Špagety s vajcom a slaninou
Máte chuť na cestoviny, ale nechce sa vám stráviť v kuchyni celé doobedie prípravou omáčky? Špagety podľa nášho receptu budete mať hotové za 30 minút a ostane vám čas pripraviť si aj nejaký dezert za obedom. Špagety s vajcom a slaninou sú veľmi obľúbené nielen kvôli jednoduchosti prípravy, ale aj kvôli svojej chuti. Kombinácia vajca, slaniny a syru je dokonalá.
Ak máte radi špagety carbonara, tak tento recept vám určite ulahodí. Jeho výhodou je aj to, že obsahuje bežne dostupné ingrediencie (cestoviny, slanina, vajcia a syr), takže si ho môžete uvariť v podstate bez väčších príprav. Toto jedlo teda patrí k tým najdostupnejším jedlám.
Je na ňom skvelé aj to, že existuje veľa spôsobov, ako si ho pripraviť podľa vašich chuťových preferencií. Viete si doňho pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad paradajky, kukuricu, viac cesnaku alebo typ syra podľa chuti.
Nehovoriac o tom, že špagety patria k najobľúbenejším druhom cestovín. Sú cenovo dostupné, rýchle a jednoduché na prípravu a tvoria vynikajúci základ pre širokú škálu jedál. Zároveň spadajú do talianskej kuchyne, ktorá je celosvetovo veľmi obľúbená a má globálny vplyv na iné kuchyne.
Navyše, cestoviny obsahujú sacharidy, ktoré sú pre telo zdrojom energie. Aj keď obsahujú určité množstvo kalórií, stále si ich viete pripraviť s ohľadom v zdravšej verzii.
Obľúbené recepty so špagetami
Špagety s vajcom a slaninou určite nie sú jediné obľúbené. Existuje mnoho ďalších receptov so špagetami, ktoré chutia mnohým národom. Tu je niekoľko tipov na obľúbené recepty so špagetami:
-
Špagety Bolognese – Je to recept, v ktorom sa špagety podávajú s hustou omáčkou z mletého mäsa, paradajok, cibule, cesnaku a byliniek.
-
Špagety Aglio e Olio: Jednoduchý a chutný recept, ktorý zahŕňa špagety s opečeným cesnakom, olivovým olejom, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Špagety Primavera: Tento recept je plný čerstvých zelených a farebných zelenín, ako sú cuketa, brokolica, hrášok a mrkva, zmiešaných s olejom a bylinkami.
-
Špagety Alfredo: Tento recept sa vyznačuje špagetami pokrytými bohatou smotanovou omáčkou s maslom, parmezánom a bylinkami.
-
Špagety v pestovej omáčke: Ide o jednoduchý recept, kde sa špagety miešajú s bazalkovým pestom, paradajkami a syrom.
Cestoviny teda patria k jedlám, ktoré miluje snáď každý. Z nášho webu vám odporúčame vyskúšať výbornú paradajkovú omáčku na cestoviny alebo najlepšie lasagne. Okrem toho je cestovinový šalát s majonézou taktiež obľúbený už dlhé roky a ako tip na víkendový obed máme pre vás šťavnaté zapekané cestoviny do pár minút.
Tak, pustime sa do varenia!
Ingrediencie na špagety s vajcom a slaninou
- 500 g špagety (alebo iný druh cestovín),
- 200 g slanina,
- 3 ks vajcia,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 200 g tvrdý syr Eidam,
- 2 PL olej,
- 1/3 ČL mleté korenie,
- 0,5 ČL soľ
Postup receptu
1 Špagety uvaríme – Špagety uvaríme podľa návodu. Scedíme a necháme odkvapkať.
2Cesnak očistíme – Cesnak očistíme a len rozkrojíme.
3
Nakrájame slaninu – Slaninu nakrájame na menšie kocky.
4
Nastrúhame syr – Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle.
5Osmažíme slaninu a cesnak – Na oleji osmažíme slaninu s cesnakom cca 5 minút. Potom cesnak odoberieme, slaninu iba tak prevonia.
6Vajcia zmiešame so syrom – V miske rozšľaháme vajcia a pridáme k nim nastrúhaný syr a zamiešame.
7
Dáme všetko dokopy – K slanine pridáme špagety a nalejeme zmes vajíčok a syra. Všetko dôkladne premiešame na silnom ohni cca 3 – 4 minúty. Na záver okoreníme a osolíme.
Špagety s vajcom a slaninou sú hotové. Nech sa páči, dobrú chuť! Ako sladkú bodku na záver si môžete pripraviť a vychutnať čerešňovú bublaninu alebo mrkvovú bábovku s orechami. Tu sú špagety s paradajkovou omáčkou.
Videorecept na špagety s vajcom a slaninou
Aké korenie na špagety?
Existuje mnoho rôznych druhov korenia, ktoré môžete použiť na dochutenie špagiet a vytvorenie vynikajúcej chuti. Tu je niekoľko bežných korení, ktoré sa často používajú nielen na špagety s vajcom a slaninou:
Cesnak: Cesnak je príkladom klasického dochucovadla, ktoré sa používa vo veľkom počte talianskych jedál. Nielen na špagety s vajcom a slaninou môžete použiť čerstvý, nasekaný alebo rozdrvený, alebo cesnakový prášok pre intenzívnejšiu chuť. Cesnak dodáva špagetám výraznú arómu a chuť.
Bazalka: Je ďalším dôležitým korením pri príprave talianskych jedál. Môžete použiť čerstvú bazalku, nasekanú alebo sušenú bazalku. Bazalka pridáva do špagiet jemnú a aromatickú chuť.
Oregano: Oregano je klasické talianske korenie, ktoré dodáva špagetám výraznú chuť. Môžete použiť sušené oregano, ktoré sa ľahko pridáva do omáčky alebo na dochutenie hotových špagiet.
Petržlen: Petržlen je ďalším často používaným korením, ktoré dodáva sviežu chuť a arómu špagetám. Môžete použiť čerstvý nasekaný petržlen alebo sušený petržlen.
Červená paprika alebo chilli prášok: Ak preferujete pikantnejšiu chuť, môžete pridať červenú papriku alebo chilli prášok. Tieto koreniny dodajú pikantnú a hrejivú chuť.
Okrem týchto korenín môžete pridať na špagety aj ďalšie ingrediencie podľa svojich preferencií, ako napríklad paradajkovú omáčku, olivy, sušené paradajky, sušené bylinky ako tymian alebo rozmarín a podobne. Vždy sa inšpirujte talianskou kuchyňou a vyskúšajte rôzne kombinácie korenín, aby ste dosiahli presne tú chuť