15x hlasované

 
Čas prípravy: 30 min,
Čas varenia: 30 min,
Počet porcií: 6,

Karfiolová polievka ja naozaj plná vitamínov. Ľahká, ale zato poctivá zeleninová polievka, ktorú majú radi aj deti.

Karfiolová polievka je chutná

Táto polievka vám dodá silu a postaví na nohy dokonca aj počas chrípky. Navyše obsahuje veľa zeleniny, neváhajte preto vyskúšať túto zeleninovú bombu.

Polievky sú vo všeobecnosti veľmi výživné jedlá, ktoré vás zahrejú, sčasti zasýtia a dodajú energiu, pretože zvyčajne obsahujú veľa vitamínov, minerálov a vlákniny. Karfilová polievka je toho krásnym príkladom.

Karfiol je totiž vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a pomáha v boji proti oxidačnému stresu. Okrem toho obsahuje karfiol aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti, a vitamín B6, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek.

Karfiolová polievka vyhovuje aj vegetariánom a vegánom, pretože neobsahuje mäso. Vzhľadom na to, že má nízky obsah kalórií, môže byť vhodná pre tých, ktorí chcú redukovať telesnú hmotnosť. Surový karfiol totižto obsahuje len približne 25 kalórií na 100 gramov. 

Celkovo je karfiolová polievka chutné a zdravé jedlo, ktoré môže mať pozitívny vplyv na zdravie a pohodu. Patrí do zdravého a vyváženého jedálnička a môže byť ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú ľahké a chutné jedlo na raňajky, obed alebo večeru.

Do tejto polievky môžete pridať v podstate akúkoľvek inú zeleninu a nakombinovať si ju podľa svojej chuti. Navyše, existuje mnoho variantov karfiolovej polievky, ktoré sa líšia v zložení a príprave. Napríklad niektoré recepty obsahujú smotanu alebo syr na zjemnenie chuti, zatiaľ čo iné sú pripravené s použitím korenia a byliniek na zvýraznenie prírodného chuťového profilu karfiolu.

Neváhajte skúsiť náš recept, karfiolová polievka už sa mnohokrát osvedčila!

Prečo sú polievky stále in

Polievky predstavujú výborný zdroj živín. Čerpáme z nich okrem vitamínov aj minerály a vlákninu. Navyše zlepšujú trávenie, keďže obsahujú veľa tekutín a pomáhajú udržiavať správnu hydratáciu organizmu. 

Najmä zeleninové polievky obsahujú zložky posilňujúce imunitný systém, a tým chránia telo pred infekciami a ochoreniami. Vo všeobecnosti sú vhodné pre všetky vekové kategórie a môžu byť prispôsobené podľa chuti a potrieb každého jednotlivca. Výborný nápad je určite aj táto fazuľová polievka.

Karfiolová polievka je momentálne veľmi obľúbená a karfiol si ľudia milujú pripravovať na rôzne spôsoby. Odporúčame vám teda vyskúšať aj netradičný recept na karfiolovú kašu s ovocím od dobrakuchyna.sk, v prípade, ak by vám zvýšil karfiol a neviete, čo s ním ďalej, alebo vyskúšajte recept na rizoto s kuracím mäsom. Skúste aj recept na karfiol pečený v rúre či karfiolové halušky s bryndzou. Alebo tento výborný boršč, či karfiolovú polievku so zeleninou.

Tak poďme na to!

Ingrediencie

(6 porcií)

  • 1 ks karfiol,
  • 2 ks menšie mrkvy,
  • 1 ks menší zeler,
  • 1 ks petržlen,
  • 4 ks zemiaky,
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 100 g maslo,
  • 1 PL drvená rasca,
  • 5 guličiek nové korenie,
  • 1 PL majoránka,
  • 1 list ligurčeka,
  • 2 ks zeleninový bujón,
  • 1 ČL soľ,

Postup receptu karfiolovej polievky

1Karfiol uvaríme – Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a dáme variť na 5 minút v osolenej vode.

Karfiolová polievka ho musí obsahovať. Karfiol si uvaríme. Foto - Kristýna

2Očistíme zeleninu – Očistíme mrkvu, zeler, petržlen a zemiaky. Ak obľubujete inú zeleninu, pridajte si ju podľa chuti. 

Zeleninu očistíme. Foto - Kristýna

3Polievku okoreníme – Do polievky dáme rascu, nové korenie, soľ a list ligurčeka.

Polievku okoreníme. Foto - Kristýna

4Pridáme zemiakyZemiaky nakrájame na kocky a dáme variť k polievke.

Pridáme zemiaky. Foto - Kristýna

5Pridáme bujón – Karfiolová polievka bude ešte chutnejšia a do nej pridáme dva bujóny, premiešame a necháme variť.

Pridáme bujóny. Foto - Kristýna

6Usmažíme cibuľu – Na masle posmažíme cibuľu, ktorú sme nakrájali na jemno. Smažíme cca 5-8 minút.

Osmažíme cibuľu. Foto - Kristýna

7

Usmažíme koreňovú zeleninu – K cibuli prihodíme všetku koreňovú zeleninu, ktorú nakrájame na menšie kocky, posmažíme 5 minút.

K cibuli pridáme zeleninu. Foto - Kristýna

8

Pridáme majoránku a varíme – Na záver pridáme majoránku a polievku dáme variť na stredný oheň na 15 minút, dokým nebude všetka zelenina mäkká.

Do karfiolovej polievky pridáme majoránku. Foto - Kristýna

Karfiolová polievka je hotová, toto je výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na demikát a tu je babičkina rascová polievka.

Karfiolová polievka. Foto - Kristýna

Prajeme vám dobrú chuť a rovnako ponúkame rebríček nápadov na polievky od portálu Ženy v meste. Skúste aj pravá český smažený květák.

Videorecept ako sa robí karfiolová polievka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu