Klasický recept na domáce nadýchané lievance, ktorým sa potešia najmä tí najmenší, ale nepohrdne nimi naozaj nikto. Stali sa obľúbeným receptom z niekoľkých dôvodov a okrem chuti, za ich obľúbenosť môže aj jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy. Pripravte si klasické lievance podľa receptu portálu Chutné recepty.
Lievance
Prinášame pre vás jednoduchý recept na ľahučké jednoduché nadýchané lievance. Môžete si ich dopriať na pohodové víkendové ráno alebo ako sladký dezert za hlavným chodom. Spísali sme pre vás recept na cesto a postup prípravy, čím si už lievance dozdobíte a ochutíte je kompletne na vás. Môžete zvoliť čerstvé, mrazené ovocie, jogurt, tvaroh, nutellu či lekvár alebo kombináciu všetkého. Najchutnejšie sú čerstvé, ale veľmi dobré sú ešte aj na druhý deň.
Lievance majú pôvabnú históriu a rôzne variácie po celom svete. Ich korene siahajú do starovekého Ríma, kde boli považované za špeciálnu pochúťku na oslavy nového roka. Dnes sa však tieto lahodné placky stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých sviatočných tradícií.
Plnky na lievance
Polevy:
Čokoládové ganache: Hladké, krémové a bohaté čokoládové ganache je vynikajúcim doplnkom k lievancovým plackám. Je ideálny na polievanie a môže sa ozdobiť nasekanými orechmi alebo ovocím.
Citrusová glazúra: Pomarančová, citrónová alebo limetková glazúra dodá lievancom sviežu a svetlú chuť. Stačí zmiešať citrónovú šťavu s práškovým cukrom a máte skvelú glazúru.
Kakaový maslový krém: Krém na báze kakaového prášku a masla vytvára bohatú a hladkú polevu, ktorú môžete ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo sušenými plodmi.
Plnky:
Vanilkovo-čokoládový krém: Táto plnka spája krémovú vanilkovú chuť s bohatstvom tmavej čokolády. Je ideálna pre milovníkov kontrastných a zároveň vyvážených chutí.
Ovocná ekstáza s mascarpone: Jahody, maliny a čučoriedky zmiešané s jemným mascarpone vytvárajú osviežujúcu a lahodnú plnku. Je to ideálna voľba pre letné raňajky alebo ľahký dezert.
Karamelizované jablká so škoricou: Jablká, karamel a škoricová príchuť spolu vytvárajú sladkú a teplú plnku, ktorá pripomína chutné pečené jablká. Táto plnka je perfektná pre chladné jesenné dni.
Ingrediencie
- 200 g polohrubá múka,
- 1 ks vanilkový cukor,
- 40 g krupicový cukor,
- 2 ks vajcia,
- 250 ml mlieko,
- 2 PL maslo,
- 1/2 ks kypriaci prášok,
- štipka soli,
- olej (na potretie panvice)
Postup receptu
1Ingrediencie z chladničky vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby boli izbovej teploty. Múku preosejeme s 20 g krupicového cukru, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva – premiešame. Žĺtky a bielky oddelíme, maslo roztopíme.
2
Žĺtky vymiešame s roztopeným (ale nie teplým) maslom a s mliekom. Túto tekutú zmes prilejeme do sypkej a dobre metličkou všetko premiešame a necháme odstáť. Zatiaľ si z bielkov a 20 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh, trvá to 7 – 10 minút.
3
Stierkou opatrne jemne premiešame tuhý sneh s cestom.
4
Na strednej teplote opekáme na panvici potrenej olejom (ak máte nepriľnavú, nie je to nutné) lievance. Otáčame, keď sa začnú objavovať bublinky. Opekanie trvá z jednej strany asi 2 – 3 minútky a z druhej 1 – 2 minúty. Po opečení si ich môžete dozdobiť podľa chuti.
Lievance sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na zdravé banánové lievance s ovsenými vločkami. Alebo aj zábavné a jednoduché recepty pre malých pekárov a pekárky. Skúste aj tento recept na lievance iba z 2 ingrediencií.