Hlasovať
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút 
Počet porcií: 3 – 4 (cca 30 ks)
 

Klasický recept na domáce nadýchané lievance, ktorým sa potešia najmä tí najmenší, ale nepohrdne nimi naozaj nikto. Stali sa obľúbeným receptom z niekoľkých dôvodov a okrem chuti, za ich obľúbenosť môže aj jednoduchosť a rýchlosť ich prípravy. Pripravte si klasické lievance podľa receptu portálu Chutné recepty

Lievance

Prinášame pre vás jednoduchý recept na ľahučké jednoduché nadýchané lievance. Môžete si ich dopriať na pohodové víkendové ráno alebo ako sladký dezert za hlavným chodom. Spísali sme pre vás recept na cesto a postup prípravy, čím si už lievance dozdobíte a ochutíte je kompletne na vás. Môžete zvoliť čerstvé, mrazené ovocie, jogurt, tvaroh, nutellu či lekvár alebo kombináciu všetkého. Najchutnejšie sú čerstvé, ale veľmi dobré sú ešte aj na druhý deň. 

Lievance majú pôvabnú históriu a rôzne variácie po celom svete. Ich korene siahajú do starovekého Ríma, kde boli považované za špeciálnu pochúťku na oslavy nového roka. Dnes sa však tieto lahodné placky stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých sviatočných tradícií.

V rôznych kultúrach nesú lievance rôzne názvy a formy. V anglicky hovoriacich krajinách sú známe ako „pancakes“ alebo „flapjacks“, v Francúzsku ako „crêpes“ a v Rusku ako „blini“. Každá kultúra pridáva do svojich receptov osobitné ingrediencie a štýly prípravy, čo vytvára širokú paletu chuťových zážitkov.

Symbolika lievancov sa prenáša aj do náboženských a tradičných aspektov. Ich kruhový tvar a zlatohnedá farba symbolizujú slnko a svetlo, čo ich robí vhodnými jedlami na sviatočné oslavy spojené so svetlom a energiou.

Postupom času sa lievance stali kreatívnou výzvou pre kuchárov, ktorí experimentujú s rôznymi prísadami a plnkami. Ovocie, orechy, čokoláda a dokonca aj zelenina môžu poskytnúť nové a zaujímavé vrstvy chuti. Moderné inovácie vytvárajú priestor na objavovanie nových variantov tohto tradičného pokrmu.

Zaujímavým bodom sú aj pokusy o vytvorenie rekordov spojených s lievancami. V ruskom meste Tula sa v roku 2012 podarilo vytvoriť najväčší lievancový koláč na svete s hmotnosťou viac ako 1,3 tony a priemerom viac ako 12 metrov.

Okrem chutí a tradícií sa lievance môžu pochváliť aj zdravotnými výhodami. Sú zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Ak sú pripravené s ohľadom na výživové hodnoty, môžu byť nielen lahodné, ale aj zdravé jedlo, ktoré môže prispieť k vyváženej strave.

Celkovo vzaté, lievance nie sú len jedlom, ale aj fascinujúcou súčasťou kultúr a tradícií po celom svete, ktoré sa neustále menia a prispievajú k pestrosti svetovej kuchyne.

Plnky na lievance

Polevy:

Čokoládové ganache: Hladké, krémové a bohaté čokoládové ganache je vynikajúcim doplnkom k lievancovým plackám. Je ideálny na polievanie a môže sa ozdobiť nasekanými orechmi alebo ovocím.

Citrusová glazúra: Pomarančová, citrónová alebo limetková glazúra dodá lievancom sviežu a svetlú chuť. Stačí zmiešať citrónovú šťavu s práškovým cukrom a máte skvelú glazúru.

Kakaový maslový krém: Krém na báze kakaového prášku a masla vytvára bohatú a hladkú polevu, ktorú môžete ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo sušenými plodmi.

Plnky:

Vanilkovo-čokoládový krém: Táto plnka spája krémovú vanilkovú chuť s bohatstvom tmavej čokolády. Je ideálna pre milovníkov kontrastných a zároveň vyvážených chutí.

Ovocná ekstáza s mascarpone: Jahody, maliny a čučoriedky zmiešané s jemným mascarpone vytvárajú osviežujúcu a lahodnú plnku. Je to ideálna voľba pre letné raňajky alebo ľahký dezert.

Karamelizované jablká so škoricou: Jablká, karamel a škoricová príchuť spolu vytvárajú sladkú a teplú plnku, ktorá pripomína chutné pečené jablká. Táto plnka je perfektná pre chladné jesenné dni.

Experimentujte s týmito plnkami a polevami a vytvorte si vlastné jedinečné kombinácie, ktoré budú obohacovať chuťový zážitok z lievancov!

Vyskúšajte aj náš recept na kysnuté lievance, tekutý karamel na lievance, jemné kakaové palacinky, banánové palacinky, zdravé palacinky, špaldové palacinky bez cukru alebo palacinky s minerálkou. Alebo aká múka na lievance.

Ingrediencie

Postup receptu

1Ingrediencie z chladničky vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby boli izbovej teploty. Múku preosejeme s 20 g krupicového cukru, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva – premiešame. Žĺtky a bielky oddelíme, maslo roztopíme. 

Pripravíme ingrediencie. Foto - Andrea

2

Žĺtky vymiešame s roztopeným (ale nie teplým) maslom a s mliekom. Túto tekutú zmes prilejeme do sypkej a dobre metličkou všetko premiešame a necháme odstáť. Zatiaľ si z bielkov a 20 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh, trvá to 7 – 10 minút.

Vymiešame cesto. Foto - Andrea

3

Stierkou opatrne jemne premiešame tuhý sneh s cestom.

Primiešame sneh. Foto - Andrea

4

Na strednej teplote opekáme na panvici potrenej olejom (ak máte nepriľnavú, nie je to nutné) lievance. Otáčame, keď sa začnú objavovať bublinky. Opekanie trvá z jednej strany asi 2 – 3 minútky a z druhej 1 – 2 minúty. Po opečení si ich môžete dozdobiť podľa chuti. 

Opečieme. Foto - Andrea

Lievance sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na zdravé banánové lievance s ovsenými vločkami. Alebo aj zábavné a jednoduché recepty pre malých pekárov a pekárky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu