Tradičný recept na fučku, tzv. sedliacke jedlo, ktoré sa zvyčajne podáva s pohárom zákvasu. Toto jedlo je jedlo starých mám, pretože bolo vždy pripravované s láskou, aj napriek jeho jednoduchosti. Podávať sa môže k rezňom alebo ako samostatné jedlo, navyše je veľmi jednoduché na prípravu. Fučka podľa receptu portálu Chutné recepty je najlepšia.
Fučka
Fučka je jedným z tradičných, tzv. „sedliackych“, jedál, ktoré sú rýchle, lacné a veľmi sýte. Základ tvoria zemiaky a cibuľa na masti. Väčšinou sa podáva s pohárom dobrého zákvasu, ale kľudne ju môžete pripraviť aj ako prílohu napríklad k rezňom. A prečo fučka? Nuž počas prípravy sa necháva zemiaková kaša prevariť aj s múkou, počas tohto procesu kaša buble, teda fučí. Cibuľu môžete zvoliť bielu, žltú alebo červenú, dôležité je aby ste ju nechali opekať na bravčovej masti pomaly a dlho. Môžete ju nakrájať na kocky alebo na pásiky.
Fučka, tradičné slovenské jedlo, má korene hlboko zasadené v ľudovej kuchyni a nesie so sebou nielen jedinečnú chuť, ale aj zaujímavé historické a kultúrne kontexty. Pôvodne populárna medzi chudobnejšími vrstvami obyvateľstva, fučka sa stala symbolom jednoduchosti a cenovo dostupnej stravy, využívajúcej dostupné suroviny.
Kombinácia zemiakov a cibule
Kombinácia zemiakov a cibule nie je len chutná, ale aj zaujímavá z hľadiska vytvárania rôznorodých jedál a kulinárskych zážitkov. Tieto dve ingrediencie spolu vytvárajú harmonickú symbiózu, čo pridáva do jedla komplexnú chuť a textúru. Tu je niekoľko zaujímavých faktov o tejto kombinácii:
-
Aromatická symfónia: Cibuľa je známa svojou aromatickou povahou a schopnosťou pridávať do jedál intenzívny a bohatý chuťový profil. Pri opražení cibule s kúskami zemiakov vytvárajú spoločne neodolateľnú vôňu a jedinečný zážitok pre chuťové poháriky.
-
Textúra a kontrast: Zemiaky a cibuľa majú odlišné textúry, čo pridáva do jedla zaujímavý kontrast. Zemiaky môžu byť krémovité a jemné, zatiaľ čo opražená cibuľa poskytuje krehkú a šťavnatú vrstvu, čo vytvára skvelý súlad medzi hladkým a krehkým.
-
Základné duo v kuchyniach sveta: Táto kombinácia nie je obmedzená len na jednu kuchyňu. Je obľúbená a využívaná vo viacerých kuchyniach po celom svete, od tradičných jedál po moderné kulinárske experimenty.
-
Zaujímavé variácie: Okrem tradičných opražených zemiakov s cibuľou existujú rôzne inovatívne recepty, ktoré využívajú túto kombináciu. Môžete naraziť na zemiakové placky s karamelizovanou cibuľou, cibuľové koláče s hmotou zo zemiakov alebo dokonca kombinácie s ďalšími ingredienciami, ako sú korenie, bylinky a syry.
Ingrediencie
- 4 ks zemiaky,
- voda (podľa potreby),
- 3 – 4 ks cibuľa,
- 3 PL bravčová masť,
- 3 PL polohrubá múka,
- soľ – podľa chuti
Postup receptu
1
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme ich variť a pred koncom varenia osolíme.
2Zatiaľ si na panvici pozvoľna opekáme cibuľu na bravčovej masti. Cibuľu môžeme začať pripravovať ako prvú, restovať ju budeme pomaly pozvoľna asi 25 minút do hneda.
3
Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme vodu, ale nie všetku, necháme približne polovičné množstvo – vody by malo ostať toľko, že vrchné zemiaky trčia nad hladinou.
4
Zemiaky rozpučíme vo vode a pridáme 2 – 3 lyžice polohrubej múky. Varíme a miešame na stálom ohni asi 5 minút. Zemiaky preložíme na tanier a navrch dáme opečenú cibuľu. Hotovo!
A toto je výsledok:
Tradičná fučka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na gazdovské zemiaky.