Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia vajec: 10 minút
Počet porcií: 4

Recept na vynikajúci vajíčkový šalát. Tento šalát je skvelý tip na desiatu alebo raňajky, je výživný a chutný. Príprava vám nezaberie veľa času, budete ho mať hotový do polhodinky. Pripravte si túto klasiku podľa receptu z portálu Chutné recepty

Klasický vajíčkový šalát

Kto by nepoznal túto klasiku – vajíčkový šalát. Najlepšie chutí na čerstvom chlebe alebo žemli. Na domácom rožku ešte lepšie. Pripraviť takýto šalát nie je žiadna alchýmia a zvládne ho aj začiatočný kuchár či kuchárka.

Nezaberie vám veľa času, takže si ho môžete pripraviť v podstate kedykoľvek. Hodí sa k nemu aj zeleninka na tanieri, aby ste si doplnili viac vlákniny. Tak, pustime sa do receptu na vajíčkový šalát.

Ingrediencie

  • 3 – 4 ks kyslá uhorka strednej veľkosti,
  • 1 PL šťava z kyslých uhoriek (podľa chuti),
  • 1 PL horčica (podľa chuti),
  • 8 – 10 ks vajcia uvarené na tvrdo (8 väčších alebo 10 menších),
  • 1 ks menšia šalotka alebo červená cibuľa
  • 6 PL majonéza, tatárska omáčka alebo kyslá smotana (my sme použili 2 PL tatárskej omáčky a 4 PL kyslej smotany),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

Postup receptu klasického vajíčkového šalátu

Uvaríme si vajcia na tvrdo. Do vody, v ktorej sa varia pridáme 0,5 ČL sódy bikarbóny, budú sa tak lepšie lúpať. Varíme ich 10 minút od zovretia. Potom vodu vylejeme a vajcia ihneď ochladíme studenou vodou. 

Uvaríme vajíčka. Foto - Nela

2Vajcia ošúpeme a pretlačíme ich cez sitko na zemiaky, môžeme ich ale aj nakrájať na mesiačiky alebo malé kocky. Cibuľu tiež nakrájame nadrobno, kyslé uhorky na malé kocky (pridajte ich podľa chuti). Zmiešame dokopy a pridáme majonézu alebo tatársku omáčku (alebo biely jogurt či smotanu, je to na vás). Okoreníme soľou a mletým čiernym korením. 

Pridáme zvyšné ingrediencie. Foto - Nela

3

Pridáme ešte horčicu a šťavu z kyslých uhoriek. Šťava šalát dochutí a zároveň ho trochu zriedi. Všetko pridávajte postupne a podľa chuti. 

Dochutíme. Foto - Nela

4

Ak si chcete pripraviť ľahší vajíčkový šalát, pridajte kyslú smotanu alebo hustý biele jogurt. Klasický vajíčkový šalát sa pripravuje samozrejme s majonézou alebo tatárskou omáčkou. Takto pripravený vajíčkový šalát dáme chladiť do chladničky, aby sa odležal, bude tak chutnejší. 

Necháme odležať. Foto - Nela

Vajíčkový šalát je hotový a my vám prajeme dobrú chuť.  Konzumáciou vajíčkového šalátu si zároveň doplníte niektoré potrebné živiny a vitamíny do organizmu. Vajíčka sú zdrojom bielkovín, vitamínov (predovšetkým vitamínu D a vitamínu B12) a minerálov, ako je železo a zinok.

Bielkoviny sú dôležité pre správnu regeneráciu tkanív a rast svalov. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, zatiaľ čo vitamín B12 podporuje normálnu funkciu nervového systému. Minerály, ako je železo a zinok, sú dôležité pre správnu funkciu imunitného systému.

Ak sa vajíčkový šalát konzumuje v rámci vyváženej stravy a je konzumovaný v miernom množstve, môže byť súčasťou zdravej stravy. Odporúča sa však sledovať celkový príjem tuku, kalórií a ďalších živín z ostatných zdrojov potravy, aby sa zachovala rovnováha, pretože balans v strave je naozaj veľmi dôležitý. 

Preto ak váhate, nie je o čom. Vajíčkový šalát v tej správnej miere je pre telo veľmi výživný a to, že je taký chutný, je len ďalší bonus. Odporúčame vám vyskúšať aj niektoré naše iné recepty s vajíčkami – špagety so syrom a vajcom, tuniaková pomazánka, jednoduchá oškvarková nátierka, vajíčková pomazánka alebo cuketový prívarok s vajcom

Zdravšia verzia vajíčkového šalátu

Ak si strážite kalórie a vajíčkový šalát s majonézou sa vám zdá príliš kalorický, zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov ako si pripraviť zdravšiu verziu vajíčkového šalátu. Tu je niekoľko tipov: 

  1. Použite kvalitné suroviny: Vyberte čerstvé a kvalitné vajcia. Snažte sa vyhnúť vajíčkam s prídavkom hormónov alebo antibiotík.
  2. Zdravá majonéza: Namiesto bežnej majonézy môžete použiť ľahšie varianty, ako je nízkotučná majonéza, majonéza na báze jogurtu alebo majonéza s nízkym obsahom tuku. Môžete si ju aj pripraviť doma z kvalitných surovín. Namiesto majonézy môžete použiť biely jogurt alebo kyslú smotanu.
  3. Zelenina: Pridajte do šalátu čerstvú a farebnú zeleninu, ako sú paradajky, uhorky, papriky, mrkva, šalátové listy alebo cibuľa. Týmto spôsobom pridáte do šalátu viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Avšak s pridaním inej zeleniny šalát bude chutiť trochu inak. 
  4. Bylinky: Na zvýšenie chuti a výživovej hodnoty môžete pridať čerstvé bylinky, ako je petržlen, kôpor, koriander alebo bazalka. Tieto bylinky sú bohaté na antioxidanty a pridávajú osviežujúcu chuť.
  5. Zdravé prílohy: Namiesto obyčajného bieleho chleba môžete podávať vajíčkový šalát s celozrnným chlebom, ryžovými chlebíkmi alebo ľahkými plackami z celozrnnej múky.
  6. Ochutenie: Môžete použiť štipku morskej soli, čierneho korenia, citrónovej šťavy alebo octu na dodanie chuti šalátu bez pridania nadbytočného množstva soli.
  7. Sledovanie množstva: Je dôležité jesť vajíčkový šalát v primeranej miere a sledovať celkový príjem kalórií a tuku. V prípade potreby môžete upraviť množstvo majonézy a pridávať viac zeleniny.

Je dôležité mať na pamäti, že každý má individuálne nutričné potreby, takže je vhodné prispôsobiť vajíčkový šalát svojim osobným potrebám a preferenciám. Hlavné je, aby vám vždy chutilo a aby ste sa dobre najedli.

Vyskúšajte aj náš recept na tradičný parížsky šalát. A prečítajte si aj článok o tom ako dlho vydržia vajíčka v chladničke. Skúste aj ďalšie naše recepty s vajcami. Alebo skúste tento recept na retro vajíčkový šalát.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu