Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút 
Počet porcií: 6
 
Tieto originálne francúzske palacinky „crepes“ s mangovo-pomarančovou omáčkou si zamilujete hneď. Skvelá dobrota pre malých aj veľkých s exotickou omáčkou. Pripravte si s nami túto maškrtu podľa chutnerecepty.sk.

Francúzske palacinky 

Ak zvažujete, čo chutné si pripraviť cez víkend, či už ako obed, večeru alebo poobedný dezert, tieto palacinky sú to pravé. Sú však trochu iné ako bežné palacinky, ale stále rovnako chutné, ak nie dokonca viac. Francúzske palacinky majú tenšiu a jemnejšiu konzistenciu ako tradičné palacinky. Cesto na „crêpes“ je tekutejšie a rozlieva sa na panvicu tak, aby vytvorilo veľmi tenkú vrstvu.

Francúzske palacinky sú väčšie ako tradičné palacinky. Majú priemer približne 20 až 30 centimetrov, zatiaľ čo tradičné palacinky sú väčšinou menšie a hrubšie. Tradične sa tieto palacinky pečú na špeciálnej palacinkovej panvici, ktorá má veľmi nízke okraje a umožňuje ľahké obracanie palacinky. Táto metóda pečenia zaručuje, že palacinky budú mať dokonale rovnomernú hrúbku a veľkosť.

Často sa podávajú s rôznymi plnkami a náplňami. Klasickou verziou je palacinka posypaná cukrom a pokvapkaná citrónovou šťavou, ale populárne sú aj plnky ako čokoláda, ovocie, zmrzlina, šľahačka alebo sirup. Na konci sa často zvinú alebo zložia do trojuholníkového tvaru a podávajú sa ako jednoduchý a elegantný dezert. Na vrch sa pridávajú ďalšie ingrediencie, ako napríklad poleva, ovocie, orechy alebo ďalšia šľahačka.

Celkovo sú francúzske palacinky sofistikovanejšie a ľahšie na konzumáciu v porovnaní s tradičnými palacinkami, ktoré sú hrubšie a často posypané cukrom alebo plnené ťažšími ingredienciami, ako sú slané náplne.

História „crêpes“

Presný pôvod francúzskych palaciniek nie je úplne jasný, ale ich história siaha až do staroveku. Prvé náznaky tenkých plátov podobných palacinkám možno nájsť v starovekých civilizáciách, vrátane Grékov a Rimanov.

Francúzske palacinky, známe ako „crêpes“ vo francúzštine, začali získavať popularitu v 13. a 14. storočí v Bretónsku, regióne vo Francúzsku. Bretónsko je považované za kolísku francúzskych palaciniek. V tomto regióne sa pestovalo obilie, z ktorého sa vyrábala jemná múka vhodná na prípravu tenkých plátov cesta.

V pôvodnej forme sa crêpes piekli na otvorenom ohni na veľkých, plochých železných doskách. Postupne sa vyvinuli špeciálne panvice na palacinky, ktoré umožňovali ľahšie a rovnomernejšie pečenie.

Francúzske palacinky sa stali tradičným jedlom vo Francúzsku a stále sú dôležitou súčasťou francúzskej kuchyne. Dnes sa crêpes pripravujú po celom svete a sú obľúbené pre svoju všestrannosť a možnosti rôznych náplní a príloh.

Ak máte radi palacinky, tak vám okrem týchto francúzskych odporúčame skúsiť aj tie naše klasické hrnčekové palacinky alebo nadýchané palacinky s minerálkou. Skúste aj tento zdravý recept na kváskové palacinky. Máme pre vás recept aj na jemnú tvarohovú plnku do palaciniek , kakaové palacinky alebo nadýchané lievance.

Ingrediencie

Cesto na palacinky

  • 150 – 180 g hladká múka,
  • 3 ks vajcia,
  • 30 g rozpustené maslo,
  • 3 dcl mlieko,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 2 PL sladký likér alebo kombinácia javorový sirup a rum

Mangovo-pomarančová omáčka

  • 1 ks zrelé mango,
  • 1 dcl pomarančová šťava alebo džús,
  • 1 PL maslo,
  • 1 PL trstinový cukor

Postup receptu: francúzske palacinky

V miske si vyšľaháme vajíčka, cukor a likér. Pridáme k nim múku (preosiatu) a roztopené maslo (malo by byť už vychladnuté).

Pripravíme si cesto. Foto - Domi

2Všetko spolu poriadne premiešame a necháme 10 minút odstáť, aby múka nasiakla všetku tekutinu. Cesto má byť totiž husté a nie riedke ako pri bežných palacinkách. 

Pridáme múku. Fotka - Domi

3

Na palacinkovú panvicu dáme kúsok masla, počkáme kým sa rozpustí a začneme pridávať cesto tak, aby bola palacinka čo najtenšia. Palacinky pečieme z oboch strán dozlatista. 

Palacinky upečieme. Foto - Domi

4

Palacinky nakoniec polejeme mangovou omáčkou. Pridajte pokojne šľahačku, čerstvé ovocie, roztopenú čokoládu, sirup alebo toping. 

Polejeme omáčkou. Foto - Domi

Postup receptu: mangovo-pomarančová omáčka

Mango si nakrájame na kocky. 

Mango nakrájame na kocky. Foto - Domi

2

Rozpustíme maslo, pridáme cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať.

Pridáme cukor. Foto - Domi

3

Vznikne karamel, do ktorého nasypeme tri štvrtiny manga a k zmesi prilejeme pomarančovú šťavu. Všetko spolu povaríme 3 minúty a rozmixujeme dohladka. 

Varíme. Foto - Domi

4

Na koniec pridáme do omáčky zvyšné mango, všetko ešte prevaríme a odstavíme zo sporáka. 

Pridáme mango. Foto - Domi

Francúzske palacinky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj tieto recepty na sladké palacinky z portálu Ženy v meste – klasické palacinky s tvarohom alebo zdravé banánové palacinky

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu