Dusené bravčové s hlivou ustricovou bez zahusťovania. Vyskúšajte náš chutný recept na jednoduchý obed s hubou, ktorú by sme jednoznačne mali zaradiť do jedálnička. Omáčke dodá tú správnu chuť a s kopčekom ryže máme na stole zdravé jedlo. Skúste recept portálu Chutné recepty na tento výborný obed.
Bravčové s hlivou ustricovou
Ak obľubujete huby, tento recept je práve pre vás. Dusené bravčové s hlivou ustricovou a k tomu kôpka ryže alebo pokojne aj zemiakov či hranoliek, ktoré sa k tomuto jedlu tiež výborne hodia. Tento recept je jednoduchý a bez zahusťovania, takže je tiež vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Pripravte si bravčové s hlivou ustricovou spolu s nami podľa nášho podrobného receptu.
Dusené bravčové s hlivou ustricovou predstavuje pokrm, ktorý nielenže spája výrazné chute a textúry, ale prináša aj nutričnú hodnotu. Bravčové mäso, hlavná zložka tejto jedinečnej kombinácie, je bohaté na bielkoviny, železo a vitamín B12. Na druhej strane, hliva ustricová, známa svojimi antioxidačnými vlastnosťami a obsahom vitamínu D, dodáva jedlu ďalší chuťový rozmer.
Hliva ustricová
Konzumácia hlivy ustricovej, známej aj ako Pleurotus ostreatus, prináša niekoľko zdravotných benefitov vďaka svojmu výživovému profilu a obsahu bioaktívnych zlúčenín. Tu sú niektoré z hlavných výhod spojených s konzumáciou hlivy ustricovej:
-
Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku: Hliva ustricová je dobrým zdrojom bielkovín, pričom obsahuje len malé množstvo tuku. To ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať vyváženú stravu s dostatočným množstvom bielkovín.
-
Vitamíny a minerály: Obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamíny B (najmä B1, B2, B3, B5, B6 a B9), vitamín C, vitamín D (v malom množstve) a minerály ako selén, meď, fosfor a železo.
-
Antioxidačné vlastnosti: Hliva ustricová obsahuje antioxidačné zlúčeniny, vrátane vitamínu C a selénu, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidačné vlastnosti môžu podporovať celkové zdravie a znížiť riziko chronickej choroby.
-
Imunomodulačné účinky: Polysacharidy, ako beta-glukány, prítomné v hlive ustricovej, majú schopnosť modulovať imunitný systém. Tieto látky môžu stimulovať produkciu imunologických buniek a pomáhať telu v boji proti infekciám a chorobám.
-
Regulácia hladiny cukru v krvi: Niektoré štúdie naznačujú, že hliva ustricová môže mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsahuje látky, ktoré by mohli pomôcť regulovať hladinu cukru, čo je dôležité pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sa snažia udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
-
Podpora zdravia srdca: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia hlivy ustricovej môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, čím sa môže podporiť zdravie srdca.
-
Podpora tráviaceho systému: Vláknina prítomná v hlive ustricovej môže prispieť k zdraviu tráviaceho systému a podporiť správnu činnosť čriev.
Ingrediencie
- 200 g bravčové mäso (pliecko, stehno, karé),
- 1 ks cibuľa,
- 6 strúčikov cesnaku,
- 300 ml voda,
- 200 g hliva – čerstvá alebo sušená,
- 1 ČL mletá červená paprika,
- 1 ČL drvená rasca,
- 1 ČL celá rasca,
- 1 ČL soľ,
- 1 ČL mleté čierne korenie
Postup receptu
1Nakrájame zvolené bravčové mäso – môže byt pliecko, stehno alebo karé, na rezance, takisto aj hlivu a cibuľu.
2
Na oleji opražíme do zlatista nakrájanú cibuľu, ku ktorej následne pridáme celú rascu a pretlačený cesnak. Sprudka opražíme aj bravčové mäso – do biela.
3
Pridáme aj nakrájanú hlivu, premiešame a sprudka spolu opražíme. Poprášime mletou červenou paprikou. Zalejeme vodou tak, aby boli hliva s mäsom ponorené. Prikryjeme pokrievkou a dusíme. Občasne premiešame a v prípade potreby podlejeme vodou. Necháme dusiť do zmäknutia (cca 40 minút).
4
Následne už len podávame. K bravčovému mäsu s hlivou sa skvelo hodí ryža alebo cestoviny. Hotov, bravčové s hlivou sa môže podávať.
Veríme, že vám bude bravčové s hlivou chutiť, dobrú chuť. Ak patríte k milovníkom húb, skúste aj náš recept na šampiňónový stroganov, slané palacinky s hubami, krémovú šampiňónovú polievku alebo tradičnú hubovú polievku.