Najlepšia tvarohová bublanina na svete. Vďaka tvarohu a ovociu je bublanina šťavnatá a mrvenička už len doplní jej skvelú chuť. Navyše, recept je hrnčekový, takže bublaninu máte hotovú raz-dva a zvládne ju pripraviť aj úplný začiatočník.
Tvarohová bublanina s ovocím
Hrnčekové bublaniny patria medzi najjednoduchšie sladké recepty. Sú obľúbené aj vďaka ich výbornej chuti, pretože si do nich viete pridať v podstate akékoľvek ovocie a iné ingrediencie podľa obľuby. Deti ich obzvlášť zbožňujú. Chutia výborne aj s iba trochou cukru, ak si strážite postavu, a špaldová múka taktiež neuberá na chuti.
Tvarohová bublanina je tradičné jedlo v kuchyni mnohých krajín, vrátane Poľska, Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Rakúska. V týchto krajinách je obľúbená nielen ako sladké jedlo na dezert, ale často sa konzumuje aj na raňajky.
Tvaroh dodáva dezertu jemnú a krémovú textúru, zatiaľ čo vajcia a múka slúžia ako viazacie prvky. Bublanina má jemnú a vláčnu textúru s lahodnou príchuťou tvarohu a vanilky. Je ľahká a nadýchaná, čo ju robí ideálnou voľbou po veľkom jedle.
Tvarohová bublanina sa často podáva posypaná práškovým cukrom alebo poliata čokoládovou polevou. Môže sa podávať teplá alebo studená a vhodné sú aj sprievodné prílohy ako zmrzlina, šľahačka alebo čerstvé ovocie.
Tvaroh, hlavná zložka tvarohovej bublaniny, je bohatý na bielkoviny a obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako sú vápnik, fosfor a vitamín B12. Taktiež je to zdroj probiotík, ktoré sú prospešné pre zdravie tráviaceho systému.
Existujú rôzne typy tvarohu, vrátane nízkotučného, plnotučného, kyslého a sladkého. Každý typ má svoje vlastné použitie a chuťové vlastnosti. Nízkotučný tvaroh je obľúbený medzi ľuďmi, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu, zatiaľ čo plnotučný tvaroh má bohatšiu a krémovú chuť. Do bublaniny si vyberte podľa seba, aký tvaroh máte vy najradšej.
Tipy na bublaniny
Existuje naozaj veľmi veľa druhov bublanín, rozdiely sú v ovocí, v múke, v spôsobe prípravy, v poleve a iných ingredienciách. Avšak všetky chutia veľmi dobre. Na našom webe Chutné recepty nájdete taktiež niekoľko bublanín, ktoré by ste rozhodne mali vyskúšať.
- klasická bublanina – overený recept
- rebarborová bublanina – pripravte si ju počas sezóny rebarbory
- špaldová bublanina – zdravšia verzia klasickej bublaniny
- marhuľová bublanina – najšťavnatejšia bublanina
- jahodová bublanina – ak si ju polejete čokoládou, kombo čokoláda plus jahody vám zaručene zachutí
- čerešňová bublanina – ideálna na leto
- piškótová bublanina – cesto je dokonale nadýchané
Skúste aj náš recept na výborný ríbezľový koláč.
Ingrediencie
Tvarohová bublanina – cesto
- 3 hrnčeky polohrubá múka,
- 3/4 hrnčeka cukor,
- 1/2 hrnčeka olej,
- 2 ks vajcia,
- 1 hrnček biely jogurt,
- 1/2 balíka prášok do pečiva
Tvarohová vrstva
- 1 hrnček hrudkovitý tvaroh (cca 250 g),
- 1 ks vajce,
- 1 ks vanilkový puding,
- 4 PL kryštálový cukor
Postup receptu: tvarohová bublanina
1Príprava cesta – Všetky suroviny na prípravu cesta vymiešame spolu. Ak sa vám bude zdať cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka. Cesto následne vylejte na hlbší plech (v tomto recepte sme použili plech s rozmermi 25×30 cm).
2Tvarohová vrstva – Všetky ingrediencie na tvarohovú vrstvu zmiešame spolu a rovnomerne nalejeme na cesto. Ak je hmota veľmi hustá, taktiež pridajte pár lyžíc mlieka.
3
Pridáme ovocie – Na vrstvu tvarohu pridáme ľubovoľné ovocie. Veľmi dobre sa hodia červené a čierne ríbezle, maliny či rebarbora. Použiť však môžete hocijaké – jahody, čerešne, marhule a pod.
4
Pripravíme si mrveničku – Zmiešame spolu 3 PL hrubej múky, 3 PL trstinového cukru a 3 PL masla. Všetko spolu vymiešame a rozmrvíme na koláč. Ak mrveničku nemáte radi, tento krok pokojne vynechajte.
5
Pečieme – Bublaninu vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 25 minút. Po upečení ju necháme vychladnúť a môžeme posypať práškovým cukrom. Takto vyzerá tvarohová bublanina.
Na portáli Ženy v meste nájdete skvelé recepty na bublaniny a iné koláče. Inšpirujte sa týmito receptami na rôzne druhy bublanín a upečte si niektoré z nich aj doma.