Hlasovať
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 – 60 minút
Počet porcií: 4 – 6
 

Chutné bravčové plece na špajdli v rúre sa hodí nielen na obed, ale aj na večeru. Pripravte si s nami pochúťku, ku ktorej sa výborne hodia americké zemiaky alebo zemiaková kaša. Recept portálu Chutné recepty je naozaj jednoduchý na prípravu a obsahuje podrobné kroky, vďaka ktorým si pripravíte najlepšie bravčové plece na špajdli. 

Bravčové plece na špajdli

Jedlo pre silákov, drevorubačov alebo len proste hladošov: bravčové plece na špajdli alebo inak známe aj ako špíz. Existujú rôzne verzie a spôsoby prípravy takéhoto typu jedla, tentokrát predstavujeme poriadnu mäsovú nálož na drevenej špajdli. Recept pozostáva z marinovaného bravčového pliecka, slaniny, klobásy, cibule a zemiakov. Ide o veľmi jednoduchý pokrm, nenáročný na prípravu. Odporúčame, aby ste si mäso dali marinovať aspoň na 4 hodiny pred prípravou, ale kľudne aj na 12 – 24 hodín. Ponúkame takú základnú marinádu, ktorá nijak neuškodí a ulahodí každému, no môžete si ju upraviť, samozrejme, podľa seba a dochutiť mäso napríklad nejakou pikantnou omáčkou alebo bbq omáčkou.

Bravčové plece na špajdli predstavuje viac ako len jedlo – je to zážitok, ktorý spája ľudí a kultúry po celom svete. Tento tradičný pokrm je nielen chutný, ale aj plný histórie a významu.

Pri príprave bravčového pleca na špajdli ide o viac než len o jednoduchý recept. Je to príležitosť na spoločné strávenie času s rodinou a priateľmi, kde sa spája tradícia s radosťou z dobrého jedla. Či už sa to deje na letnej záhrade, pri rodinnom pikniku alebo počas oslavy, pečenie bravčového pleca na špajdli je spôsob, ako sa priblížiť k ľuďom a užiť si spoločný čas.

Jedným z najzaujímavejších aspektov bravčového pleca na špajdli je jeho rôznorodosť. Môžete ho marinovať a koreninami obohatiť podľa vašich preferencií, čím vytvoríte jedinečné chute, ktoré oslovujú vaše chuťové poháriky. Od sladko-kyslých po pikantné a všetko medzi tým, možnosti sú neobmedzené. Okrem toho je bravčové mäso bohatým zdrojom bielkovín, železa a vitamínov skupiny B, čo z neho robí nielen lahodnú pochúťku, ale aj zdravú voľbu. Jeho výživová hodnota prispieva k správnemu fungovaniu organizmu a poskytuje telu potrebné živiny.

Pri príprave bravčového pleca na špajdli je dôležité dodržiavať správnu teplotu, aby sa zabezpečila bezpečnosť potravín. Teplomer na mäso je užitočným nástrojom na zistenie, či je mäso dostatočne uvarené a bezpečné na konzumáciu. Takže keď nasadíte kúsok bravčového pleca na špajdli a vonku sa rozhostí vôňa grilovania, pamätajte na to, že ide o viac než len o jedlo. Je to spôsob, ako sa spojiť s ľuďmi, osláviť tradíciu a užiť si výnimočný zážitok plný chutí a spomienok. Bravčové plece na špajdli je recept, ktorý jednoducho musíte skúsiť. 

Recepty s bravčovým plecom 

Pri príprave bravčového pleca existuje nekonečné množstvo možností, ako oživiť jeho chuť a priniesť do jedál nový zážitok. Okrem bežných receptov tu máme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu objaviť nové chute a inšpirácie.

1. Variácia na tradičné BBQ: Skúste bravčové plece marinovať v exotickom mixe mangovej šťavy, chilli a korenia pre nezabudnuteľnú chuť s nádychom trópov.

2. Stredomorský twist: Očarujte svoje chuťové poháriky pridaním olivového oleja, čerstvých bylín ako rozmarín a tymian a citrónovej šťavy do marinády.

3. Bravčové plece v horčicovo-medovej glazúre: Vytvorte lahodnú glazúru z horčice, medu a jablkovej šťavy a potrite ňou plece pred pečením. Táto kombinácia dodá mäsu sladko-kyslú chuť.

4. Pikantné ázijské plátky: Vytvorte marinádu so sójovou omáčkou, sezamovým olejom a čínskym 5-korením pre pikantný nádych s vôňou východu.

S týmito nápady na prípravu bravčového pleca sa môžete vydať na cestu objavovania nových chuťových kombinácií a inovovať vaše kulinárske dobrodružstvá. Experimentujte s rôznymi koreninami, omáčkami a štýlmi prípravy, aby ste vytvorili jedinečné a nezabudnuteľné gastronomické zážitky pre seba a svojich hostí.

Z bravčové mäsa si môžete tiež pripraviť napríklad aj dusené bravčové s hlivou, soté so zeleninou, jednoduchý guláš, ragú alebo aj stroganov s ryžou. Máme aj ďalšie recepty na bravčové na nedeľný obed.

Teraz je ale na rade bravčové plece na špajdli. 

Ingrediencie

  • 700 g bravčové plece, 
  • 150 g slanina,
  • 3 – 4 ks klobása,
  • 4 – 5 ks zemiaky,
  • 4 – 5 ks cibuľa,
  • 1 ČL soľ,
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • 1 PL kečup,
  • 1 PL plnotučná horčica,
  • 1 ČL sušený majorán,
  • 5 PL olej

Postup receptu

1Očistené bravčové plece nakrájame na väčšie kusy (aspoň 2,5 x 2,5 cm) a vložíme do misy. Vytvoríme marinádu z horčice, kečupu, soli, korenia a sušeného majoránu. Nakrájané mäso vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme odležať aspoň 4 hodiny alebo do druhého dňa. Klobásu nakrájame na 1 cm kolieska a rovnako aj slaninu. Zemiaky nemusíme šúpať, stačí ich dobre umyť a nakrájame tiež na zhruba 1 cm kolieska a rovnako aj ošúpanú cibuľu. 

Všetko nakrájame. Foto - Andrea

2

Postupne napichávame na špajdle jednotlivo prichystané suroviny, kombinácia a striedanie surovín je na vás. Z tohto množstva by vám malo vyjsť 7 špajdlí, ktoré sa vojdú do plechu s rozmermi 40×32 cm.

Napichujeme. Foto - Andrea

3

Na dno plechu nalejeme olej a môžeme prihodiť suroviny, ktoré sa nám nevošli na špajdle. Poukladáme vedľa seba a zakryjeme alobalom.

Dáme na plech. Foto - Andrea

4

Pečieme prikryté v rúre na 200 stupňov po dobu 45 minút. Potom odkryjeme a môžeme dať ešte zapiecť na 15 minút. Bravčové plece na špajdli sa môže podávať.

Pečieme. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude bravčové plece na špajdli chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na bravčový špíz

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu