Zdravý recept na vynikajúci šampiňónový stroganov, ktorý zaručene poteší všetkých milovníkov húb. Huby v smotanových omáčkach sú veľmi obľúbené a inak tomu nie je ani pri šampiňónovom stroganove, ktorý je v odľahčenej a zdravšej verzii. Pripravte si s nami vegetariánsku verziu stroganova podľa kuchyne portálu Chutné recepty.
Šampiňónový stroganov
Ak máte doma prebytok šampiňónov a neviete čo s nimi, ste tu správne. Pripravili sme si pre vás zdravý recept na vegetariánsku verziu stroganova, po ktorom sa vám budú zbiehať slinky. Navyše, jeho príprava netrvá dlho, takže ušetríte čas aj energiu. Šampiňónový stroganov sa hodí aj ako rýchla večera, pretože je to nízko-kalorický recept, ktorý vám nezaťaží žalúdok. Neváhajte a pripravte si ho podľa nášho podrobného foto-receptu.
Šampiňónový stroganov je skvelým príkladom jedla, ktoré kombinuje chutné prísady a tradičný kuchynský štýl. Tradične sa šampiňónový stroganov podáva s prílohou, ako je napríklad ryža, cestoviny alebo zemiaky. Často sa na vrch môže pridať čerstvá petržlenová vňať na ozdobu. Pri príprave šampiňónového stroganova bez mäsa sa samozrejme mäso nahradí šampiňónmi alebo inými druhmi húb. Šampiňóny majú textúru, ktorá sa môže podobať mäsu, čo môže dodávať jedlu podobný charakter.
Okrem šampiňónov sa do bezmäsitej verzie stroganova môžu pridať aj iné zeleninové zložky, ako sú papriky, cibuľa, hrášok či cuketa. Tým sa zvýši obsah farieb, chutí a textúr v jedle. Pre zvýšenie chuti môžete pridať korenie a bylinky ako tymian, rozmarín, čili alebo dokonca aj horčicu. Vzhľadom na absenciu mäsa môže byť táto verzia šampiňónového stroganovu nižšia na nasýtených tukoch, avšak mali by ste dbať na kvalitný zdroj bielkovín a vyváženú stravu.
Vegánske a vegetariánske verzie stroganova môžu byť chutné a výživné, a predstavujú zaujímavý spôsob, ako začleniť huby do vášho jedálnička. S hubami si môžete pripraviť napríklad aj skvelú hubovú polievku, bravčové mäso s hlivou alebo krémovú šampiňónovú polievku. Ak by ste si chceli však pripraviť stroganov s mäsom, vyskúšajte bravčový stroganov, hovädzí stroganov s uhorkami alebo aj ten klasický hovädzí.
Šampiňóny a zdravie
Šampiňóny sú výživný a viacstranný druh potraviny, ktorý prináša niekoľko zdravotných a výživových benefitov. Ako rastlinné jedlo sú výborným zdrojom bielkovín. Obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré sú pre organizmus dôležité, a sú tak vhodnou voľbou pre vegetariánov a vegánov. Majú nízku kalorickú hodnotu, čo ich robí skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo chcú schudnúť.
Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov ako napríklad vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín), vitamín B5 (kyselina pantoténová) a vitamín D. Obsahujú tiež minerály ako draslík a fosfor. Obsahujú aj rôzne druhy antioxidantov, ako sú napríklad selén a vitamín C. Tieto látky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a redukovať oxidačný stres v organizme.
Vláknina je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému a reguláciu hladiny cukru v krvi. Šampiňóny obsahujú vlákninu, ktorá prispieva k zdravému tráveniu. Obsah vitamínu C a ďalších živín podporuje imunitný systém a pomáha organizmu bojovať proti chorobám.
Je dôležité poznamenať, že účinky šampiňónov a ich benefity môžu byť ovplyvnené spôsobom prípravy a konzumácie. Konzumovať šampiňóny ako súčasť pestrej a vyváženej stravy môže prispieť k udržaniu zdravia a celkovému pohodliu.
Teraz si poďte s nami pripraviť šampiňónový stroganov! Pustime sa do varenia.
Ingrediencie
- 400 g šampiňóny,
- 1 ks cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 1 PL olivový olej,
- 4 PL biely jogurt (alebo kyslá smotana),
- 2 PL paradajkový pyré,
- 1 ČL mletá červená paprika,
- 3 ks menšie kyslé uhorky,
- mleté čierne korenie, soľ – podľa chuti
Postup receptu
1 Príprava – Umyjeme šampiňóny a nakrájame ich na plátky. Cibuľu nakrájame nadrobno, podobne aj cesnak a uhorky.
2Odparenie šťavy – Nakrájané šampiňóny dáme na suchú panvicu (nepotrebujeme ani olej, ani vodu) a miešame ich, kým pustia šťavu. Šťava sa približne po 10 minútach odparí.
3
Dusenie – Po tom, čo sa šťava odparí, pridáme k šampiňónom aj cibuľu, cesnak, soľ a olivový olej. Zamiešame a necháme dusiť, kým nezmäkne cibuľa.
4
Úvodné varenie – Zmiešame spolu jogurt (alebo kyslú smotanu) s dvomi PL paradajkového pyré. Keď je šampiňónová zmes mäkká, pridáme k nej jogurt, mletú červenú papriku a zamiešame. Môžeme to tiež podliať vodou a varíme pod pokrievkou asi 5 minút.
5
Záverečné varenie – Nakoniec pridáme aj nakrájané kyslé uhorky, šampiňónový stroganov premiešame a necháme variť ďalších 5 minút, aby ostali uhorky chrumkavé.
6
Tip na servírovanie – Šampiňónový stroganov je hotový a podávať ho môžeme napríklad s ryžou a obľúbeným zeleninovým šalátom. Prajeme vám dobrú chuť.
Na webe Ženy v meste nájdete aj recept na šampiňónovo-syrovú omáčku na cestoviny, vyskúšajte.
Videorecept