Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 4

Najlepší recept na domáci parížsky šalát, tak ako si ho pamätáte ešte z čias Československa. Pripravte si túto pochúťku doma a na kupovaný už ani nepomyslíte. Parížsky šalát je stále rovnako obľúbený a teraz si ho môžete pripraviť aj doma, kedykoľvek vás naň prepadne chuť. Vyskúšajte náš recept podľa webu Chutné recepty.

Parížsky šalát

Osviežujúci a chutný. Vhodný na raňajky, desiatu alebo večeru. Ak si k nemu pripravíte domáci chlieb, rožky alebo žemľu, nie je o čom – dokonalá pochúťka. Recept je veľmi jednoduchý na prípravu a nezaberie vám veľa času, takže si ho môžete pripraviť kedykoľvek, keď naň dostanete chuť. 

Misa parížskeho šalátu kedysi nemohla chýbať na žiadnom slávnostnom stole, najmä na tom silvestrovskom. Originálny parížsky šalát sa pripravoval z parížskej salámy, ktorá sa zmiešala s majonézou, hráškom a uhorkami v sladko-kyslom náleve. Šalát sa nakoniec už len dochutil a podával s pečivom. 

Dnes sa už, bohužiaľ, parížska saláma presne podľa ČSN (československá norma) z roku 1978 nedá zohnať. Dnešný variant parížskej salámy nájdete takmer všade na pultoch s mäsovými výrobkami. Ak sa vám ju nepodarí nájsť, použite akúkoľvek mäkkú salámu, ktorú máte radi a hodí sa do parížskeho šalátu. 

Takéto šaláty vedia byť naozaj osviežujúce najmä v letnom období, či už tie zeleninové, ovocné alebo podobné parížskemu šalátu, teda s majonézou a ďalšími rôznymi prísadami. Máme pre vás recept aj na klasický vajíčkový šalát alebo bulharský šalát. V lete je taktiež veľmi obľúbený aj šopský šalát, ktorý sa skvelo hodí ku grilovaným klobáskam. Okrem toho máme pre vás recept na ten najlepší uhorkový šalát.

Obľúbené šaláty 

Šaláty sú najmä v letnom období veľmi obľúbeným jedlom. Sú ľahké, zdravé a ak máte domácu zeleninu, tak aj chutnejšie ako z kupovanej zeleniny. Máme pre vás tipy na tie najobľúbenejšie šaláty, ktoré si môžete pripraviť, keďže už máme leto a pomaly aj zber zeleniny. 

  1. Grécky šalát: Tento klasický šalát obsahuje paradajky, uhorky, cibuľu, olivy, feta syr a grécky dresing. Môžete ho ešte obohatiť o papriku, šalátový list a bylinky, ako je oregano.

  2. Caesar šalát: Caesar šalát je známy svojím krémovým dresingom, ktorý obsahuje čerstvý cesnak, parmezán, ančovičky, vajcia a olivový olej. Tento šalát je často podávaný so zeleným šalátom, krutónmi a kuracím mäsom.

  3. Caprese šalát: Tento jednoduchý taliansky šalát sa skladá z paradajok, mozzarelly a čerstvého bazalkového lístia. Posypte ho olivovým olejom, octom balsamico, soľou a korením. Môžete ho ozvláštniť pridaním avokáda alebo kúskami chleba.

  4. Quinoa šalát: Quinoa šalát je zdravá voľba, ktorá kombinuje varenú quinou s rôznymi zeleninami, ako sú uhorky, paradajky, paprika a špenát. Doplňte ho opraženými orechmi alebo semienkami a ľahkým citrónovým dresingom.

  5. Tuna šalát: Tuna šalát je vynikajúci ako ľahké občerstvenie alebo hlavné jedlo. Kombinuje konzervovaného tuniaka so zeleninou, ako je zeler, cibuľa a šalátový list. Môžete pridať aj varené vajcia, olivy a ľahký jogurtový dresing.

  6. Cobb šalát: Tento šalát je plný chutí a obsahuje šalátový list, dusené kuracie mäso, avokádo, paradajky, vajcia, slaninu a modrý syr. Môžete ho podávať s dijonovým dresingom alebo kyslou smotanou.

Tieto šaláty sú len niektoré z mnohých obľúbených možností. Môžete ich prispôsobiť podľa svojich chuťových preferencií a experimentovať s rôznymi prísadami a dresingami.

Teraz si však poďme pripraviť parížsky šalát!

Ingrediencie

  • 400 g mäkká saláma,
  • 150 g sterilizovaný hrášok,
  • 3 ks uhorky v sladkokyslom náleve,
  • 1 ks malá cibuľa,
  • 1 ČL horčica, 
  • 250 ml majonéza,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

Cibuľu si nakrájame nadrobno a pridáme k nej soľ a čierne korenie podľa chuti. 

Nakrájame si cibuľu a pridáme korenie. Foto - Slávka

2K cibuli pridáme aj hrášok a zamiešame. 

Pridáme hrášok. Foto - Slávka

3

Nakrájame si mäkkú salámu, ktorú taktiež pridáme do misky k hrášku a cibuli. 

Pridáme mäkkú salámu. Foto - Slávka

4

Následne pridáme horčicu a uhorky, ktoré sme si vopred nakrájali nadrobno. Pridáme ešte majonézu a všetko veľmi dobre premiešame. 

Pridáme horčicu, uhorky a majonézu. Foto - Slávka

5

Parížsky šalát máme hotový a môžeme ho podávať. Najlepšie chutí s čerstvým pečivom. Dobrú chuť!

Parížsky šalát máme hotový. Foto - Slávka

Veríme, že sa vám parížsky šalát vydaril. Vyskúšajte aj recepty na šaláty z webu Ženy v meste – zelerový šalát s ananásom, coleslaw šalát alebo šalát z čínskej kapusty

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu