Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 160 – 180 g masla
 

Jednoduchý recept na výborné domáce bylinkové maslo, ktoré sa hodí do množstva receptov a dodá jedlu lepšiu chuť. Bylinkové maslo je tiež skvelým spôsobom ako zúžitkovať bylinky, ktoré máte doma. Recept portálu Chutné recepty vám ukáže presne ako na najlepšie bylinkové maslo. 

Bylinkové maslo

Urodilo sa vám veľa byliniek a neviete čo s nimi? Leží vám v chladničke kocka masla alebo nejaké smotany na šľahanie, ktoré by ste mali čím skôr spracovať? Ak ste odpovedali na obe otázky áno, zbystrite pozornosť. Vyrobte si domáce bylinkové maslo. Takýto výrobok má rozhodne svoje miesto v kuchyni, bylinkové maslo využijete nielen na chlebík, ale aj pri príprave mäsa, rýb, omáčok či polievok. Bylinky vďaka uchovaniu v tuku zostanú ešte dlho nabité živinami a vitamínmi a ešte budú tieto cenné látky aj lepšie využiteľné v organizme. Maslo sa po odležaní krásne prevonia bylinkovými arómami.

Aké bylinky zvolíte je kompletne na vás, môžete zvoliť jeden druh alebo ich pokombinovať. Napríklad k rybám a mäsu sa skvele hodí kombinácia rozmarínu, tymianu a petržlenovej vňate. Môžete pridať aj kúsok nastrúhaného cesnaku, prípadne rozpučený pečený cesnak. Možností je mnoho. Môžete si postup zjednodušiť a na prípravu bylinkového masla použiť kupovanú hrudku. Alebo si môžete maslo vyrobiť – prešľahaním šľahačkovej smotany. Tento postup je síce o niečo zdĺhavejší, ale ten pocit radosti po výrobe masla je na nezaplatenie a o chuti ani nehovoríme. Vyskúšajte.

Domáce bylinkové maslo je vynikajúci spôsob, ako pridať chuť do jedál a zároveň využiť čerstvé bylinky zo záhrady alebo trhu. Keď si maslo pripravujete doma, presne viete, čo doň dávate. Môžete použiť kvalitné maslo a čerstvé bylinky bez konzervantov a umelých prísad. Môžete si prispôsobiť chuť masla podľa vlastných preferencií, experimentovať s rôznymi kombináciami byliniek a ďalšími prísadami, ako sú cesnak, citrónová kôra alebo korenie. Bylinkové maslo sa dá jednoducho skladovať v chladničke alebo mrazničke. V chladničke vydrží niekoľko týždňov, v mrazničke až niekoľko mesiacov.

Bylinkové maslo sa dá použiť na mnoho spôsobov – ako nátierka na chlieb, do teplých jedál, na grilované mäso, ryby, zeleninu alebo na dochutenie omáčok a polievok. Pri výbere byliniek sú najčastejšie používané petržlen, bazalka, tymian, rozmarín, kôpor, pažítka a oregano. Každá bylinka pridá maslu jedinečnú chuť a arómu. Najlepšie je použiť čerstvé bylinky, ale aj sušené môžu byť dobrá alternatíva, ak sú kvalitné a čerstvé. Bylinkové maslo môžete vytvarovať do valčekov a zabaliť do fólie alebo papiera na pečenie, čo uľahčuje porciovanie. Môžete ho tiež uložiť do formičiek na ľadové kocky, aby ste mali malé porcie vždy po ruke.

Zaujímavé kombinácie a použitie bylinkového masla môžu zahŕňať cesnakové a bylinkové maslo, kde pridáte nasekaný cesnak k bylinkám pre intenzívnejšiu chuť, ideálne na pečené bagety alebo steaky. Citrónovo-bylinkové maslo, kde pridáte citrónovú kôru alebo šťavu, dodá maslu osviežujúci nádych a je perfektné na grilovanú rybu alebo zeleninu. Môžete tiež pridať nastrúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr, čo obohatí chuť a textúru, a výborne sa hodí k pečeným zemiakom alebo cestovinám.

Bylinky ako petržlen, bazalka a rozmarín obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Niektoré bylinky, ako napríklad kôpor a tymian, môžu podporovať trávenie a zmierňovať tráviace problémy. Mnohé bylinky majú tiež protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť imunitný systém. Bylinkové maslo môže byť tiež krásnym doplnkom pri servírovaní jedál. Farebné bylinky a aromatické zložky môžu spraviť aj jednoduché jedlá výnimočnými, čím prinášajú nové gurmánske zážitky priamo doma, bez nutnosti drahých ingrediencií alebo návštev v reštaurácii.

