nich výraz.
Okrem kapustových halušiek sa kyslá kapusta používa v rôznych iných jedlách. Známa je napríklad kapustnica, kyslá kapusta je výbornou prílohou k mäsu.
Možností je veľa. Napríklad aj placky z kyslej kapusty, alebo strapačky. A tu je odpoveď na otázku aká múka na halušky. Tu je aj recept na halušky bez zemiakov a tvarohové halušky. A takto by mohlo vyzerať slovenské národné menu.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov,
- 1-2 vajcia,
- zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 2:1,
- olej alebo masť, soľ,
- kyslá kapusta,
- červená cibuľa,
- bryndza,
Postup receptu: Tvarohové guľky plnené jahodami
1Kyslú kapustu dusíme na červenej cibuli a masti/oleji do červena. Červená cibuľa je finta pre tých, čo majú radi sladké, lebo karamel z cibule zmierni kyslú chuť kapusty. Takto upravenú cibuľu nerozozná v haluškách ani odporca cibule.
2Očistíme kilo zemiakov. Postrúhame ich. Pridáme jedno až dve vajcia podľa toho koľko vody pustia zemiaky. Potom pridáme zmes hladkej a polohrubej múky. Nie veľmi riedke cesto pomocou sitka na halušky nahádžeme do vriacej osolenej vody. Halušky vyberáme hneď ako vyplávajú, aby boli takzvane al dente, teda nie rozvarené.
3Polovicu halušiek hodíme do kapusty. Druhú polovicu zmiešame s májovou bryndzou. Halušky najlepšie servírujeme v drevenom korýtku a jeme drevenými lyžicami.
Prajeme vám dobrú chuť! Kapustové halušky sú hotové. Vyskúšajte aj ďalšie recepty z nášho webu: bravčový guláš, pečený losos, jablkový koláč. Máme pre vás aj recept ako si naložiť kyslú kapustu do suda. Tu je aj náš overený recept na halušky z hrubej múky.