Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Počet porcií: 30
 

Piškótový koláč s ovocím a šľahačkou

V pamäti nám navždy ostanú chute a vône z detstva. Zatvoríte oči a cítite, napríklad, vôňu babičkiných domácich buchiet či lahodnú chuť slepačieho vývaru. Mnohí z nás si predstavia jednoduchý piškótový koláč s ovocím, posypaný grankom a so šľahačkou navrchu. Vyskúšajte si ho pripraviť v tejto forme podľa fotoreceptu od Chutné recepty, ktorý vás zanesie naspäť do detstva.

Piškótové cesto je základom nášho fotoreceptu a aby sme vám uľahčili jeho prípravu, ponúkame vám overený recept na piškótové cesto z portálu Najlepšie koláče. Veľa šťastia!

Ingrediencie na piškótový koláč s ovocím

  • 4 ks vajcia
  • 200 g práškový cukor
  • 1 dcl horúca voda
  • 1 dcl slnečnicový olej
  • 200 g hladká špaldová múka
  • ¾ prášok do pečiva

Na náplň:

  • 1 džem podľa preferencie (jahodový, marhuľový, malinový…)
  • 6 ks banány (prípadne iné ovocie, ktoré obľubujete)
  • 500 ml šľahačková smotana (33%)

Na posýpku:

  • Granko alebo tmavá čokoláda

Piškótový koláč s ovocím: Príprava receptu

1

Vajíčka vyberieme z chladu 15 minút pred pečením, aby sa oteplili. Lepšie sa tak vyšľahávajú. Potom zvážime múku a primiešame k nej prášok do pečiva. Následne si žĺtky oddelíme od bielkov a k žĺtkom pridáme práškový cukor. Vyšľaháme do peny.

Odmeriame si horúcu vodu 1 dl a slnečnicový olej 1 dl., Foto - Nela

2

Odmeriame si horúcu vodu a olej. Postupne prilievame k žĺtkovej zmesi a opakovane zašľaháme. Hmota sa nám zriedi. Ďalej na najmenšom stupni zašľaháme múku s práškom do pečiva. Nakoniec vyšľaháme bielky dotuha na sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta.

vyšľaháme bielky dotuha na sneh, Foto - Nela

3

Vyšší plech vo veľkosti 30×40 cm vystelieme papierom na pečenie, na ktorý opatrne rozotrieme piškótové cesto. Pečieme pri teplote 175°C cca 20-25 minút. Cesto by malo mať ružovkastú farbu. Ak by sme zvolili menší plech, tak pečieme o niečo dlhšie.

Vyšší plech o veľkosti 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, Foto - Nela

4

Upečený koláč necháme vychladnúť. Potom ho pretrieme ovocným džemom. My sme použili jahodový, ale skvele sa hodí aj marhuľový, malinový, poprípade čučoriedkový.

Upečenú piškótu necháme vychladnúť, Foto - Nela

5

Následne uplatníme čerstvé ovocie podľa vlastnej voľby. My sme použili banány, ktoré sme narezali na tenké plátky a poukladali ich po celej ploche koláča. Ovocie môžete pokojne aj vynechať, ak ho v piškótovom koláči neobľubujete.

Banány narežeme na tenšie kúsky a poukladáme ich po celej ploche. Foto - Nela

6

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Pozor, aby sa nám nezrazila. Môžeme použiť aj stužovač. Na banány natrieme vyšľahanú šľahačku a zarovnáme. Na záver posypeme grankom alebo nastrúhanou čokoládou.

Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha, Foto - Nela

7

Piškótový koláč s ovocím necháme chladiť aspoň na jednu hodinu. Potom ostrým nožom nakrájame na rezy, ktoré sú na konci svieže a nie príliš sladké, čo je ideálna kombinácia pri dezertoch. Z našej dávky ingrediencií si viete narezať až 30 ks piškótových rezov.

Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu, Foto - Nela

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že sa dezert podaril presne v takej forme, na akú ste boli zvyknutí aj v detstve!

Taktiež si myslíme, že vám piškótový koláč s ovocím bude lepšie chutiť, keď namiesto kupovaného džemu použijete domáci. Ženy v meste ponúkajú babičkin recept na jahodový džem, ktorý dodá vašim dezertom osviežujúcu chuť aj arómu. Držíme vám palce s jeho prípravou!

FAQ 1: Okrem banánov, aké ovocie sa hodí do piškótového koláča?

Banány sú nepochybne jednou z mnoha možností, ktoré sa dajú použiť v rámci receptu na piškótový koláč s ovocím. Ak sa rozhodnete na cesto natrieť iný džem ako jahodový, potom sa aj čerstvé kúsky jahôd hodia do dezertu. Odporúčame kombinovať a neuplatňovať ten istý džem ako čerstvé ovocie. Okrem banánov a jahôd sa stali obľúbenými prísadami aj broskyne, ananás, kiwi či hrozno. Samozrejme, že keď sa neviete rozhodnúť, dá sa pridať aj kombinácia ovocia, napríklad maliny s jahodami alebo kiwi s hroznom, atď.

FAQ 2: Aký typ piškót je najlepšie použiť do koláča?

Najčastejšie sa využívajú tzv. ladyfingers prebrané z angličtiny, čo sú klasické dlhé piškóty. Zakaždým ale závisí, v akom tvare chcete mať svoj piškótový koláč. Ak preferujete oválny tvar, tak potom aj okrúhle piškóty sa hodia. V prípade, že by ste chceli dosiahnuť vláčnejší výsledok, odporúčame vám siahnuť po jemnejších piškótach.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu