Fantastická hrnčeková rebarborová bublanina s jogurtom je veľmi jednoduchá a šťavnatá. Navyše obsahuje špaldovú múku, čo z nej robí zdravšiu verziu pre tých, ktorí si strážia váhu. Vyskúšajte náš recept na toto sladké rebarborové maškrtenie z portálu Chutné Recepty.
Rebarborová bublanina
Bublanina sa vždy hodí na raňajky, olovrant, desiatu alebo len tak ku kávičke za obedom, či pre návštevu. Ovocná bublanina vás poteší aj ako desiata na výlety alebo na dlhšiu cestu niekam za teplom v lete. Keďže je jej príprava veľmi jednoduchá a rýchla, viete si ju pripraviť hocikedy. Obzvlášť deti ju milujú, avšak pochutí si na nej naozaj každý člen rodiny.
Stalo sa vám niekedy, že ste piekli bublaninu, ale jej výsledok nebol ani zďaleka taký, ako ste očakávali? S naším fotoreceptom sa vám to nestane, pripravíte si skvelú nadýchanú bublaninu, ktorá bude v závere výborná!
Rebarborová bublanina má tiež nostalgický význam pre mnohých ľudí, pretože viacerí si ju pamätajú z detstva a z rodinných osláv. Je to dezert, ktorý často prichádza na stôl v období letných prázdnin alebo počas sviatkov, čo môže evokovať pocit spokojnosti a pohody.
Celkovo je teda rebarborová bublanina skvelý nápad nielen pre svoju chutnosť, ale aj pre svoje sociálne a nostalgické aspekty, ktoré ju robia obľúbeným dezertom mnohých ľudí.
Zdravie a rebarbora
Rebarbora patrí jednoznačne k najzdravším druhom zeleniny. Hoci ide o zeleninu, používa sa najmä pri pečení sladkých dezertov a koláčov, preto si ju mnohí mýlia s ovocím.
Rebarbora má mnoho blahodarných účinkov pre naše telo, napríklad detoxikuje črevá, tým, že z nich odvádza toxíny. Okrem toho zlepšuje krvný obeh a je bohatá na vitamín K, ktorý celkom účinne vplýva na zdravie nášho mozgu. Navyše obsahuje látky, ktoré pomáhajú organizmu bojovať s depresiou alebo rakovinou. Avšak neodporúča sa ju konzumovať na dennej báze. Ideálne dvakrát do týždňa.
Rebarborová bublanina je skvelý nápad, najmä na jar od apríla, kedy je sezóna rebarbory. Neváhajte si ju pripraviť spolu s nami, hurá do toho!
Zároveň vám odporúčame vyskúšať aj iné skvelé recepty, ako napríklad rýchlu a jednoduchú bábovku, perfektné hrnčekové palacinky alebo nepečenú tortu s jahodami. Z portálu Ženy v meste sa určite oplatí vyskúšať tieto sladké recepty – babičkin kakaový závin, najlepší hrnčekový perník či piškótový šľahačkový koláč s ovocím. A tu je naša bublanina.
Ingrediencie na bublaninu
hrnček – 250 ml
- 1 hrnček bieleho hustého jogurtu,
- 3 ks vajcia,
- 50 g roztopené vlažné maslo (1/2 hrnčeka),
- 2 hrnčeky hladká špaldová (hladká) múka,
- 1 hrnček kryštálový (trstinový) cukor,
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1 ks prášok do pečiva,
na ovocnú náplň: cca 200 – 250 g rebarbory (2 plné hrste) alebo iné ovocie, 1 ks vanilínový cukor na zasypanie rebarbory
Postup receptu: rebarborová bublanina
1Stonky rebarbory ošúpeme, umyjeme a následne osušíme. Listy nikdy nepoužívame, pretože sú pre náš organizmus toxické. Ak nemáte rebarboru, pokojne použite iné ovocie a prípravu rebarbory vynechajte.
2Rebarboru si nakrájame na malé kúsky a zasypeme ju vanilínovým cukrom. Následne necháme postáť.
3Vymiešame si varechou vajíčka vo väčšej miske, pridáme biely jogurt a roztopené maslo. Všetko spolu premiešame.
4Primiešame hladkú múku, cukor, vanilínový cukor a prášok do pečiva.
5Celé cesto si vymiešame. Malo by nám vzniknúť vláčne cesto na chutnú bublaninu.
6K cestu primiešame aj rebarboru, ale bez šťavy, ktorú pustila. Veľmi dobre všetko premiešame.
7Na plech na pečenie (veľkosť 28×38 cm) dáme papier na pečenie a cesto naň vylejeme.
8My sme pridali aj zopár jahôd. Bublaninu pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
9Ovocnú bublaninu pečieme podľa potreby približne 25 – 35 minút. Závisí to od veľkosti plechu a rúry.
Tip na záver: Ak nemáte radi rebarboru, môžete pokojne zvoliť iné ovocie. My sme pridali aj jahody, ktoré skvele dopĺňajú kyslastú chuť rebarbory. Rebarborová bublanina chutí úžasne ak ju posypeme práškovým cukrom, pridáme kopček zmrzliny alebo šľahačky.
Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na čerešňovú bublaninu alebo hrnčekovú tvarohovú bublaninu.