Chutné bravčové plece na špajdli v rúre sa hodí nielen na obed, ale aj na večeru. Pripravte si s nami pochúťku, ku ktorej sa výborne hodia americké zemiaky alebo zemiaková kaša. Recept portálu Chutné recepty je naozaj jednoduchý na prípravu a obsahuje podrobné kroky, vďaka ktorým si pripravíte najlepšie bravčové plece na špajdli.
Bravčové plece na špajdli
Jedlo pre silákov, drevorubačov alebo len proste hladošov: bravčové plece na špajdli alebo inak známe aj ako špíz. Existujú rôzne verzie a spôsoby prípravy takéhoto typu jedla, tentokrát predstavujeme poriadnu mäsovú nálož na drevenej špajdli. Recept pozostáva z marinovaného bravčového pliecka, slaniny, klobásy, cibule a zemiakov. Ide o veľmi jednoduchý pokrm, nenáročný na prípravu. Odporúčame, aby ste si mäso dali marinovať aspoň na 4 hodiny pred prípravou, ale kľudne aj na 12 – 24 hodín. Ponúkame takú základnú marinádu, ktorá nijak neuškodí a ulahodí každému, no môžete si ju upraviť, samozrejme, podľa seba a dochutiť mäso napríklad nejakou pikantnou omáčkou alebo bbq omáčkou.
Bravčové plece na špajdli predstavuje viac ako len jedlo – je to zážitok, ktorý spája ľudí a kultúry po celom svete. Tento tradičný pokrm je nielen chutný, ale aj plný histórie a významu.
Recepty s bravčovým plecom
Pri príprave bravčového pleca existuje nekonečné množstvo možností, ako oživiť jeho chuť a priniesť do jedál nový zážitok. Okrem bežných receptov tu máme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu objaviť nové chute a inšpirácie.
1. Variácia na tradičné BBQ: Skúste bravčové plece marinovať v exotickom mixe mangovej šťavy, chilli a korenia pre nezabudnuteľnú chuť s nádychom trópov.
2. Stredomorský twist: Očarujte svoje chuťové poháriky pridaním olivového oleja, čerstvých bylín ako rozmarín a tymian a citrónovej šťavy do marinády.
3. Bravčové plece v horčicovo-medovej glazúre: Vytvorte lahodnú glazúru z horčice, medu a jablkovej šťavy a potrite ňou plece pred pečením. Táto kombinácia dodá mäsu sladko-kyslú chuť.
4. Pikantné ázijské plátky: Vytvorte marinádu so sójovou omáčkou, sezamovým olejom a čínskym 5-korením pre pikantný nádych s vôňou východu.
Ingrediencie
- 700 g bravčové plece,
- 150 g slanina,
- 3 – 4 ks klobása,
- 4 – 5 ks zemiaky,
- 4 – 5 ks cibuľa,
- 1 ČL soľ,
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- 1 PL kečup,
- 1 PL plnotučná horčica,
- 1 ČL sušený majorán,
- 5 PL olej
Postup receptu
1Očistené bravčové plece nakrájame na väčšie kusy (aspoň 2,5 x 2,5 cm) a vložíme do misy. Vytvoríme marinádu z horčice, kečupu, soli, korenia a sušeného majoránu. Nakrájané mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme odležať aspoň 4 hodiny alebo do druhého dňa. Klobásu nakrájame na 1 cm kolieska a rovnako aj slaninu. Zemiaky nemusíme šúpať, stačí ich dobre umyť a nakrájame tiež na zhruba 1 cm kolieska a rovnako aj ošúpanú cibuľu.
2
Postupne napichávame na špajdle jednotlivo prichystané suroviny, kombinácia a striedanie surovín je na vás. Z tohto množstva by vám malo vyjsť 7 špajdlí, ktoré sa vojdú do plechu s rozmermi 40×32 cm.
3
Na dno plechu nalejeme olej a môžeme prihodiť suroviny, ktoré sa nám nevošli na špajdle. Poukladáme vedľa seba a zakryjeme alobalom.
4
Pečieme prikryté v rúre na 200 stupňov po dobu 45 minút. Potom odkryjeme a môžeme dať ešte zapiecť na 15 minút. Bravčové plece na špajdli sa môže podávať.
Veríme, že vám bude bravčové plece na špajdli chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na bravčový špíz.