22x hlasované

 
Čas príprav: 5 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 6
 

Rascová polievka s vajcom a haluškami je vždy skvelý nápad. Obsahuje len základné suroviny a máte ju hotovú do pol hodiny. Vyskúšajte si ju pripraviť s nami podľa nášho receptu z chutnerecepty.sk.

Rascová polievka

Táto babičkina rascová polievka je rýchly a lacný obed, ktorý sme všetci jedli ako deti. Mamičky nám ju robievali buď s haluškami alebo bez nich a my sme si do nej máčali rožky, takto nám chutila najviac. Zaspomínajte si na svoje detstvo prípravou tejto polievky alebo ju uvarte svojim deťom, obľúbia si ju tak ako všetci.

Rascová polievka sa najčastejšie podáva, u nás, na Slovensku a v Česku. Obľúbená je najmä vďaka svojej jednoduchosti a tomu, že dokáže celkom dobre zasýtiť. Zároveň je ľahko stráviteľná a má bohatú chuť. Najčastejšie sa pripravuje v zime, pretože počas chladných mesiacov zahreje celú rodinu, ale ani teplejšie mesiace nie sú prekážkou na jej prípravu.

Rasca, ktorá je typickou prísadou tejto polievky, poskytuje charakteristickú arómu a chuť. Jej jemne mletá forma umožňuje, aby sa rozpustila v polievke a rozšírila svoje chuťové vlastnosti v celej polievke. Okrem svojej chuťovej hodnoty má rascová polievka s vajcom aj skvelé výživové výhody. Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a obsahujú dôležité vitamíny a minerály. Rasca je známa pre svoje prírodné antioxidanty a má prospešné účinky na trávenie a imunitný systém.

Halušky zas majú jedinečnú textúru a chuť, ktoré prispievajú k charakteru a sýtosti polievky. Avšak polievku si môžete pripraviť aj bez nich, nič tým nepokazíte, je to na vás. Vždy si polievku môžete vychutnať s kúskom pečiva, ktorý si do nej namočíte. 

Polievky majú v slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto. Vyrastali sme s nimi všetci a obed bez polievky nie je pre nás obedom. Na našom webe máme pre vás recepty aj na, napríklad, tieto polievky – jednoduchá zemiaková polievka, výborný guláš so zemiakmi alebo paradajková polievka z pretlaku

Rasca, zázračný liek

Vedeli ste, že rasca je vďaka svojim výživným hodnotám jednou z najzdravších korenín? Má niekoľko významných účinkov na zdravie, preto sa ju odporúča zaradiť do svojho jedálnička. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je považovaná niektorými ľuďmi za zázračný liek:

  • Probiotické vlastnosti: Rasca je bohatá na probiotické baktérie, ktoré prispievajú k zdraviu čreva a tráviaceho systému. Probiotiká pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a zlepšujú trávenie. Zbavuje telo plynatosti a od dávna sa používa ako účinný liek proti hnačke.

  • Podporuje imunitu: Obsahuje kľúčové živiny, ktoré významne posilňujú náš imunitný systém (vitamín C, A, železo).

  • Pomáha pri problémoch s dýchaním: Rasca je ideálna antikongestívna kombinácia pre osoby, ktoré trpia respiračnými ochoreniami, vďaka svojmu obsahu kofeínu a bohatých aromatických éterických olejov.

  • Udržuje zdravú pokožku: Pomáha pri ochrane pokožky pred hubovými a mikrobiálnymi infekciami vďaka svojim dezinfekčným a protiplesňovým vlastnostiam.

Rascová polievka je teda nielen chutná, ale aj veľmi výživná a zdravá, takže máte hneď niekoľko dôvodov, prečo si ju pripraviť na obed či večeru. Tak hurá do varenia! Tu je aj tekvicová polievka.

Ingrediencie

  • 1 PL masti,
  • 1 PL rasce,
  • 2 PL hladkej múky,
  • 1 ČL sladkej mletej papriky,
  • 1 ks vajce,
  • 1 PL vegeta,
  • 1 ČL soli,

Halušky:

Postup prípravy: Rascová polievka

1Rozpustíme masť – Do hrnca na polievku dáme masť a varíme.

Rozpustíme masť. Foto - Kristýna

2Pridáme rascu – Keď sa masť roztopí, zasypeme rascou.

Pridáme rascu. Foto - Kristýna

3Pridáme múku – Potom pridáme múku a chvíľu posmažíme.

Pridáme múku. Foto - Kristýna

4Dáme papriku – Nakoniec nasypeme papriku, malú chvíľku posmažíme a potom zalejeme vodou, aby paprika nezhorkla.

Dáme papriku. Foto - Kristýna

5

Dáme variť – Do vody pridáme soľ a vegetu a dáme variť na 15 minút.

Dáme variť. Foto - Kristýna

6

Pridáme vajcia – Vajíčko si rozšľaháme v hrnčeku a nalejeme do polievky, necháme 3 minúty variť.

Pridáme vajcia. Foto - Kristýna

7

Dáme variť halušky – Kto má rád halušky v polievke, v hrnčeku rozšľaháme vajíčko, múku a soľ a cez sitko na halušky alebo lyžičkou vhodíme halušky do polievky, necháme ešte cca 3 minúty povariť a môžeme podávať.

Dáme variť halušky. Foto - Kristýna

Rascová polievka s vajcom a haluškami je hotová. Prajeme vám dobrú chuť!

Videorecept: Rascová polievka

Videorecept ako sa pripravuje rascová polievka.

Ďalšie recepty s rascou

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu