76x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 40 minút 
Počet porcií: 4 – 5
 

Zdravý zemiakový šalát s cviklou vás prekvapí svojou výbornou chuťou. Blížia sa Vianoce a okrem toho klasického zemiakového šalátu si skúste pripraviť aj tento pestrý a zdravý zemiakový šalát s cviklou. Šalát je ľahký, zdravý a jednoduchý na prípravu. Skúste recept portálu Chutné recepty na najlepší zemiakový šalát s cviklou. 

Zemiakový šalát s cviklou 

Zdravý životný štýl sa čoraz viac dostáva do popredia a nie je sa čomu čudovať. Strava dokáže naozaj pozitívne vplývať na naše zdravie a vďaka tomu sa vieme cítiť oveľa lepšie. Zemiakový šalát s cviklou predstavuje zdravú voľbu na obed alebo večeru. Pripraviť si ho môžete aj na vianočný stôl, kde krásne oživí vianočnú večeru. Inšpirujte sa naším jednoduchým receptom a pripravte si zdravé jedlo, ktorému sa poteší nielen vaše zdravie, ale aj chuťové poháriky. 

Zemiakový šalát s cviklou je tradičný pokrm v niektorých krajinách strednej a východnej Európy. Zemiaky sú bohatým zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínu C a B6, draslíka a antioxidantov. Obsahujú tiež niektoré stopové prvky a bielkoviny. Cvikla je zas bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vitamíny A, C a K, draslík, železo a vlákninu.

Zemiaky by mali byť uvarené, ale nie prevarené, aby mali pevnú štruktúru v šaláte. Odporúča sa variť zemiaky so šupkou, aby si zachovali viac živín. Naškrobené červené cvikly sú ideálne na tento šalát, pretože sa ľahko strúhajú a majú jemnú chuť. Klasický dressing pre tento šalát obsahuje majonézu, kyslou smotanu alebo jogurt, horčicu, ocot, cukor a korenie. Môžete prispôsobiť zložky dressingu podľa svojich preferencií.

Mnoho krajín má svoje vlastné verzie zemiakového šalátu s cviklou. Môže obsahovať ďalšie zložky, ako sú vajcia, kyslá smotana, kyslá kapusta, cibuľa alebo aj koreňovú zeleninu. Tento šalát má bohatú tradičnú históriu v krajinách strednej a východnej Európy a je populárny po celom svete.

Okrem tohto šalátu máme pre vás recept aj na klasický zemiakový šalát, zemiakový šalát s domácou majonézou, zemiakový šalát bez majonézy, zemiakovo-cibuľový šalát alebo aj babičkin zemiakový šalát. Za vyskúšanie stojí aj cviklový šalát s vajíčkom alebo cviklová polievka.

Benefity cvikly

Cvikla je zelenina, ktorá má mnoho zdravotných benefitov a je bohatá na živiny. Tu je niekoľko prínosov cvikly pre zdravie:

  1. Dobrá pre srdce: Cvikla obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny, čo môže prispieť k zníženiu kardiovaskulárnych ochorení. Vápnik, draslík a horčík v cvikle môžu podporiť zdravú reguláciu krvného tlaku.

  2. Detoxikácia: Cvikla obsahuje zlúčeniny nazývané betalaíny, ktoré pomáhajú pri detoxikácii tela. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť odstraňovať škodlivé látky a toxíny z organizmu.

  3. Zlepšuje trávenie: Vysoký obsah vlákniny v cvikle môže pomôcť pri regulácii trávenia a prevencii zápchy. Rovnako vláknina pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

  4. Zníženie zápalu: Zlúčeniny v cvikle, ako sú betalaíny a kurkumín, majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť pri zmiernení zápalových stavov v tele.

  5. Podpora zdravých kostí: Cvikla obsahuje vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a zubov. Tieto minerály môžu prispieť k prevencii osteoporózy.

  6. Regulácia hladiny cukru v krvi: Vláknina v cvikle pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre ľudí trpiacich cukrovkou alebo hroziacich jej vývoju.

  7. Zlepšenie mentálneho zdravia: Cvikla obsahuje betaín, látkú, ktorá môže pomôcť zlepšiť náladu a podporiť duševné zdravie.

  8. Zlepšuje imunitu: Obsah vitamínu C v cvikle pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť pred infekciami.

Je však dôležité si uvedomiť, že cvikla môže mať aj niektoré vedľajšie účinky, ako napríklad zmena farby moču alebo stolice, kvôli obsahu pigmentu betacyanínu. Pred zahrnutím cvikly do svojej stravy je vždy dobré konzultovať to so svojím lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo alergie na potraviny. Skúste aj tento recept na cviklový šalát.

Ingrediencie

Postup receptu

1

Vopred si uvaríme cviklu, zemiaky a vajcia. Rátajte s tým, že na uvarenie cvikly potrebujeme asi 40 minút (alebo si ju môžeme kúpiť už uvarenú), na zemiaky asi 20 minút a na vajíčka klasicky 10 minút. 

Uvaríme suroviny. Foto - Nela

2Vychladnutú cviklu a zemiaky zbavíme šupky a vajíčka škrupiny. Zemiaky následne pretlačíme ako na šalát (menšie kúsky), vajíčka taktiež takto pretlačíme a cviklu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Cibuľu nakrájame na drobno. 

Nakrájame a pretlačíme na kocky. Foto - Nela

3

Do väčšej misky pridáme cviklu, zemiaky, vajcia, cibuľu, kyslú smotanu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu (podľa chuti). Dôkladne premiešame a dochutíme podľa potreby. Pridať môžeme aj smotanu a jogurt.

Ochutíme a premiešame. Foto - Nela

4

Zemiakový šalát s cviklou necháme ešte aspoň hodinu postáť, aby všetky chute prešli. Podávame. 

Necháme postáť. Foto - Nela

Zemiakový šalát s cviklou je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj tipy portálu Ženy v meste na najlepšie šaláty na Veľkú noc.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu