Jarná zeleninová polievka, tradičný recept, na ktorom si pochutí skutočne každý. Jednoducho, rýchlo a zdravo. Pripravte si výbornú polievku z jarnej zeleniny aj vy podľa fotoreceptu, ktorý vám prináša portál chutnerecepty.sk.
Jarná zeleninová polievka
Nič nepadne človeku lepšie po náročnom dni ako horúca polievka z čerstvej zeleniny, plná vitamínov a chuti. Doprajte si večernú pohodu s takouto polievkou do pár minút. Výber určite neoľutujete.
Polievka z voňavej jarnej zeleniny je odpoveďou na všetko. Ponúka možnosť zdravých ingrediencií, chutí výborne a ešte je aj nenáročná na prípravu a čas, čo sa nám veľakrát skutočne hodí. Nič viac vám netreba, len postupne sledovať kroky jednoduchého fotoreceptu uvedeného nižšie. Veľa šťastia!
Stalo sa vám, že minule sa zeleninová polievka nepodarila podľa predstáv? Prinášame vám preto na porovnanie podobný recept na zeleninovú polievku, tentokrát z kuchyne Ženy v meste.
Portál Chutné recepty vám taktiež ponúka recept na zdravú klasiku – paradajková polievka podľa webu Dobrá kuchyňa. Alebo vyskúšajte našu fazuľovú polievku, karfiolovú polievku so zeleninou či pravú francúzsku polievku.
A tu je lúsková polievka na kyslo. Tu je zase náš recept na fit šošovicovú polievku.
Držíme palce s prípravou polievky!
Ingrediencie na polievku z jarnej zeleniny
(pre 4 osoby)
- 1 polievková lyžica olivového oleja,
- 1 polievkovú lyžicu masla,
- 1 ks cibuľa,
- 3 ks mrkvy strednej veľkosti,
- 1 ks petržlen strednej veľkosti,
- 1/4 kaleráb strednej veľkosti,
- Malý kus zeleru,
- 2 ks väčšia ružička karfiolu,
- 2 ks cherry paradajky,
- 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť),
Na dochutenie:
- Mletá červená paprika,
- Celá rasca,
- Kurkuma,
- Celé čierne korenie,
- Soľ,
- Vegeta bez soli,
Na dozdobenie:
- Petržlenová vňať,
- Pažítka (bylinky)
Postup receptu na jarnú zeleninovú polievku
1Všetku zeleninu si umyjeme, očistíme a nakrájame nadrobno, môžeme ju aj nastrúhať. Karfiol si rozoberieme na drobné ružičky a cesnak olúpeme.
2Nadrobno si nakrájame aj cibuľu. Potom ju opražíme na masle a olivovom oleji. Pridáme mrkvu a restujeme približne 5 minút, aby sa pustila farba aj chuť.
3Pridáme petržlen, zeler, kaleráb, karfiol, paradajky (celé), cesnak (celý) a odrezaný vrch petržlenu, pretože z neho je najviac vitamínov a chuti. Zasypeme mletou paprikou, rascou a kurkumou. Pridáme 3 zrniečka celého čierneho korenia, soľ a vegetu. Premiešame a polejeme 1,5 l vody.
4Polievku varíme pod pokrievkou cca 5 minút, záleží od veľkosti kusov zeleniny. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme ďalej cca 10 minút. Ak je potrebné, prilejeme vodu, dochutíme soľou alebo vegetou.
5Z polievky vyberieme vňať a pažítku, petržlenové časti, môžeme aj cesnak a paradajky. Podávame s bylinkami. Rovnako môžeme pridať cestoviny, halušky, prípadne ovsené vločky, ak chceme polievku hustejšiu.
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie naše polievky (napríklad výbornú krúpovú polievku či hráškovú polievku s haluškami).
[…] Všetci to po jej zjedení cítime. Takže nerozmýšľajte. Želáme dobrú chuť. Ak máte chuť na niečo iné, tu je recept na krémovú brokolicovú polievku. Alebo si s nami pripravte jarnú zeleninovú polievku. […]