18x hlasované
 
Čas prípravy: 4 min,
Varenie: 40 min,
Pripravené za: 45 min,
 

Rum je pri príprave vianočných koláčov obľúbená ingrediencia. Rumové guľky po ňom dostali aj svoje meno. Nie sú pre obsah tohoto alkoholu vhodné pre deti, ale rozhodne sú vhodné pre dospelých. Vychutnajte si chuť rumových guliek s našim receptom.

Rumové guľky

Rumové guľky môžete tiež poznať ako rumové pralinky či rumové bonbóny, sú malé guľôčky z vypracovaného cukrového cesta, ktoré sú doplnené rumom a obalené v cukre, strúhanom kokose alebo kakau.

Vďaka tmavohnedému alkoholickému nápoju majú skvelú chuť. Ich príprava je jednoduchá, zvládne ju naozaj každý. S alkoholom pozor na deti, ale prácu by zvládli určite aj oni. Podobne ako pri ďalších vianočných guličkách, za málo práce dostanete veľa muziky.

Rumové guľky určite môžeme nazvať obľúbenými vianočnými, alebo veľkonočnými koláčikmi z viacerých dôvodov:

  • Rumové guľky majú výraznú chuť po rume a kakau, ktorá sa mnohým ľuďom páči. Majú sladkú a nasýtenú chuť, čo z nich robí lahodný dezert.
  • Príprava je relatívne jednoduchá a nevyžaduje veľa času alebo zručností. Keďže hlavné zložky sú piškóty, kakao, hrozienka, orechy a rum, tieto ingrediencie sa jednoducho zmiešajú a vytvarujú sa z nich guľky.
  • Rumové guľky majú dlhšiu trvanlivosť ako mnohé iné koláčiky, pretože sa zvyčajne nepečú a nerozkladajú sa tak rýchlo. To znamená, že sa dajú uchovať dlhšie a sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí sa chcú pripraviť dezert vopred.
  • Guľky sú veľmi všestranné a dajú sa prispôsobiť rôznym chuťovým preferenciám. Môžu sa ozdobiť cukrom v prášku, posypať kokosom alebo orechmi, alebo sa dajú pridať ďalšie ingrediencie, ako sú napríklad rozinky, mandle alebo citrónová kôra.

Celkovo ide o obľúbené koláčiky najmä pre ich výraznú chuť, jednoduchú prípravu, dlhšiu trvanlivosť a všestrannosť.

Rum je obľúbenou prísadou do koláčov nielen na Slovensku. Rumová chuť dáva koláčom výraznú a príjemnú chuť. Kombinácia rumu s inými ingredienciami, ako napríklad sušené ovocie alebo korenie, môže pridať koláčom ešte viac chuti.

Rumové koláče sú často spojené s Vianocami alebo inými sviatkami a pre mnohých ľudí majú nostalgickú hodnotu. Tento druh sladkosti má tiež hlboké korene v mnohých kuchyniach po celom svete, čo zvyšuje jeho obľubu.

Čaro rumových koláčov

Podobne ako rumové guľky, rumové koláče majú dlhšiu trvanlivosť v porovnaní s niektorými inými druhmi koláčov. Rum, ktorý sa používa na výrobu koláčov, funguje ako konzervačný prostriedok a pomáha predlžovať trvanlivosť koláčov.

Väčšina takýchto koláčov sa zároveň dá pripraviť jednoducho a bez veľkého množstva ingrediencií. Táto jednoduchosť prípravy robí z rumových koláčov populárne dezerty na rôzne príležitosti. Celkovo sú tieto koláče obľúbené dezerty pre svoju výraznú chuť, jednoduchosť prípravy, trvanlivosť a tradíciu.

Rovnako sú rumové guľky charakteristické svojou silnou rumovou chuťou, jednoduchou prípravou a dlhou trvanlivosťou. Sú obľúbeným dezertom na rôzne príležitosti a sú veľmi populárne v mnohých kuchyniach po celom svete. Rovnako ako aj guľky rafaelo.

Vyskúšajte aj náš recept na cheesecake, alebo vyskúšajte aj nepečenú tortu s jahodami. Pripravte si aj marlenka guličky, čokoládové guľky alebo kokosové guľky rafaelo. Alebo si na raňajky urobte ryžovú kašu. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov.

 Ingrediencie

  • 150 g hrozienok,
  • 2 dcl rumu,
  • 200 g mletých vlašských orechov,
  • 150 g práškového cukru,
  • 150 g nastrúhanej horkej čokolády,
  • 50 g rozdrvených detských piškôt,
  • strúhaný kokos na obaľovanie, prípadne kakao,
  • papierové košíčky,

Postup receptu na prípravu rumových guliek

1Umyjeme 150 g hrozienok. Zalejeme ich 2 dcl rumu, prikryjeme a necháme 24 hodín máčať.

Umyjeme hrozienka, Foto - Eva

2Pripravíme si cesto z 200 g mletých jadier vlašských orechov, 150 g práškového cukru, 150 g nastrúhanej horkej čokolády, 50 g rozdrvených detských piškôt a posekaných máčaných hrozienok.

Príprava cesta, Foto - Eva

3

Ak máme cesto príliž husté, pridáme zvyšok rumu z máčaných hrozienok. Vypracované cesto necháme pár hodín oddýchnuť v chladničke.

Cesto dáme do chladničky, Foto - Eva

4

Z cesta ušúľame guľky, obaľujeme ich v strúhanom kokose. Prípadne v kakau, alebo v zmesi oboch prísad.

Obalíme guľky, Foto - Eva

5

Hotové guľky poukladáme do papierových košíčkov. Môžeme ich nechať v chladnej miestnosti stuhnúť, ale úžasne chutia aj čerstvé.

Guľky poukladáme do košíčkov, Foto - Eva

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj recept na rýchly tvarohový koláč. Alebo napríklad aj Oreo Cheeseacke. A myslíte, že je toto recept na originál guľky Raffaello? Tu je aj starý recept na medovníky.

Videorecept na prípravu rumových guliek

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu