17x hlasované

 
Čas prípravy: 30 minút,
Čas kysnutia: 60 minút,
Tepelná úprava: 30 minút,
Počet kusov: 2 väčšie záviny
 

Najlepší babičkin kakaový závin. Tradičný recept webu chutnerecepty.sk musíte vyskúšať. Mäkučké cesto zo špaldovej múky, vynikajúca kakaová náplň. Výborný kysnutý závin sa hodí na raňajky či olovrant. Toto sladké a zdravšie maškrtenie určite zachutí celej rodine.

Pamätáte sa na vône detstva? Pečené buchty, kysnuté koláče a neodolateľné záviny. Web Chutné Recepty vám ponúka novinku, tradičný recept na najlepší babičkin kakaový závin. Nech sa páči, podrobný fotorecept iba pre vás.

Kakaový závin 

Tomuto nikto neodolá. Vyskúšajte ho poobede ku kávičke, na raňajky alebo len tak na desiatu do školy či práce. Deti si ho určite obľúbia a vy im ho budete môcť dopriať o to viac, že obsahuje zdravú špaldovú múku.

Kakaový závin je tradičné dezertné jedlo, ktoré sa vyrába z tenkej vrstvy cesta, ktoré je potom plnené lahodnou kakaovou náplňou a zvinuté do rolády. Tento dezert pochádza zo strednej Európy a je obľúbený po celom svete.

Kakaový závin má pôvod v strednej Európe a jeho história sa datuje do 19. storočia. V tom čase bola káva a čaj stále viac populárna a pekári začali ponúkať nové dezerty, aby prilákali zákazníkov. Kakaový závin bol jedným z týchto nových dezertov. Závin sa hodí najviac najmä ku káve, ale pokojne si ho dajte aj ku káve, kakau, čaju alebo len tak. 

V súčasnosti existuje samozrejme mnoho rôznych variácií kakaového závinu. V niektorých krajinách sa mu hovorí napríklad „Biskvitová roláda“ alebo „Štrúdľa„. Recepty sa často odlišujú v závislosti od krajiny alebo regiónu, ale základná idea zostáva rovnaká: cesto sa plní kakaovou náplňou a zvinie do rolády.

V súčasnosti sa kakaový závin stále pečie po celom svete a je obľúbeným dezertom pre mnohých ľudí. Jeho sladká chuť a kakaová náplň z neho robia dokonalý záver akéhokoľvek jedla. Pripravte si ho podľa nášho receptu, určite vám zachutí. 

Rôzne druhy závinov 

Kakaový závin určite nie je jediný, ktorý sa teší veľkej obľube. Na Slovensku patria medzi obľúbené aj orechový a makový závin. Čokoládový závin majú radi najmä deti a jablkový patrí k jesenným klasikám.

Kto má rád tvaroh, ten si určite vie pochutiť na tvarohovom závine. 

Ovocné záviny sú trochu menej zvyčajné, ale oplatí sa ich vyskúšať. Možno by vám zachutil višňový alebo jahodový závin.

Kakaový závin však obľubujú takmer všetci. Vyskúšajte aj iné tradičné recepty – jablkový závin, buchty so slivkovým lekvárom, babkine šišky, alebo fantastická čerešňová bublanina. Skúste aj náš recept na tradičné fašiangové fánky. Alebo skúste aj prečo praskne závin.

Ingrediencie

  • na kvások
  • na kysnuté cesto
  • na kakaovú náplň
  • na potretie závinov – 1 ks vajce, 1 PL olej

Postup receptu: kakaový závin

1Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie, primiešame cukor. Všetko spolu rozpustíme. Necháme vykysnúť cca 5 minút. Do misky pridáme všetky ingrediencie na kysnuté cesto (múku, olej, mlieko, cukor, soľ). Nakoniec pridáme vykysnutý kvások. Cesto miesime hnetacím hákom, metličkami alebo ručne.

Pripravíme si cesto. Foto - Martina

2Ak by sa nám zdalo cesto hustejšie, pridáme trošku vlažného mlieka. Špaldová múka zvykne totiž pohltiť viac tekutiny. Kysnuté cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od nádoby. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme bavlnenou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Trvá to približne 1-1,5 hodiny.

Cesto necháme vykysnúť. Foto - Martina

3Dobre vykysnuté cesto by malo zdvojnásobiť objem. Vtedy je to správne. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na dve alebo tri časti, záleží, aké veľké záviny si chceme upiecť. Ak cesto rozdelíme na dve časti, vzniknú nám 40 cm záviny, musíme mať však aj väčší plech. Pripravíme si kakaovú náplň.

Cesto rozdelíme. Foto - Martina

4Kakao dobre zmiešame s práškovým cukrom. Maslo roztopíme. Cesto rozvaľkáme na 1 cm hrúbku, veľkosť cca 45×25 cm. Cesto poriadne potrieme maslom (maslom nešetríme, pretože dodá na šťavnatosti plnky). Okraje cca 5 cm vynecháme. Na maslo vysypeme polovicu kakaovej náplne, opäť pokvapkáme maslom.

Pripravíme náplň. Foto - Martina

5Okraje cesta založíme dovnútra. Potom záviny s náplňou pomaly zvinieme. Keď okraje založíme, kakaová náplň pri pečení nevytečie. Naplnené kakaové záviny opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo plech potretý tukom (olejom). Ak zvolíme papier na pečenie, ušetríme si čas pri čistení plechu.

Záviny dáme piecť. Foto - Martina

6Vajce rozšľaháme, primiešame olej. Touto zmesou pierkom potrieme záviny po celej ploche. Nakoniec záviny popicháme vidličkou, aby mohla počas pečenia unikať para. Záviny by počas pečenia nemali popraskať. Kakaové záviny pečieme pri teplote 180°C 20 minút, potom ich pri teplote 150°C dopekáme 10 minút dozlatista.

Záviny potrieme. Foto - Martina

Tip od nás: Vychladnutý kakaový závin posypeme práškovým cukrom. Je dobré ich prikryť utierkou, prípadne zabaliť do fólie, aby nevyschli. Upečte si záviny radšej z dvojitej dávky, pretože chutia naozaj fantasticky. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept z portálu Ženy v meste – piškótový koláč s ovocím a šľahačkou. Skúste aj pár nápadov aby kakaový závin nevytiekol.

Videorecept kakaového závinu

Aby kakaový závin nepraskol?

Okraje cesta naplneného zmesou kakaa a cukru založíme dovnútra a až potom záviny s náplňou pomaly zvinieme. Keď okraje opatrne založíme, kakaová náplň pri pečení nevytečie.

Aby sme zabránili popraskaniu závinov počas pečenia, pred ich vložením do rúry ich prepichneme vidličkou, čím umožníme únik pary.

Koláče pečieme na 180°C cca 20 minút a potom dopekáme pri teplote 150 °C po ďalších 10 minút.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu