Čas prípravy: 10 minút,
Čas pečenia: 15 minút,
Počet porcií: 2,

Batátové hranolky s parmezánom, overený recept. Pripravte si s nami hranolky zo sladkých zemiakov, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Sú chutné ako príloha alebo ako malý „snack“. Vyskúšajte. 

Batátové hranolky

Chrumkavé batátové hranolky sú naozaj skvelá zmena oproti tým klasickým zemiakovým hranolkám, na ktoré sme všetci zvyknutí a možno už aj z nich prejedení. Keď sa ich sladká chuť spojí s citrónom, soľou alebo parmezánom či iným syrom, tak vznikne dokonalá harmónia, ktorej odolá len málokto. 

Na prípravu batátových hranoliek je najlepšie použiť stredne veľké batáty. Ošúpeme ich a nakrájame na tenké pásiky, podobne ako u zemiakových hranoliek. Pre chrumkavosť môžeme hranolky namočiť do studenej vody po nakrájaní a potom ich osušiť. Batátové hranolky môžete dochutiť rôznymi koreninami a bylinkami. Pridanie korenia, soli, cesnaku, papriky, kurkumy, koriandra alebo rozmarínu im dodáva výraznejší chuť.

Namiesto smaženia môžeme batátové hranolky piecť v rúre, čo sme spravili aj my v našom recepte. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme olejom. Pečieme pri teplote približne 200 stupňov Celzia asi 20 – 25 minút, občas ich obrátime a pečieme, kým nebudú krehké a chrumkavé.

Pri podávaní batátových hranoliek si môžete pripraviť rôzne omáčky a dipy. Napríklad guacamole, syrová omáčka, cesnakový jogurt alebo hummus sú skvelými voľbami. Batátové hranolky sa skvele hodia ako príloha k rôznym jedlám. Môžete ich podávať s hamburgerom, kuracím mäsom, rybou alebo zeleninovým jedlom. Môžu byť tiež súčasťou šalátov alebo wrapov.

Batáty a zdravie

Batáty sú považované za veľmi zdravé potraviny. Majú vysoký obsah vitamínu A, vitamínu C, vitamínu B6, draslíka a železa. V porovnaní s obyčajnými zemiakmi majú nižší glykemický index, čo znamená, že sa pomalšie trávia a nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak rýchlo. Obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému.

Vláknina pomáha udržiavať správnu črevnú funkciu, podporuje zdravú črevnú mikroflóru a prispieva k nasýteniu, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

Batáty sú bohaté na rôzne antioxidanty, ako napríklad vitamín C a E, beta-karotén a anthokyány. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím prispievajú k prevencii chronických ochorení, ako sú srdcové ochorenia, rakovina a ochorenia spojené so starnutím. 

Vzhľadom na ich nutričný profil a obsah vlákniny sa batáty považujú za vhodnú súčasť zdravej stravy. Môžu byť zahrnuté do jedálnička ako zdravá alternatíva klasických zemiakov. Je však dôležité dbať na spôsob prípravy a nepridávať k nim príliš veľa nezdravých prísad, ako je solenie, smaženie v oleji alebo nadmerné dochucovanie mastnými omáčkami.

Je dôležité si všimnúť, že aj keď sú batáty zdravé, ich príprava môže mať vplyv na ich výživovú hodnotu. Smažené batátové hranolky alebo príliš sladené batátové dezerty by sa mali konzumovať s mierou. Je lepšie uprednostňovať zdravšie spôsoby prípravy, ako je pečenie, varenie alebo grilovanie.

Batátové hranolky si môžete pripraviť napríklad aj k šťavnatým fašírkam, kuraciemu cordon bleu alebo k pečeným mäsovým guľkám. A tu sú zapekané batáty so smotanou a bryndzou.

Ingrediencie 

Postup receptu

Batáty si očistíme a nakrájame na dlhé hranolky (rezančeky). Hranolky by nemali byť príliš tenké a ani príliš hrubé, ale tak akurát. 

Batáty očistíme a nakrájame. Foto - Ivka

2Batáty dáme do misky, kde ich zmiešame so soľou, mletou paprikou, cesnakom, parmezánom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Takto ich necháme chvíľu postáť, kým sa nám nerozohreje rúra. 

Batáty okoreníme. Foto - Ivka

3

Hranolky následne dáme na plech, ktorý vystelieme vopred papierom na pečenie a pečieme ich pri teplote 190°C asi 15 – 20 minút, kým nebudú mäkké a zlatisté na povrchu. Podávať ich môžeme s obľúbeným zeleninovým šalátom alebo omáčkou podľa obľuby. 

Pečieme. Foto - Ivka

Batátové hranolky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj náš recept na cuketové hranolky v rúre. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu