1x hlasované
Čas prípravy: 10 minút + 12 hodín namáčanie
Čas varenia: 45 minút + 45 minút varenie fazule vopred
Počet porcií: 2
 

Tradičná kyslá polievka z bielej fazule nesmie chýbať v kuchárke žiadnej gazdinke. Chutná polievka, ktorá nielen zasýti, ale aj zahreje. Obsahuje veľa živín, takže je vhodná pre deti, ktorým dodá potrebné minerály a látky. Máme pre vás podrobný fotorecept, ktorý zvládne pripraviť aj ten úplne neskúsený kuchár či kuchárka. Skúste receptu portálu Chutné recepty

Kyslá polievka z bielej fazule

Vynikajúca jednoduchá polievočka, vhodná na víkendové dni alebo na večerný chod. Polievka je výborná z akéhokoľvek druhu fazule alebo inej strukoviny, preto nemusíte použiť vyslovene len bielu. Ale biela fazuľa sa do bielej polievky hodí. Fazuľu nezabudnite namočiť aspoň na 12 hodín dopredu do vody. Ak chcete mať polievku hotovú do polhodinky, kľudne siahnite po konzerve. Polievka z bielej fazule stojí za vyskúšanie!

Kyslá polievka z bielej fazule, známa aj pod názvom „fazuľová polievka“ alebo „bean soup“, má bohatú históriu a tradičné miesto v kuchyni mnohých kultúr po celom svete. Táto polievka sa vyznačuje rozmanitosťou a variabilitou v príprave. Existuje mnoho rôznych receptov, ktoré sa líšia v závislosti od regionálnych preferencií a tradícií. Okrem bielej fazule sa často pridávajú do polievky aj iné druhy fazule, ako sú čierne, červené alebo šošovica, čo dodáva polievke rôznorodý farebný a chuťový profil.

Ingrediencie v receptoch sa taktiež líšia a môžu zahŕňať zeleninu ako mrkvu, cibuľu, zeler a paradajky, spolu s aromatickými bylinkami. Táto kombinácia ingrediencií vytvára jedinečnú chuť a vôňu, a konzistenciu polievky možno prispôsobiť preferenciám – od hladkej a krémovej po hustejšiu textúru s kúskami fazule a zeleniny.

Kyslá polievka z bielej fazule sa často považuje za ideálnu voľbu v chladných mesiacoch, keď ponúka teplo a pohodlie. Je tiež cenovo dostupná a sýta, čo ju robí nielen chutným, ale aj ekonomickým jedlom pre rôzne domácnosti.

Táto polievka z bielej fazule je vhodná nielen ako polievka k hlavnému jedlu, ale môže slúžiť aj ako samostatné hlavné jedlo, ak je obohatená o dostatok zeleniny a bielkovín. Pre vegetariánov a vegánov je to ideálna voľba, pretože fazuľa môže byť prírodným zdrojom bielkovín.

Kyslá chuť tejto polievky sa môže dosiahnuť pridaním ingrediencií ako ocot, citrónová šťava alebo kyslá smotana, čím sa dodá polievke osviežujúci nádych. Je to jedlo, ktoré sa s časom ešte viac zlepšuje, čo ju robí ideálnou na prípravu väčších dávok, ktoré si môžete vychutnať počas niekoľkých dní. Celkovo je fazuľová polievka nielen chutná, ale aj výnimočná v svojej jedinečnej kombinácii ingrediencií a histórie.

Ak máte radi kyslé polievky, vyskúšajte aj tradičný poľský žurek alebo kváskovú polievku.

Biela fazuľa a jej benefity pre zdravie

Kyslá polievka z bielej fazule, ktorá tvorí základ tejto lahodnej pochúťky, prináša mnoho zdravotných výhod. Biele fazule sú významným zdrojom bielkovín, čo je esenciálna živina pre rast a obnovu buniek, svalovej hmoty a celkovú vitalitu. Taktiež sú bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a udržiavanie zdravia čriev. Vláknina navyše pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení.

Biele fazule majú nízky obsah tuku, čo z nich robí vhodný výber pre tých, ktorí dbajú na nízky príjem tukov. Avšak obsahujú zdravé nenasýtené tuky, prospešné pre srdcové zdravie. Komplexné sacharidy vo fazuli sú dôležité pre udržanie energie a stabilizáciu hladiny cukru v krvi, čo môže byť prospešné pre diabetikov a tých, ktorí si sledujú hmotnosť.

Okrem toho, biele fazule obsahujú rôzne vitamíny a minerály, ako vitamín B-komplex, železo, mangán, fosfor a horčík. Tieto živiny sú kľúčové pre imunitný systém, zdravie kostí a ďalšie telesné funkcie. Fazuľa tiež disponuje antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred poškodením.

Vysoký obsah vlákniny a bielkovín v bielej fazuli môže podporiť pocit sýtosti, čo je prospešné pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť. Taktiež môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov a prevenciu cukrovky typu 2. Pre vegetariánov a vegánov predstavuje fazuľa prírodnú alternatívu s vysokým obsahom bielkovín.

Celkovo je pravidelná konzumácia bielej fazule skvelým príspevkom k vyváženej strave a môže prispievať k celkovému zlepšeniu zdravia. Táto výnimočná polievka z bielej fazule nielen poteší chuťové poháriky, ale aj poskytuje organizmu dôležité živiny na podporu jeho optimálneho fungovania.

Z fazule si môžete tiež s nami pripraviť napríklad aj fazuľový guláš bez mäsa, sladko-kyslú fazuľovú polievku, klasickú fazuľovú polievku, fazuľový prívarok alebo kovbojskú fazuľu s klobásou. Alebo skúste bielu fazuľovú polievku.

Teraz je však na rade polievka z bielej fazule

Ingrediencie

  • 100 g biela fazuľa (v suchom stave),
  • 1 ks cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 3 ks zemiaky,
  • 2 PL olej,
  • 1 PL maslo,
  • 1 PL hladká múka,
  • 3 ks bobkové listy,
  • 5 guličiek nové korenie,
  • 500 ml vývar (alebo voda),
  • 100 ml 33 % smotana,
  • 2 PL ryžový ocot (stačí aj 1 PL),
  • 1 PL cukor, 
  • soľ,
  • biele mleté korenie

Postup receptu

1

Fazuľu namočíme 12 hodín dopredu do vody a po namáčaní ju dáme variť na 45 minút – fazuľa nemusí byť úplne uvarená, ešte sa dovarí v polievke. Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovými listami a novým korením. 

Opečieme cibuľu. Foto - Andrea

2Pridáme maslo a necháme roztopiť (na slabom ohni). Spolu s maslom pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak (nie prelisovaný).

Pridáme maslo. Foto - Andrea

3

Keď sa maslo rozpustí prisypeme kopcovitú lyžicu múky a zamiešavame. Za stáleho miešania asi 2 minúty opražíme múku (dlhšie nie je nutné, aby múka nestmavla).

Pridáme múku. Foto - Andrea

4Po naberačkách pridávame vývar (alebo vodu) a každú pridanú tekutinu dôkladne premiešame s múkou. Vývar začne ihneď hustnúť, čiže pridáme ďalšiu naberačku.

Pridáme vývar. Foto - Andrea

5

Pridáme premytú a predvarenú fazuľu. Varíme do zmäknutia.

Pridáme fazuľu. Foto - Andrea

6

Na záver pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia zemiakov. Polievku ochutíme octom, cukrom, bielym mletým korením a soľou. Nakoniec už len pridáme smotanu na zjemnenie a hotovo!

Pridáme zemiaky. Foto - Andrea

Polievka z bielej fazule na kyslo je hotová, vychutnajte si ju. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na slávnu maďarskú fazuľovú polievku

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu