7x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4 – 5 
 

Klasický slovenský zemiakovo-cibuľový šalát. Klasický recept na šalát bez majonézy sa vždy hodí a najmä počas Vianoc, kedy nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Zemiakovo-cibuľovému šalátu neodolá veru nikto. Na šalát budeme potrebovať iba zopár ingrediencií a hotový bude naozaj rýchlo. Uvarte si ho podľa receptu portálu Chutné recepty

Zemiakovo-cibuľový šalát

Šalát, ktorý má miesto v každej slovenskej rodine. Zemiakovo-cibuľový šalát je klasika, ktorá je odľahčená, pretože neobsahuje majonézu ako klasické zemiakové šaláty. Milovníci cibule sa potešia, pretože tento šalát jej obsahuje viac než dosť. Na jeho prípravu budeme potrebovať iba tri ingrediencie, takže je skutočne jednoduchý aj po tejto stránke. Pripravte si ho spolu s nami podľa nášho overeného a tradičného receptu. 

Zemiakovo-cibuľový šalát je tradičné jedlo v stredoeurópskej kuchyni a má mnoho variácií v rôznych krajinách. Tento šalát má hlboké korene v rakúskej, nemeckej a českej kuchyni, kde sa často podáva ako príloha k mäsu, klobásam alebo k jedlám grilovaným na ohni. Často býva sezónnym jedlom, pretože hlavná zložka, zemiaky, sú bežne dostupné počas leta a jesene.

Existuje mnoho variácií receptov na zemiakový cibuľový šalát. Niekedy môže obsahovať kyslú smotanu, majonézu, horčicu, kyslú uhorku alebo rôzne druhy cibule. Zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka a vlákniny. Tento šalát tak môže prispieť k výživnému a vyváženému jedálničku. V niektorých kultúrach sa zemiakovo-cibuľový šalát často podáva na tradičných spoločenských udalostiach, ako sú rodinné oslavy, svadby a grilovačky. V niektorých regiónoch sa môže nazývať inými názvami, napríklad „kartoffelsalat“ v nemčine alebo „bramborový salát“ v češtine.

Jedlá ako zemiakovo-cibuľový šalát majú často hlboký kultúrny význam. Môžu byť spájané s tradíciami, rodinnými rituálmi a dedičstvom. V súčasnej dobe sa objavujú moderné variácie tohto jedla, kde sa môžu pridávať rôzne ingrediencie a dochucovadlá podľa osobných preferencií jednotlivcov.

Pripravte si s nami aj klasický zemiakový šalát, k tomu vyprážaný rezeň a ako sladkú bodku na záver napríklad jablkový mrežovník. Ak patríte k milovníkom šalátov, určite vyskúšajte aj náš zelerový šalát s ananásom, mrkvový šalát s jablkami, zemiakový šalát s cviklou, šošovicový šalát a na našom webe nájdete aj veľa iných. 

Čo k zemiakovo-cibuľovému šalátu

Zemiakovo-cibuľový šalát je skvelý spoločník k mnohým jedlám a môže sa konzumovať ako osviežujúca príloha alebo ľahký hlavný pokrm. Tu sú niektoré nápady na to, čo k nemu môžete podávať:

  1. Grilované mäso: Zemiakovo-cibuľový šalát sa skvele hodí k rôznym druhom grilovaného mäsa, ako je kuracie, bravčové, hovädzie alebo klobásy. Vytvára kontrast s chutným a šťavnatým mäsom.

  2. Ryby: Kombinácia zemiakov a cibule môže dobre dopĺňať chute ryby. Skúste ho napríklad s pečeným lososom alebo rybím steakom.

  3. Sendviče: Zemiakovo-cibuľový šalát môžete použiť aj ako náplň do sendviča. Môže to byť skvelá alternatíva k obyčajnej majonéze alebo horčici.

  4. Špízy: Kombinujte tento šalát s mäsom a zeleninou na špíze pre vynikajúci pikantný zážitok.

  5. Pecivo a chlieb: Podávajte šalát s čerstvým chlebom alebo pečivom. Môžete ho použiť aj ako postrannú prílohu k polievke.

  6. Pikantné jedlá: Skombinujte takýto cibuľový šalát s pikantnými jedlami, napríklad s mexickými alebo indickými pokrmami, pre kontrast v chuti.

Pamätajte, že konečná voľba závisí od vašich preferencií a toho, čo vám chutí. Kombinácie jedál s týmto šalátom sú skoro nekonečné a môžete experimentovať s rôznymi kombináciami, aby ste našli svoju obľúbenú.

Ingrediencie 

  • 4 ks menšia cibuľa alebo šalotka,
  • 3 ks väčšie kyslé uhorky,
  • 10 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • ocot podľa chuti,
  • 1 ČL mletá rasca,
  • 5 guličiek celé čierne korenie,
  • soľ podľa chuti,
  • 6 dcl voda,
  • 2 guličky nové korenie,
  • 2 bobkové listy,
  • 2 PL kryštálový cukor,
  • 2 PL olej (olivový alebo klasický)

Postup receptu

1

Zemiaky uvaríme v šupke, čo bude trvať asi 20 minút, záleží to na veľkosti a kvalite zemiakov. Vidličkou môžete vyskúšať, či už sú uvarené. Po uvarení ich ešte premyjeme studenou vodou. 

Uvaríme zemiaky. Foto - Nela

2Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravíme si nálev. Do hrnca pridáme vodu, ocot (podľa chuti), bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, rascu, soľ a cukor. Varíme to asi 15 minút. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame ju na drobno. 

Pripravíme nálev. Foto - Nela

3

Hotový nálev scedíme do iného hrnca a pridáme k nemu nakrájanú cibuľu, povaríme ešte 3 minúty a necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme a nakrájame ich na menšie plátky, poprípade ich môžeme pretlačiť. 

Pridáme zemiaky. Foto - Nela

4

Nakrájame si kyslé uhorky nadrobno. Do väčšej misy dáme nakrájané zemiaky s uhorkami, olivový olej a prilejeme ešte nálev. Šalát dobre premiešame a dochutíme podľa vlastných preferencií. 

Nakrájame uhorky. Foto - Nela

5

Hotový zemiakovo-cibuľový šalát skladujeme v chlade. Najlepšie chutí na druhý deň, keď všetky chute prejdú a zemiaky pohltia chuť nálevu. Podávať ho môžeme na studeno alebo aj teplý. Dobrú chuť. 

Necháme odležať v chlade. Foto - Nela

Tip na záver: Na prípravu zemiakovo-cibuľového šalátu je ideálne zvoliť sypkejší druh zemiakov. Počas varenia je potrebné dávať pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Mastnejší druh zemiakov totiž nedokáže pohltiť chuť nálevu. 

Hotovo! Veríme, že sa vám zemiakovo-cibuľový šalát podaril, nech vám chutí! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na chutný paradajkový šalát s cibuľou.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu