Hlasovať
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia cvikly: 1 hodina 
Počet porcií: 4
 

Chutný a zdravý cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou. Tento šalát je rýchly a jednoduchý na prípravu, takže si ho môžete pripraviť aj počas náročnejších dní, keď neviete čo skôr. Tento šalát si jednoducho obľúbite. Skúste recept portálu Chutné recepty na najlepší cviklový šalát s vajíčkom. 

Cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou

Lahodný, zdravý a veľmi chutný cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou je skvelý tip ako príloha k obedu alebo ako ľahká večera. Pripraviť si ho môžete v podstate kedykoľvek, pretože je veľmi rýchly na prípravu. Ak ste cviklový šalát ešte nikdy nejedli, teraz je ten správny čas to skúsiť. Máme pre vás podrobný recept, vďaka ktorému to zvládnete ľavou-zadnou. Vyskúšajte.

Cviklový šalát s vajíčkom nie je len výborným pokrmom, ale aj výživnou voľbou pre váš organizmus. Cvikla, ktorá tvorí základ tohto jedla, je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, draslíka a železa. Tieto živiny sú kľúčové pre posilnenie imunitného systému, udržanie zdravého krvného tlaku a podporu tvorby červených krviniek.

Okrem toho obsahuje cvikla aj antioxidanty, najmä betacyaníny, ktoré im dodávajú charakteristickú červenú farbu. Tieto látky majú protizápalové účinky a môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom v organizme.

Vajcia, ďalší hlavný komponent tohto jedla, sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, obsahujú esenciálne aminokyseliny a sú bohaté na vitamíny ako B12, D a živiny ako cholín, ktoré sú dôležité pre zdravý mozog a nervový systém. Navyše, vajcia obsahujú zdravé tuky a cholín, ktoré môžu prispievať k znižovaniu hladiny cholesterolu a podporovať srdcové zdravie.

Vláknina obsiahnutá v cvikle prispieva k zdraviu tráviaceho systému, pomáha udržiavať správnu črevnú mobilitu a podporuje tvorbu zdravých baktérií v črevách.

Celkovo je cviklový šalát s vajíčkom nielen chutnou kombináciou ingrediencií, ale aj výživným pokrmom, ktorý môže byť prospešný pre celkové zdravie. Jeho zložky sú vhodné aj pre tých, ktorí preferujú vegetariánsku stravu, no zároveň si chcú udržať adekvátny prísun bielkovín.

Cvikla

Cvikla, s jej bohatou červenou farbou a výraznými vlastnosťami, nesie v sebe nielen chuťový zážitok, ale aj zdravotné benefity. V tejto časti objavíme najzaujímavejšie fakty o cvikle, od jej výživových výhod po kulinárske využitie a kultúrne zaužívanie. Zistite, prečo táto skromná zelenina vie prekvapiť nielen svojím vzhľadom, ale aj svojou všestrannosťou a prínosmi pre zdravie.

Farba a antioxidanty: Cvikla má charakteristickú červenú farbu, ktorá je výsledkom prítomnosti betacyanínov, silných antioxidantov. Tieto látky majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, chránia bunky pred poškodením a môžu podporiť celkové zdravie.

Podpora fyzickej výkonnosti: Niekedy sa cvikly považujú za „športové jedlo“. Štúdie naznačujú, že príjem šťavy z cvikly môže zvýšiť výkonnosť pri športe, zlepšiť vytrvalosť a znížiť únavu vďaka obsahu dusičnanov.

Mnohostranné využitie: Okrem konzumácie v surovej forme sa cvikla často používa aj v rôznych kuchyniach po celom svete. Môžu sa variť, dusiť, piecť alebo grilovať. Cviklová šťava sa tiež používa v nápojoch a smoothie.

Tradičná strava a kultúra: V niektorých krajinách, ako napríklad v Rusku, sú cvikly tradičnou súčasťou jedálnička. Využívajú sa pri príprave polievok, šalátov, kaviáru a iných jedál.

Zníženie krvného tlaku: Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia cvikly môže prispieť k prirodzenému zníženiu krvného tlaku, čo môže byť prospešné pre srdcové zdravie.

Bezodpadové využitie: Okrem samotnej cvikly sa dá využiť celá rastlina. Listy cvikly sa môžu pridať do šalátov a dokonca aj korene sa dajú upraviť a použiť v rôznych jedlách.

Cvikly sú výnimočné svojou farbou, výživovým zložením a mnohostranným využitím v kuchyni, čo ich robí zaujímavým príspevkom k pestrej a zdravej strave.

Pripraviť si z nich môžete napríklad aj klasický cviklový šalát, cviklovú polievku, cviklu s chrenom alebo fit zemiakový šalát s cviklou. Pre milovníkov šalátov máme recept aj na coleslaw šalát, mrkvový šalát s jablkami, šošovicový šalát alebo šopský šalát. Skúste aj naše veľkonočné recepty s obrázkami.

Teraz si ale poďme spolu pripraviť cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou.

Ingrediencie

  • 4 ks cvikla strednej veľkosti,
  • 2 ks väčšie vajcia
  • 3 ks kyslá uhorka,
  • 3 – 4 PL majonéza (alebo biely hustý jogurt, poprípade kyslá smotana),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, šťava z kyslých uhoriek

Postup receptu

1

Najprv si uvaríme cviklu. Treba rátať s časom na uvarenie cvikly, trvá to takmer hodinu. Vajcia uvaríme natvrdo. Varíme ich 10 minút od zovretia. Cviklu po uvarení necháme vychladnúť a uvarené vajcia vložíme do studenej vody.

Uvaríme cviklu a vajcia. Foto - Nela

2

Po vychladnutí cviklu aj vajcia ošúpeme. Do väčšej misky na hrubšom strúhadle nastrúhame cviklu, kyslú uhorku a aj vajcia. Pridáme majonézu (jogurt, kyslú smotanu), dochutíme soľou, mletým čiernym korením, šťavou z kyslých uhoriek.

Nastrúhame. Foto - Nela

3

Cviklový šalát s vajíčkom a kyslou uhorkou dôkladne premiešame, podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme ihneď podávať. Keď ho dáme do chladu aspoň na 30 minút, bude oveľa chutnejší a lahodnejší, pretože prejdú všetky chute. 

Premiešame. Foto - Nela

Tip na záver: Keď si cviklu uvaríme deň vopred, ušetríme si čas pri samotnej príprave cviklového šalátu. Do vody, v ktorej sa budú variť vajcia pridajme lyžičku sódy bikarbóny, budú sa ľahšie šúpať. 

Veríme, že vám bude cviklový šalát s vajíčkom chutiť, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na cviklovú omáčku na cestoviny. Tu je aj recept na slanú veľkonočnú hrudku z vajec. A tu je recept na strúhanú cviklu s chrenom.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu