40x hlasované
 
Čas prípravy: 20 minút
Čas vyprážania: 10 – 14 minút
Počet porcií: 3 – 4
 

Klasické šťavnaté fašírky, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý. Fašírky podávame so zemiakovou kašou alebo zemiakmi s maslom. Hodia sa k nim kyslé uhorky alebo zeleninový šalát podľa chuti. 

Šťavnaté fašírky

Z mletého mäsa sa dá pripraviť nespočetne veľa receptov. Jedným z tých obľúbených sú aj šťavnaté fašírky, ktoré si viete pripraviť buď v rúre alebo na panvici. Máme pre vás ten najlepší recept na fašírky na panvici, ktoré budú hotové za pol hodinu aj s prípravou. Pochutí si na nich celá rodina a ak si ich pripravíte z dvojitej dávky, budete mať obed aj na druhý deň. Navyše výber mäsa je len na vás. Použiť môžete bravčové a hovädzie mäso alebo mix bravčového s hovädzím. 

Okrem mäsa sa do zmesi na fašírky často pridávajú ďalšie prísady, ako je cibuľa, cesnak, vajcia, strúhanka, bylinky a korenie. Tieto prísady pridávajú chuť, textúru a výživovú hodnotu fašírkam. Fašírky sú skvelou možnosťou na pridanie zeleniny alebo ďalších ingrediencií do jedla. Napríklad môžete pridať nastrúhanú mrkvu, papriku, špenát alebo bylinky, aby boli fašírky  bohatšie na vitamíny a vlákninu. Preto ak milujete zeleninu, neváhajte ju pridať k mäsu. 

Fašírky majú pôvod v európskej kuchyni a sú obľúbeným jedlom v mnohých krajinách. Každá krajina má svoje vlastné tradičné varianty a recepty na fašírky. Vo veľa kuchyniach sa podávajú fašírky s rôznymi omáčkami, ako je paradajková omáčka, mäsová omáčka alebo omáčka na báze smotany. To dodáva fašírkam ďalšiu chuťovú dimenziu a vlhkosť. U nás sa fašírky pripravujú zvyčajne bez omáčok, ale je to samozrejme na vás. 

Zaujímavé je aj to, že fašírky sa pripravujú aj inak než len v rúre alebo na panvici, hoci tieto dva spôsoby sú najčastejšie. Môžu sa tiež pripraviť na grile alebo dokonca na pare. Avšak chutiť budú možno už trochu inak. V krajinách, ako je Taliansko alebo Grécko, sa používajú rôzne ingrediencie a korenie, ktoré dávajú fašírkam charakteristickú chuť a taktiež sú chuťovo trochu iné ako tie naše klasické šťavnaté fašírky.

Slovo „fašírka“ pochádza z francúzskeho výrazu „façonner“, čo znamená „tvarovať“. Odkazuje na proces tvarovania mletej mäsovej zmesi do požadovaného tvaru pred varením alebo smažením.

Vďaka jednoduchej príprave a možnosti prispôsobiť si ich podľa vlastných preferencií a vynikajúcej chuťovej skúsenosti sa fašírky stali obľúbeným jedlom po celom svete.

Tipy na fašírky

Fašírky sa pripravujú všade trochu inak, ale vždy sú rovnako chutné. Ako sme už spomínali, výber mäsa a ďalších ingrediencií je len na vás. Pripravili sme si pre vás tipy na tie najobľúbenejšie fašírky, ktoré už poznáte, ale možno ste na nich aj zabudli.

  1. Hovädzie fašírky: Fašírky pripravené z mletého hovädzieho mäsa s pridaním cibule, cesnaku, vajca, strúhanky a korení. Tieto fašírky majú bohatú chuť a sú vhodné na grilovanie, smaženie alebo pečenie v rúre.

  2. Bravčové fašírky: Fašírky vyrobené z mletého bravčového mäsa s prísadami ako cibuľa, cesnak, vajcia, strúhanka a korenie. Sú šťavnaté a chutné a často sa smažia na panvici alebo pečú v rúre.

  3. Kuracie fašírky: Tieto fašírky sú pripravené z mletého kuracieho mäsa, ktoré je zvyčajne kombinované s cibuľou, cesnakom, vajcami, strúhankou a bylinkami. Sú populárne pre svoju ľahkosť a často sa smažia na panvici alebo pečú v rúre.

  4. Zeleninové fašírky: Alternatíva pre vegetariánov alebo tých, ktorí preferujú zeleninové jedlá. Zeleninové fašírky môžu byť vyrobené z rôznych zeleninových prísad, ako je mrkva, zeler, huby, špenát a cibuľa. Zvyčajne sa zmiešajú spolu s vajíčkami a strúhankou a pečú sa v rúre alebo na panvici.

  5. Rybie fašírky: Fašírky vyrobené z mletého rybieho mäsa, ako je losos, treska alebo pangasius. Sú osviežujúce a bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Rybie fašírky sa často grilujú alebo smažia na panvici.

Okrem týchto typických variantov existuje veľa ďalších kreatívnych a regionálnych receptov na šťavnaté fašírky, ktoré kombinujú rôzne druhy mäsa, zeleninu, koreniny a bylinky. Každý môže prispôsobiť fašírky svojim preferenciám a experimentovať s rôznymi ingredienciami.

Odporúčame vám skúsiť aj náš recept na šťavnaté fašírky v rúre či cuketové fašírky v rúre. Máme pre vás tip aj na sekanú v rúre. Pre milovníkov mletého mäsa máme tip na jednoduché bolonské špagety alebo zapekanú cuketu s mletým mäsom. Alebo recept na vegetariánske fašírky. Skúste aj recept na šťavnaté fašírky v rúre.

Ingrediencie

Postup receptu: šťavnaté fašírky

1Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnakCesnak a cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky, najlepšie robotom.

Pripravíme si cibuľu a cesnak. Foto - Kristýna

2Nakrájame rožky a namočíme – Rožky nekrájame na kocky a namočíme do vody, len na chvíľu a potom vodu vylejeme a rožky vyžmýkame.

Namočíme nakrájané rožky. Foto - Kristýna

3Pripravíme mäso a pridáme suroviny do misy – Do misky dáme nakrájanú cibuľu a cesnak, vyžmýkame rožky a mäso. 

Pripravíme mäso a ďalšie suroviny. Foto - Kristýna

4Pridáme vajcia a korenie – K mäsu pridáme vajcia, korenie, soľ papriku a majoránku a všetko premiešame. Keby bola zmes veľmi riedka, nedali by sa robiť bochníčky, takže ak sa vám zdá riedka, pridajte strúhanku.

Pridáme vajcia a korenie. Foto - Kristýna

5Urobíme bochníky a obalíme – Z cesta urobíme bochníky a každý obalíme v strúhanke.

Urobíme bochníky a obalíme. Foto - Kristýna

6

Osmažíme – Na oleji na miernom ohni osmažíme fašírky do zlatista z každej strany 5 – 7 minút.

Osmažíme. Foto - Kristýna

7Podávame – Šťavnaté fašírky sa hodia k zemiakovej kaši s kyslou uhorkou, ale aj uvareným zemiakom alebo chlebu.

Podávame. Foto - Kristýna

Šťavnaté fašírky máme hotové a prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na cuketové fašírky v rúre so syrom od portálu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu