Jednoduchý recept na výborné domáce bylinkové maslo, ktoré sa hodí do množstva receptov a dodá jedlu lepšiu chuť. Bylinkové maslo je tiež skvelým spôsobom ako zúžitkovať bylinky, ktoré máte doma. Recept portálu Chutné recepty vám ukáže presne ako na najlepšie bylinkové maslo.
Bylinkové maslo
Urodilo sa vám veľa byliniek a neviete čo s nimi? Leží vám v chladničke kocka masla alebo nejaké smotany na šľahanie, ktoré by ste mali čím skôr spracovať? Ak ste odpovedali na obe otázky áno, zbystrite pozornosť. Vyrobte si domáce bylinkové maslo. Takýto výrobok má rozhodne svoje miesto v kuchyni, bylinkové maslo využijete nielen na chlebík, ale aj pri príprave mäsa, rýb, omáčok či polievok. Bylinky vďaka uchovaniu v tuku zostanú ešte dlho nabité živinami a vitamínmi a ešte budú tieto cenné látky aj lepšie využiteľné v organizme. Maslo sa po odležaní krásne prevonia bylinkovými arómami.
Aké bylinky zvolíte je kompletne na vás, môžete zvoliť jeden druh alebo ich pokombinovať. Napríklad k rybám a mäsu sa skvele hodí kombinácia rozmarínu, tymianu a petržlenovej vňate. Môžete pridať aj kúsok nastrúhaného cesnaku, prípadne rozpučený pečený cesnak. Možností je mnoho. Môžete si postup zjednodušiť a na prípravu bylinkového masla použiť kupovanú hrudku. Alebo si môžete maslo vyrobiť – prešľahaním šľahačkovej smotany. Tento postup je síce o niečo zdĺhavejší, ale ten pocit radosti po výrobe masla je na nezaplatenie a o chuti ani nehovoríme. Vyskúšajte.
Domáce bylinkové maslo je vynikajúci spôsob, ako pridať chuť do jedál a zároveň využiť čerstvé bylinky zo záhrady alebo trhu. Keď si maslo pripravujete doma, presne viete, čo doň dávate. Môžete použiť kvalitné maslo a čerstvé bylinky bez konzervantov a umelých prísad. Môžete si prispôsobiť chuť masla podľa vlastných preferencií, experimentovať s rôznymi kombináciami byliniek a ďalšími prísadami, ako sú cesnak, citrónová kôra alebo korenie. Bylinkové maslo sa dá jednoducho skladovať v chladničke alebo mrazničke. V chladničke vydrží niekoľko týždňov, v mrazničke až niekoľko mesiacov.
- 2 ks šľahačková smotana 33 – 40 % (400 ml),
- štipka soli,
- bylinky podľa chuti – rozmarín, tymian, petržlenová vňať, pažítka, bazalka, oregano
Postup receptu
1Dobre vychladené šľahačkové smotany vylejeme do veľkej misy (hlavne vysokej). Začneme šľahať.
2
Šľaháme dovtedy, kým sa v mise neoddelí tuk – maslo od tekutiny – cmaru.
3
Zmes oddelíme. Najlepšie je maslo premiestniť do gázy alebo plátenného vrecka a poriadne vyžmýkať. Maslo v gáze premyjeme pod čistou vodou, aby sme úplne odstránili všetok cmar. Tento krok sa dá zjednodušiť a proste len oddelíte pomocou sitka cmar od masla, avšak hrudku aspoň dobre rukami požmýkajte. Trošku tekutiny sa ešte v miske oddelí, tú vylejte.
4
Cmar nevyhadzujeme – ide o kyslomliečny výrobok, ktorý je stále veľmi výživný. Buď ho vypijeme alebo zakomponujeme do nejakého smoothie či koláča.
5
Hotové maslo osolíme a v miske zmiešame s nasekanými bylinkami. Hrudku dáme do potravinovej fólie, zabalíme a dáme na 15 minút do mrazničky. Potom vyberieme z fólie, zabalíme napríklad do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke. Do 5 – 7 dní spotrebujeme.
Veríme, že sa vám bylinkové maslo podarilo podľa vašich predstáv.