Domáce bylinkové maslo je teda nielen chutné, ale aj praktické a zdravé. Môže pridať novú dimenziu vašim jedlám a spríjemniť každodenné varenie.

Využitie bylinkového masla

Bylinkové maslo je všestranný doplnok, ktorý môže zlepšiť chuť mnohých jedál. Tu je niekoľko tipov na jedlá, do ktorých sa bylinkové maslo výborne hodí:

Predjedlá a pečivo

  1. Chlieb a bagety: Natrite bylinkové maslo na teplý chlieb, bagetu alebo hrianku. Skvele sa hodí aj na cesnakové hrianky.
  2. Krekry a sušienky: Podávajte bylinkové maslo s krekrami alebo sušienkami ako jednoduchý a chutný predkrm.

Hlavné jedlá

  1. Steaky: Rozpustite bylinkové maslo na horúcom steaku tesne pred podávaním pre extra šťavnatú a chutnú vrstvu.
  2. Grilovaná ryba: Natrite rybu bylinkovým maslom pred grilovaním alebo pečením. Maslo s citrónovou kôrou je obzvlášť vhodné.
  3. Kuracie mäso: Pridajte bylinkové maslo pod kožu kurčaťa pred pečením, aby sa mäso stalo šťavnatým a aromatickým.
  4. Pečená zelenina: Pokvapkajte pečenú zeleninu (napríklad zemiaky, mrkvu, cuketu) bylinkovým maslom pre bohatšiu chuť.
  5. Cestoviny: Premiešajte horúce uvarené cestoviny s bylinkovým maslom a pridajte nastrúhaný parmezán pre jednoduché, ale chutné jedlo.

Polievky a omáčky

  1. Krémové polievky: Pridajte lyžicu bylinkového masla do krémových polievok (napríklad zemiaková alebo brokolicová) pre extra chuť a krémovosť.
  2. Omáčky: Zamiešajte bylinkové maslo do omáčok na mäso alebo zeleninu, aby ste zvýraznili ich chuť.

Prílohy

  1. Pečené zemiaky: Natrite bylinkové maslo na horúce pečené zemiaky alebo zmiešajte s pyré pre extra chuť.
  2. Ryža a quinoa: Premiešajte uvarenú ryžu alebo quinoa s bylinkovým maslom pre aromatickú a chutnú prílohu.
  3. Grilovaná kukurica: Natrite grilované klasy kukurice bylinkovým maslom pre lahodnú chuť.

Bylinkové maslo je skvelým doplnkom mnohých jedál, ktorým dodáva bohatú a aromatickú chuť. Experimentujte s rôznymi bylinkami a zistite, ktoré kombinácie vám najviac vyhovujú. Bylinkové maslo môžete využiť napríklad aj v recepte na tresku na masle, pečeného lososa, grilované kuracie prsia, pečené kura alebo bravčovú panenku.

Ingrediencie
  • 2 ks šľahačková smotana 33 – 40 % (400 ml),
  • štipka soli,
  • bylinky podľa chuti – rozmarín, tymian, petržlenová vňať, pažítka, bazalka, oregano

Postup receptu

1Dobre vychladené šľahačkové smotany vylejeme do veľkej misy (hlavne vysokej). Začneme šľahať.

Šľaháme smotanu. Foto - Andrea

2

Šľaháme dovtedy, kým sa v mise neoddelí tuk – maslo od tekutiny – cmaru.

Počkáme, kým sa nezačne oddeľovať. Foto - Andrea

3

Zmes oddelíme. Najlepšie je maslo premiestniť do gázy alebo plátenného vrecka a poriadne vyžmýkať. Maslo v gáze premyjeme pod čistou vodou, aby sme úplne odstránili všetok cmar. Tento krok sa dá zjednodušiť a proste len oddelíte pomocou sitka cmar od masla, avšak hrudku aspoň dobre rukami požmýkajte. Trošku tekutiny sa ešte v miske oddelí, tú vylejte.

Zmes oddelíme. Foto - Andrea

4

Cmar nevyhadzujeme – ide o kyslomliečny výrobok, ktorý je stále veľmi výživný. Buď ho vypijeme alebo zakomponujeme do nejakého smoothie či koláča.

Cmar necháme. Foto - Andrea

5

Hotové maslo osolíme a v miske zmiešame s nasekanými bylinkami. Hrudku dáme do potravinovej fólie, zabalíme a dáme na 15 minút do mrazničky. Potom vyberieme z fólie, zabalíme napríklad do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke. Do 5 – 7 dní spotrebujeme.

Pridáme bylinky. Foto - Andrea

Veríme, že sa vám bylinkové maslo podarilo podľa vašich predstáv. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na pečeného pstruha na masle

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu