Čas prípravy: 50 minút
Čas varenia: 40 minút
Počet porcií: 2 
 

Dusené bravčové s hlivou ustricovou bez zahusťovania. Vyskúšajte náš chutný recept na jednoduchý obed s hubou, ktorú by sme jednoznačne mali zaradiť do jedálnička. Omáčke dodá tú správnu chuť a s kopčekom ryže máme na stole zdravé jedlo. Skúste recept portálu Chutné recepty na tento výborný obed.

Bravčové s hlivou ustricovou

Ak obľubujete huby, tento recept je práve pre vás. Dusené bravčové s hlivou ustricovou a k tomu kôpka ryže alebo pokojne aj zemiakov či hranoliek, ktoré sa k tomuto jedlu tiež výborne hodia. Tento recept je jednoduchý a bez zahusťovania, takže je tiež vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Pripravte si bravčové s hlivou ustricovou spolu s nami podľa nášho podrobného receptu. 

Dusené bravčové s hlivou ustricovou predstavuje pokrm, ktorý nielenže spája výrazné chute a textúry, ale prináša aj nutričnú hodnotu. Bravčové mäso, hlavná zložka tejto jedinečnej kombinácie, je bohaté na bielkoviny, železo a vitamín B12. Na druhej strane, hliva ustricová, známa svojimi antioxidačnými vlastnosťami a obsahom vitamínu D, dodáva jedlu ďalší chuťový rozmer.

Hliva ustricová má v ázijskej medicíne dlhú históriu využívania pre svoje protirakovinové a imunomodulačné účinky. Jej polysacharidy môžu pozitívne ovplyvniť zdravie tráviaceho systému. Spoločným menovateľom pre tieto ingrediencie je aj výrazná umami chuť, ktorá pridáva jedlu jedinečný charakter.

Variácie v receptoch sa líšia podľa kultúrnych vplyvov a kuchynských tradícií. V každej kuchyni môžete nájsť osobitné prípravy, pričom každá pridáva vlastné ingrediencie a korenie. V čínskej kuchyni je hliva ustricová považovaná za jednu z najchutnejších jedlých húb a často sa používa na zvýšenie chuti a výživovej hodnoty pokrmov.

Samotná metóda dusenia, ktorá sa používa pri príprave tohto jedla, je kulinárskou technikou, pri ktorej sa jedlo pripravuje vo vlastnej šťave pri nízkej teplote. Týmto spôsobom sa zachováva vlhkosť a intenzita chutí. Pokrm sa často podáva s ryžou alebo cestovinami, čo dodáva ďalší rozmer chuťovému zážitku a umožňuje absorbovať výrazné chute omáčky.

Pri príprave tohto jedla sa niekde zdôrazňuje aj používanie miestnych a sezónnych surovín, čo pridáva regionálnu špecifičnosť a podporuje udržateľnosť. Dusené bravčové s hlivou ustricovou nie je len gastronomickým zážitkom, ale aj pohľadom do kultúrnej a nutričnej pestrosti jedla.

Skúste náš recept na bravčové plece na špajdli. Máme aj ďalšie recepty na bravčové na nedeľný obed.

Hliva ustricová 

Konzumácia hlivy ustricovej, známej aj ako Pleurotus ostreatus, prináša niekoľko zdravotných benefitov vďaka svojmu výživovému profilu a obsahu bioaktívnych zlúčenín. Tu sú niektoré z hlavných výhod spojených s konzumáciou hlivy ustricovej:

  1. Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku: Hliva ustricová je dobrým zdrojom bielkovín, pričom obsahuje len malé množstvo tuku. To ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať vyváženú stravu s dostatočným množstvom bielkovín.

  2. Vitamíny a minerály: Obsahuje rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamíny B (najmä B1, B2, B3, B5, B6 a B9), vitamín C, vitamín D (v malom množstve) a minerály ako selén, meď, fosfor a železo.

  3. Antioxidačné vlastnosti: Hliva ustricová obsahuje antioxidačné zlúčeniny, vrátane vitamínu C a selénu, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidačné vlastnosti môžu podporovať celkové zdravie a znížiť riziko chronickej choroby.

  4. Imunomodulačné účinky: Polysacharidy, ako beta-glukány, prítomné v hlive ustricovej, majú schopnosť modulovať imunitný systém. Tieto látky môžu stimulovať produkciu imunologických buniek a pomáhať telu v boji proti infekciám a chorobám.

  5. Regulácia hladiny cukru v krvi: Niektoré štúdie naznačujú, že hliva ustricová môže mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsahuje látky, ktoré by mohli pomôcť regulovať hladinu cukru, čo je dôležité pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sa snažia udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

  6. Podpora zdravia srdca: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia hlivy ustricovej môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, čím sa môže podporiť zdravie srdca.

  7. Podpora tráviaceho systému: Vláknina prítomná v hlive ustricovej môže prispieť k zdraviu tráviaceho systému a podporiť správnu činnosť čriev.

Je však dôležité poznamenať, že jednotliví ľudia môžu reagovať na potraviny rôzne, a preto by osoby s alergiou na huby alebo s konkrétnymi zdravotnými podmienkami mali pred zahrnutím hlivy ustricovej do stravy konzultovať so svojím lekárom.

Teraz je ale na rade dusené bravčové s hlivou ustricovou. 

Ingrediencie

  • 200 g bravčové mäso (pliecko, stehno, karé),
  • 1 ks cibuľa,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • 300 ml voda,
  • 200 g hliva – čerstvá alebo sušená, 
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • 1 ČL drvená rasca,
  • 1 ČL celá rasca,
  • 1 ČL soľ,
  • 1 ČL mleté čierne korenie

Postup receptu

1Nakrájame zvolené bravčové mäso – môže byt pliecko, stehno alebo karé, na rezance, takisto aj hlivu a cibuľu.

Nakrájame mäso. Foto - Denča

2

Na oleji opražíme do zlatista nakrájanú cibuľu, ku ktorej následne pridáme celú rascu a pretlačený cesnak. Sprudka opražíme aj bravčové mäso – do biela.

Opečieme cibuľu. Foto - Denča

3

Pridáme aj nakrájanú hlivu, premiešame a sprudka spolu opražíme. Poprášime mletou červenou paprikou. Zalejeme vodou tak, aby boli hliva s mäsom ponorené. Prikryjeme pokrievkou a dusíme. Občasne premiešame a v prípade potreby podlejeme vodou. Necháme dusiť do zmäknutia (cca 40 minút).

Pridáme huby. Foto - Denča

4

Následne už len podávame. K bravčovému mäsu s hlivou sa skvelo hodí ryža alebo cestoviny. Hotov, bravčové s hlivou sa môže podávať.

Bravčové s hlivou ustricovou. Foto - Denča

Veríme, že vám bude bravčové s hlivou chutiť, dobrú chuť. Ak patríte k milovníkom húb, skúste aj náš recept na šampiňónový stroganov, slané palacinky s hubami, krémovú šampiňónovú polievku alebo tradičnú hubovú polievku.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu