48x hlasované

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Počet porcií: 6

Jednoduchý bravčový špíz. Pripravte si túto letnú pochúťku doma v rúre alebo aj na grile, tak či onak, bude chutiť skvele. Recept je naozaj nenáročný a zvládne ho aj začiatočný kuchár. Bravčový špíz podľa kuchyne portálu Chutné recepty

Bravčový špíz

Špíz je tenká palička/špajľa, kovová alebo drevená, na ktorú dávame postupne vedľa seba mäso, slaninu a akúkoľvek zeleninu vhodnú na pečenie alebo grilovanie. Špíz označujeme ako celý pokrm, ktorý je na paličke. My sme použili kovovú paličku, pretože ju po použití stačí umyť a môžeme ju použiť opakovane.

Bravčový špíz sa často marinuje pred grilovaním, aby sa mäso zmäkčilo a nadobudlo chuť z marinády. Marinády môžu byť rôzne, vrátane kombinácií oleja, octu, citrusových štiav, bylín, korenia a často aj cesnaku. Marinovanie mäsa niekoľko hodín alebo cez noc pomáha zosilniť chuť a zjemniť textúru.

Veľmi často sa podáva s rôznymi prílohami. V balkánskej kuchyni je populárnou prílohou placka známa ako pita alebo ajvar (korenistá papriková omáčka). V gréckej kuchyni sa špízy často podávajú s tzatziki (omáčka na báze jogurtu a uhorky) a pitou (grécky plnený chlieb). V tureckej kuchyni je obľúbenou prílohou lahmacun (tenká placka so syrovou náplňou).

Okrem bravčového mäsa sa špízy často pripravujú aj s inými druhmi mäsa ako kuracie, jahňacie, hovädzie alebo morské plody. Každý druh mäsa má svoju vlastnú chuť a textúru, ktoré môžu ovplyvniť celkový zážitok z jedla. Existuje tiež viacero spôsobov prípravy špízu. Bravčový špíz sa tradične griluje nad uhlím alebo na otvorenom ohni, čo dodáva mäsu charakteristickú vôňu a chuť. V modernej dobe sa špízy často pripravujú aj na elektrických griloch alebo grilovacích panviciach.

V rôznych krajinách a kultúrach má grilovanie špízov špeciálne významy. V niektorých balkánskych krajinách je špíz považovaný za národné jedlo a sú s ním spojené tradičné oslavy a udalosti. V gréckej kultúre sú špízy populárnou súčasťou veľkonočných osláv a iných rodinných udalostí.

Ako vznikol špíz 

Používanie špízov pri príprave jedál je technika, ktorá sa používa už tisícky rokov. Prvotným účelom špízov bolo varenie a pečenie mäsa nad ohňom.

Prvotná forma špízov sa objavila už v praveku, kedy ľudia začali používať tenké vetvičky alebo kusy rohov na napichovanie kúskov mäsa a následné varenie nad ohňom. Táto metóda bola praktická a umožňovala ľuďom spracovať mäso bez použitia hrncov alebo panvíc.

S postupom času sa technika špízov vylepšovala. Ľudia začali používať dlhšie a robustnejšie špízy vyrobené z dreva, bambusu, kovu alebo rohov zvieraťa. Tieto materiály boli odolnejšie voči teplu a umožňovali grilovanie alebo pečenie mäsa nad otvoreným ohňom.

V priebehu histórie sa špízy stali populárnymi v rôznych kultúrach a kuchyniach po celom svete. Každá kultúra pridala vlastné techniky marinovania, korenia a spôsoby grilovania, čím vytvorila špecifické varianty špízov. Dnes sa špízy používajú nielen pri grilovaní mäsa, ale aj pri príprave zeleniny, ovocia a morských plodov. S moderným vývojom sa vyvinuli rôzne typy grilovaných špízov, vrátane vzniku elektrických, plynových a grilovacích panvíc, čo umožňuje prípravu špízov v rôznych prostrediach a podmienkach.

Celkovo povedané, špízy sú výsledkom dlhoročnej evolúcie a inovácie, ktoré umožnili ľuďom využiť oheň a mäso k príprave chutných jedál. Dnes sú špízy populárnym a obľúbeným spôsobom prípravy jedál vo viacerých kultúrach po celom svete.

Ako prílohu k špízu môžete zvoliť americké zemiaky v šupke, batátové hranolky alebo chrumkavé zemiakové hranolky. Pripravte si aj bravčové karé na panvičke, znojemskú omáčku s bravčovým mäsom, domácu živánsku alebo bravčové s lečom a hranolkami.

Ingrediencie 

Postup receptu: bravčový špíz

Všetko nakrájame na kocky – Mäso, slaninu, cibuľa a papriky nakrájame na kocky a rozdelíme si všetko zvlášť do misiek. 

 

Ingrediencie dáme do misiek. Foto - Kristýna

2Dáme na špajľu – Najskôr na špajle napichneme mäso, potom cibuľu, slaninu a nakoniec papriku. Takto napichujeme postupne za sebou a celé to ukončíme zase mäsom.

Dáme na špajľu. Foto - Kristýna

3

Ukladáme na plech – Špízy ukladáme na plech jeden vedľa druhého, z tohto množstva sme urobila 8 veľkých a 4 malé špízy. Záleží na veľkosti špízu, teda špajle.

Dáme na plech. Foto - Kristýna

4

Pridáme olej a korenie – Do misky si dáme olej a primiešame korenie. Zmesou potrieme špízy z každej strany.

 

Pridáme olej a korenie. Foto - Kristýna

5

Pečieme – Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200°C cca na 1 hodinu. Podávame s pečenými zemiakmi alebo prílohou podľa chuti, vychutnajte si bravčový špíz!

Pečieme. Foto - Kristýna

Bravčový špíz je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na výborný špíz so šampiňónmi z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu