3x hlasované
Čas prípravy: 5 minút
Čas tepelnej úpravy: 3 – 4 minút
Počet porcií: 1
 

Čokoládové ganache je zmes čokolády a smotany, ktorá sa používa ako poleva na zdobenie alebo ako posledná vrstva na koláčoch či tortách. Okrem toho sa môže použiť aj ako plnka alebo základ na čokoládové pralinky. Bohatá luxusná zmes výborne dotvára chute dezertov. Recept portálu Chutné recepty na ganache polevu je ten najlepší. 

Ganache poleva

Čokoládová ganache poleva je druh polevy alebo náplne, ktorá sa veľmi často využíva pri príprave čokoládových dezertov, koláčov, tort a množstva iných pekárenských zákuskov. Jej príprava spočíva v zohriatí smotany, do ktorej sa pridáva čokoláda. Pomer týchto dvoch ingrediencií je rôzny, väčšinou to závisí od toho, akú hustú alebo tekutú polevu chcete mať. Taktiež nie je nič nezvyčajné, ak sa stretnete aj s ochutenou ganache polevou. 

Ganache, pôvodom z francúzskej kuchyne, je viac než len poleva používaná na oblievanie tort. Slovo „ganache“ má v preklade znamenať „nepríjemný človek“ alebo „nevychovaný“, historicky to bolo pomenovanie pre kuchára, ktorý pripravoval čokoládové dezerty. Jeho základné zložky tvoria horká čokoláda a teplý smotanový krém v pomere 1:1 alebo 2:1 (čokoláda:smotana), čo vytvára hladkú a krémovú polevu.

Ganache nie je využívané len na oblievanie torty, má všestranné využitie a nachádza uplatnenie pri plnení koláčov, výrobe trufflov, príprave čokoládových krémov a mnohých iných dezertov. Môže byť tiež využité ako náplň medzi vrstvami torty. Existuje mnoho variantov ganache, od druhu použitej čokolády (tmavá, mliečna, biela) a pridaných prísad (maslo, likéry, vanilka) až po rôzne pomerové kombinácie. Môže byť použitý aj na zdobenie torty, striekanie do rôznych tvarov alebo na tvorbu čokoládových obláčikov a ozdôb.

Jeho chuť a vôňa môžu byť obohatené pridaním rôznych príchutí a aróm, ako sú citrusové šupky, káva alebo škorica. Rozpúšťanie čokolády pridáva do hry zaujímavý efekt, tvoriac tekutú hmotu pri určitej teplote, čo uľahčuje rozotieranie a krajšiu dekoráciu.

Ganache má aj praktické využitie pri príprave čokoládových pomarančov, kde ovocie ponoríme do ganache, necháme vychladnúť a vytvorí sa vrstva chrumkavej čokolády okolo šťavnatého pomaranča. Aby ste udržali jeho čerstvosť, môžete ganache skladovať v chladničke a znovu ho ohriať podľa potreby. Kvalitná tmavá čokoláda, ktorú môžete použiť na prípravu ganache, obsahuje antioxidanty a môže mať pozitívny vplyv na srdce a náladu. Ganache nie je len sladká pochúťka, ale aj potešenie pre zmysly a telo s mierou.

Ganache môžete využiť aj pri pečení čokoládovej torty s malinami, kakaových palaciniek, čokoládového cheesecaku, zamatovej rolády, Sacherovej torty či čokoládových muffinov

Čokoládové polevy 

Existuje mnoho rôznych čokoládových poliev, ktoré sa používajú v cukrárskom umení na zdobenie, oblievanie a plnenie dezertov. Niektoré z najpopulárnejších zahŕňajú:

  1. Čokoládová glazúra: Jednoduchá poleva z čokolády a cukru, ktorá vytvára hladký a lesklý povrch na dezertoch. Môže obsahovať aj maslo či smotanu pre bohatší chuťový zážitok.
  2. Royal icing: Čokoládový royal icing sa často používa na zdobenie sušienok a tort. Je vyrobený z práškového cukru, vody a čokolády a stvrdne na pevný povrch.
  3. Čokoládový krém: Krémy na báze čokolády, ako napríklad čokoládový maslový krém, sú obľúbené pri plnení a oblievaní tort. Môžu byť kombinované s maslom, cukrom a ďalšími prísadami.
  4. Belgická poleva: Belgická čokoládová poleva je známa svojou jemnou a bohatou chuťou. Obsahuje vysoký podiel kakaa a kvalitného kakaového masla.
  5. Čokoládový fondant: Fondant je pružná a hladká čokoládová hmota, ktorá sa používa na oblievanie a zdobenie tort.
  6. Karamelová poleva: Kombinácia čokolády a karamelu vytvára lahodnú polevu vhodnú pre rôzne druhy sladkostí.

Každá z týchto poliev má svoje vlastné jedinečné vlastnosti a využitie, a výber závisí od konkrétnych preferencií a typu dezertu, ktorý pripravujete.

Ingrediencie

  • 200 g horká čokoláda,
  • 200 ml smotana na šľahanie 33 %

Postup receptu

1

Príprava ganache polevy sa zvyčajne začína nakrájaním čokolády na čo najmenšie kúsky. Tie následne pridáme do misky, v ktorej budeme pripravovať polevu. 

Nakrájame čokoládu. Foto - Andrea

2Teraz si v hrnci zohrejeme 200 ml smotany na šľahanie a dávame pozor, aby nezačala vrieť. Ohrievame ju iba do momentu pred bodom varu. Následne zalejeme čokoládu v miske horúcou smotanou. 

Zohrejeme smotanu. Foto - Andrea

3

Niekoľko sekúnd počkáme, aby sa smotana rozliala, a začneme premiešavať metličkou. Vymiešame ju iba metličkou, ručne, do úplného rozpustenia čokolády. Vznikne nám z toho hladký krém.

Vymiešame. Foto - Andrea

4

Čokoládová ganache poleva je hotová a už ju len nalejeme napríklad na vychladnutý koláč alebo cheesecake. Rovnomerne rozlejeme po celej ploche, odložíme do chladu na tuhnutie a podávame. 

Hotovo. Foto - Andrea

Hotovo! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na kávové zrná v čokoláde

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu