50x hlasované

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 10 minút 
Počet porcií: 2

Dokonalá šalátová polievka, ktorá vám pohladí vaše chuťové poháriky. Hotovú ju budete mať naozaj veľmi rýchlo, len za 15 minút, a doplníte si ňou takmer všetky potrebné vitamíny, keďže je zdravá a výživná. Krémová šalátová polievka podľa portálu Chutné recepty

Šalátová polievka

Inšpirujte sa našim receptom na chutnú šalátovú polievku. Rýchly a jednoduchý recept si obľúbite ihneď. Polievka vás nielen zahreje, ale aj zasýti. Navyše, krémové polievky sú veľmi obľúbené aj medzi deťmi, takže sa jej poteší celá rodina. Vyskúšajte túto letnú novinku, najlepšiu šalátovú polievku. 

Krémová šalátová polievka sa väčšinou pripravuje z mixovanej zeleniny, ku ktorým sa následne pridá smotana alebo mlieko na získanie krémového základu. Pri príprave dbajte na to, aby bola zelenina dobre uvarená, aby sa dosiahla hladká a krémová konzistencia polievky. My sme našu polievku uvarili iba z hlávkového šalátu, avšak primiešať môžete aj iné druhy zeleniny, ako napríklad zeler, špenát, brokolicu, cuketu, karfiol alebo hrášok. Môžete experimentovať s rôznymi kombináciami zelenín podľa vášho vkusu.

Ak preferujete mäsové polievky, môžete pridať dusené kuracie mäso alebo pečené mäso z krkovičky na dodanie hlbšieho charakteru polievke. Pre zjemnenie chuti môžete pridať do polievky trochu syra (napríklad krémový syr, parmezán) alebo trošku masla. Tieto prísady dodajú polievke bohatú a krémovú chuť. Okrem základných korenín, ako je soľ a čierne korenie, môžete pridať ďalšie dochucovadlá, ako sú petržlenová vňať, tymian, koriander alebo kurkuma, aby ste obohatili chuť polievky.

Krémová šalátová polievka sa zvyčajne podáva teplá. Môžete ju ozdobiť bylinkami, kúskami zeleniny, hladkou smotanou alebo kúskami čerstvého chleba či opekaného chleba. Šalátová polievka môže tiež slúžiť ako výborný doplnok k hlavnému jedlu alebo ako ľahké predjedlo. Pomáha vytvoriť pestrú a zaujímavú ponuku na jedálnom lístku.

Benefity hlávkového šalátu

Hlávkový šalát je jedným z najobľúbenejších a najbežnejších druhov šalátu. Má mnoho prospešných vlastností a zdravotných výhod:

  1. Výživový prínos: Hlávkový šalát je nízko-kalorický a obsahuje vlákninu, vitamíny (C, K, A), minerály (draslík, vápnik, železo, horčík) a antioxidanty. Tieto živiny prispievajú k celkovému zdraviu a fungovaniu organizmu.

  2. Podpora chudnutia: Hlávkový šalát je chudý na kalórie a bohatý na vlákninu, čo pomáha udržiavať pocit sýtosti počas dlhšieho času a môže tak podporiť stratu hmotnosti.

  3. Zdravie srdca: Vysoký obsah draslíka v hlávkovom šaláte pomáha udržiavať normálny krvný tlak a zlepšuje funkciu srdca. Rovnako tak obsah vitamínu C a antioxidantov môže prispieť k zdraviu ciev a srdca.

  4. Zlepšenie trávenia: Vláknina v hlávkovom šaláte je prospešná pre trávenie, pretože podporuje pohyb čriev a zlepšuje ich funkciu. Pravidelná konzumácia vlákniny môže pomôcť predchádzať zápche a iným tráviacim problémom.

  5. Podpora zdravých kostí: Obsah vitamínu K v hlávkovom šaláte je dôležitý pre zdravie kostí a zrážanie krvi. Pomáha udržiavať silné a zdravé kosti a môže znížiť riziko osteoporózy.

  6. Detoxikácia: Vďaka svojej vysoko-rozpustnej vláknine môže hlávkový šalát pomáhať pri odstraňovaní toxínov a škodlivých látok z tela.

  7. Podpora imunitného systému: Obsah vitamínu C a antioxidantov v hlávkovom šaláte prispieva k posilneniu imunitného systému a pomáha organizmu bojovať proti infekciám a ochoreniam.

  8. Zlepšenie videnia: Vitamín A, ktorý sa nachádza v hlávkovom šaláte, je dôležitý pre zdravé zrakové vnímanie a udržanie dobrého videnia.

Je dôležité podotknúť, že aby sme získali všetky tieto výhody, je potrebné zahrnúť hlávkový šalát do vyváženej stravy spolu s ďalšími zdravými potravinami. Pripravte si aj iné zdravé recepty, ktoré nájdete na našom webe, ako napríklad hŕstkovú polievku, šalátovú polievku so zemiakmi, taliansku polievku minestrone alebo cuketové hranolky.

Ingrediencie 

  • 1 ks väčší hlávkový šalát (alebo iný druh listového šalátu),
  • 2 PL maslo,
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • 250 ml šľahačková smotana,
  • mlieko (podľa potreby na zriedenie),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, trochu kurkumy,
  • na dozdobenie: čerstvé bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, kôpor, pažítka),
  • 2 ks opečené krajce chleba (na chuť)

Postup receptu: šalátová polievka

Hlávkový šalát je potrebné dobre umyť. Po umytí oddelíme listy a nakrájame ich na menšie kusy.

Umyjeme šalát. Foto - Nela

2Očistíme cibuľu a cesnak, a nakrájame ich na drobno. Následne ich orestujeme na masle dozlatista. 

Orestujeme cibuľu a cesnak. Foto - Nela

3

K cesnaku a cibuli pridáme aj nakrájaný šalát, ktorý restujeme iba krátko, aby sa sparil, a tak zvädol.

Orestujeme aj šalát. Foto - Nela

4K šalátu pridáme šľahačkovú smotanu a korenie podľa chuti, povaríme asi 5 minút. 

Pridáme smotanu a korenie. Foto - Nela

5V tomto kroku polievku rozmixujeme podľa obľuby. Ak je hustá, môžete ju ešte zriediť mliekom, potom ju však treba ešte trochu prevariť. 

Rozmixujeme polievku. Foto - Nela

6

Ako posledné si opečieme chlieb. Krajce pokrájame na malé kocky a opečieme na panvici dozlatista. Poprípade môžete upiecť hrianky a tak chlieb nakrájať na kocky. 

Opečieme chlieb. Foto - Nela

Šalátová polievka sa vám, veríme, podarila a prajeme vám dobrú chuť. Vyskúšajte aj krémovú hráškovú polievku s medvedím cesnakom z webu Ženy v meste alebo náš mrkvový krém. Vyberte si aj ďalšie recepty ako sa pripravuje krémová polievka.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu