58x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina 30 minút
Počet porcií: 6 – 8

Máme pre vás recept na túto overenú klasiku – hovädzie španielske vtáčiky, ktoré budú dokonale šťavnaté. Príprava nie je taká náročná, ako sa môže zdať a s každým jedným vtáčikom vám to pôjde lepšie a lepšie. Pripravte si s nami rokmi overenú klasiku s prílohou podľa chuti. 

Španielske vtáčiky

Asi tá najnáročnejšia časť prípravy španielskych vtáčikov je zavinutie do závitkov. Avšak nie je to také náročné, ako sa môže zdať, pretože s každým ďalším zavinutým závitkom vám to pôjde ľahšie a ľahšie. Navyše, vtáčiky sú plnené výbornými surovinami, ktoré dotvárajú celok tohto výborného jedla. Prílohu si môžete zvoliť podľa toho, čo máte najradšej. Odporúčame ale tarhoňu, ryžu alebo zemiakovú kašu, španielske vtáčiky vám budú chutiť so všetkým. 

Španielske vtáčiky sú vlastne plátky mäsa, často z teľaciny, ktoré sú plnené vajcom, zeleninou a inými prísadami. Potom sa vtáčiky obaľujú v múke a smažia sa, kým nie sú zlatisto hnedé a pekne opečené. Je to jednoduché, no chutné jedlo, ktoré však v Španielsku nenájdeme. Hovorí sa, že prívlastok „španielske“ získalo podľa cisára Rudolfa II., ktorý veľmi obľuboval jedlo pripomínajúce vtáčika, ktoré mu pripravoval jeho kuchár. Avšak v Španielsku by ste toto jedlo hľadali dnes márne, je skôr súčasťou židovskej kuchyne. Nič to však nemení na tom, že je veľmi chutné a obľúbené na Slovensku. Pripravuje sa nielen na sviatočnejšie udalosti, ale aj v nedeľu na obed a podobne. Pripravte si španielske vtáčiky sami!

Hovädzie mäso

Španielske vtáčiky sú pokrm, ktorý si viete pripraviť aj z bravčového alebo teľacieho mäsa. My sme sa ich rozhodli pripraviť hovädzieho a má to hneď niekoľko dôvodov, prečo je hovädzie mäso vhodnou voľbou:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Hovädzie mäso je vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu svalov, kostí, kože a iných tkanív v tele.

  2. Železo: Hovädzie mäso je bohaté na železo, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a prenášanie kyslíka po celom tele. Dostatočná hladina železa môže pomôcť predchádzať anémii a vyčerpaniu.

  3. Vitamíny skupiny B: Hovädzie mäso obsahuje rôzne vitamíny skupiny B, ako napríklad B3 (niacín), B6 (pyridoxín), B12 (kobalamín) a ďalšie. Tieto vitamíny sú dôležité pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu.

  4. Zinok: Hovädzie mäso je bohatým zdrojom zinku, ktorý je kľúčovým minerálom pre posilnenie imunitného systému, hojenie rán a podporu zdravého rastu.

  5. Kreatín: Hovädzie mäso obsahuje kreatín, ktorý je dôležitý pre poskytnutie energie svalom počas krátkodobých a intenzívnych fyzických aktivít.

  6. Konjugovaná kyselina linolová (CLA): Hovädzie mäso môže obsahovať konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá je spojená s rôznymi zdravotnými prospechmi, ako je podpora chudnutia a zníženie rizika niektorých ochorení.

  7. Nasýtené a nenasýtené tuky: Obsahuje zmes nasýtených a nenasýtených tukov. Správna rovnováha tukov v strave je dôležitá pre zdravie srdca a cievneho systému.

Je dôležité si uvedomiť, že kvalita hovädzieho mäsa a spôsob jeho prípravy majú vplyv na jeho nutričnú hodnotu a potenciálne zdravotné výhody. Zvážte vyberanie chudších kúskov mäsa a zdravšie metódy prípravy, aby ste maximalizovali jeho benefity pre vaše telo. Rovnako nezabudnite, že diéta by mala byť pestrou kombináciou rôznych potravín a mäso by malo byť konzumované s mierou v rámci vyváženej stravy.

Hovädzie mäso v paradajkovej omáčke taktiež stojí za vyskúšanie. 

Ingrediencie 

  • 8 ks plátky hovädzieho mäsa,
  • 1 ks cibuľa,
  • 4 ks vajcia,
  • 8 ks plátky slaniny,
  • 3 PL hladká múka,
  • 4 PL horčica,
  • 7 ks zaváraná uhorka,
  • 5 ks frankfurtské párky,
  • 3 PL olej,
  • soľ, korenie – podľa chuti

Postup receptu: španielske vtáčiky

Príprava ingrediencií – Najprv si uvaríme vajíčka natvrdo (dáme ich do vriacej vody a varíme 10 minút). Vajíčka po uvarení necháme vychladnúť a ošúpeme ich. Cibuľu si nakrájame na malé kocky a slaninu na tenké plátky.

Príprava ingrediencií. Foto - Denča

2Plnenie závitkov – Plátky hovädzieho mäsa si naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou (zhruba 1 ČL na 1 plátok mäsa). Na horčicu dáme plátok slaniny, polku vajíčka, kúsok uhorky a párka. 

Plnenie závitkov. Foto - Denča

3

Zavinutie mäsa – Mäso zavinieme do závitku (tzv. vtáčika), obtočíme ho potravinárskym špagátom alebo niťou a zľahka závitok pomúčime hladkou múkou.

Zavinutie mäsa. Foto - Denča

4

Varenie – V tomto kroku začíname variť. Na rozohriatom oleji opražíme cibuľu a nakrájanú slaninu (ak sa nám nejaká zvýšila). Vtáčiky na cibuli a slanine prudko opečieme zo všetkých strán, tie sa pekne zatiahnu. Keď sa vtáčiky zatiahnu, podlejeme ich vývarom alebo horúcou vodou. Následne ich varíme až do zmäknutia, to bude trvať približne 90 minút. Ak je to potrebné, pridajte ešte vodu. 

Varenie. Foto - Denča

5Servírovanie – Z vtáčikov odstránime špagát alebo niť, prekrojíme ich alebo ich podávame vcelku. Prílohu si zvoľte podľa chuti, my sme si k vtáčikom pripravili zemiakovú kašu. 

Servírovanie. Foto - Denča

Španielske vtáčiky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept webu Ženy v meste na tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu