2x hlasované
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Najchutnejšia a najjednoduchšia vajíčková pomazánka, ktorú milujú všetci. S kúskom čerstvého chleba, natretá na žemľu alebo domáci rožok, hmm, čo viac si priať. Ešte k tomu šálka teplého čaju a výborné raňajky alebo večeru máme hotové. S vajíčkovou pomazánkou sa prenesiete opäť do detstva. Pripravte si ju podľa receptu portálu Chutné recepty.

Vajíčková pomazánka

Najlepšia vajíčková pomazánka. Domáce pomazánky a nátierky sú široko-ďaleko obľúbené, pretože sú bez zbytočných éčok a viete si skontrolovať, čo do nich pridávate. Tak je to aj pri vajíčkovej pomázanke, s ktorou sa prenesiete späť do detstva. Ak si ju natriete na čerstvý domáci chlebík, žemľu alebo rožok, čo viac si priať. Poprípade, ak milujete bagety, upečte si ich doma tiež. Vajíčková pomazánka je skvelý tip na raňajky alebo večeru. K tomu hrnček čaju a spomienkami sme hneď v detstve. 

Vajíčková pomazánka je nie len chutným jedlom, ale aj výživným zdrojom živín. Vajíčka samy o sebe obsahujú bohaté množstvo bielkovín, vitamínu B12, riboflavínu a vitamínu D. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu, vrátane rastu a opravy buniek, tvorby svalov a udržania zdravej pokožky.

Okrem nutričných výhod majú vajíčka aj históriu spojenú so symbolikou nového začiatku a obnovy v mnohých kultúrach. Vajíčková pomazánka, ako jedno z jedál využívajúcich vajíčka, môže byť nielen chutná, ale aj tvorivá. Kreativita sa môže prejaviť pridaním rôznych ingrediencií podľa vlastného vkusu, ako sú bylinky, kyslá smotana, hrášok, slanina alebo dokonca kaviár pre exkluzívnejší zážitok.

Pri príprave vajíčkovej pomazánky môžete experimentovať s rôznymi variáciami receptu. Okrem tradičného spôsobu zmiešania nakrájaných vajec s majonézou, horčicou, soľou a korením, môžete vyskúšať aj iné prísady. Vajíčkový šalát so zelerom alebo vajíčkový krém s avokádom pridávajú nové chute a textúry.

Celkovo je vajíčková pomazánka výnimočným jedlom, ktoré nie len chutí skvele, ale aj poskytuje nášmu telu potrebné živiny. Pri príprave tejto jednoduchej pochúťky si môžete vychutnať nielen kulinárske umenie, ale aj históriu a výživové výhody vajec. Takže si určite pripravte túto lahôdku, nech vám chutí a slúži ako skvelá pocta vašim kulinárskym schopnostiam!

Pripravte si s nami tiež oškvarkovú nátierku, avokádovú nátierku, cesnakovú nátierku, nátierku z medvedieho cesnaku. Za vyskúšanie určite stojí aj cuketová pomazánka s cesnakom a tuniakova pomazánka. Okrem toho si na raňajky môžete pripraviť aj hemendex so šunkou.

Obľúbené pomazánky

Existuje mnoho rôznych druhov pomazánoka a obľúbenosť môže byť veľmi subjektívna a závislá od miesta, kultúry a osobných preferencií. Niektoré z najviac obľúbených pomazánok sú napríklad:

  1. Šunková pomazánka: Kombinuje nakrájanú šunku so smotanovým syrom a korením. Má pikantnú chuť a často sa používa na krájaný chlieb alebo plátky toastu.

  2. Tvarohová pomazánka: Tvaroh je zmiešaný s bylinkami, korením a často aj so zeleninou. Je ľahká a osviežujúca, čo ju robí populárnou na raňajky alebo ako ľahkú večeru.

  3. Lososová pomazánka: Losos je často kombinovaný so smotanovým syrom, kôprom a citrónovou šťavou. Táto pomazánka je elegantná a vhodná na oslavy alebo špeciálne príležitosti.

  4. Guacamole: Hoci nie je tradičnou pomazánkou, guacamole je populárnou nátierkou pripravenou z avokáda, cibule, paradajky, čili a limetkovej šťavy. Je ideálny na dipovanie s nachos alebo zeleninou nakrájanou na väčšie rezance.

  5. Hummus: Táto pomazánka z cíceru, sezamového oleja, cesnaku a citrónovej šťavy je populárna v stredomorskej kuchyni. Môže sa podávať s pita chlebom, slanými palacinkami alebo ako dip pre zeleninu.

Experimentujte s rôznymi kombináciami prísad a korením, a nebojte sa vytvárať vlastné recepty. Pomazánky sú skvelým spôsobom, ako inovovať jedálniček a potešiť chuťové poháriky. Obľúbenosť pomazánok môžu veľmi ovplyvňovať aj aktuálne trendy v stravovaní a osobné preferencie jednotlivcov. Nezáleží na tom, ktorú si vyberiete, pomazánky sú skvelým spôsobom, ako obohatiť chutí vášho jedálnička. Skúste aj ďalšie naše recepty s vajcami.

Ingrediencie

  • 6 – 8 ks vajcia (6 väčších alebo 8 menších),
  • 2 PL maslo alebo Rama,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, horčica – podľa chuti,
  • niečo navyše: čerstvé bylinky, pažítka, petržlenová vňať, jarná cibuľka – podľa chuti

Postup receptu

1

Vajcia uvaríme na tvrdo. V momente ako začnú vrieť, stopneme si 10 minút. Po 10 minútach ich stiahneme z ohňa, vodu vylejeme a dáme ich do studenej vody. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme. 

Zmixujeme vajcia. Foto - Nela

2V mixéri (alebo ponorným mixérom) vajcia rozmixujeme spolu so zmäknutým maslom alebo Ramou na hladkú kašu. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. 

Zmiešame s maslom. Foto - Nela

3

Pomazánku môžeme ochutiť aj horčicou, dodá jej tú správnu chuť. Nakoniec sa už len vajíčková pomazánka dá zachladiť a máme hotovo. 

Pridáme horčicu. Foto - Nela

4Niekto obľubuje pomazánku s kúskami vajíčka, preto ich nemusíte mixovať, ale stačí ich roztlačiť vidličkou alebo nakrájať na menšie kúsky. Potom postupujeme rovnako. 

Dochutíme. Foto - Nela

Tip na záver: Do vajíčkovej pomazánky môžeme primiešať aj čerstvé bylinky alebo jarnú cibuľku podľa chuti. Pomazánka bude mať peknú farbu a dodá jej to aj chuťovo ten správny šmrnc. 

Prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výbornú pikantnú nátierku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu