Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Počet porcií: 6

Tradičná sladko-kyslá fazuľová polievka so smotanou, na ktorú máme rokmi overený recept. Fazuľové polievky sú mimoriadne obľúbené a existuje mnoho spôsobov ako si ich pripraviť. My sme si pre vás pripravili fazuľovú polievku na sladko-kyslo. Zamilujete si ju. Sladko-kyslá fazuľová polievka podľa portálu Chutné recepty.

Sladko-kyslá fazuľová polievka

Fazuľové polievky sú väčšinou dobrá voľba na víkendový obed, pretože sú dostatočne sýte, takže sa nemusíme trápiť s varením hlavného jedla, a sú naozaj veľmi chutné, čiže nehrozí, žeby sa nezjedli. Sladko-kyslá fazuľová polievka patrí taktiež k obľúbeným polievkam, ktoré si vychutnáva celá rodina. Pripravte si ju podľa nášho podrobného foto-receptu, pôjde vám to jednoduchšie. 

Fazuľová polievka je starodávne jedlo, ktoré sa objavuje v rôznych kultúrach už stáročia. Sladko-kyslá variácia je často spojená s ázijskou kuchyňou, najmä čínskou a thajskou. V týchto kuchyniach sa často využíva kombinácia sladkých a kyslých chutí, aby sa dosiahol vyvážený a zaujímavý zážitok z jedla.

Základnými zložkami sladko-kyslej fazuľovej polievky sú fazuľový základ (fazuľa), zelenina (napríklad mrkva, zeler, petržlen), sladidlo (ako cukor alebo med), ocot (kyslá zložka), omáčky (napríklad sójová omáčka), koreniny a bylinky (ako zázvor, cesnak, koriander). Tieto zložky sa kombinujú, aby sa vytvoril charakteristický sladko-kyslý chuťový profil polievky.

Sladko-kyslá fazuľová polievka môže byť relatívne nízko-kalorickým a výživným jedlom, ak sa pri príprave dbá na zdravé zložky a množstvo. Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny, zelenina pridáva vitamíny a minerály, a vďaka sladkosti a kyslosti dochucovadiel môže mať polievka zaujímavý chuťový profil.

Sladko-kyslá fazuľová polievka môže byť prispôsobená podľa preferencií jednotlivcov a dostupnosti surovín. Napríklad sa môže pridať tofu, hlivové huby, čerstvé bylinky alebo iné zložky, ktoré zvýraznia chuť a textúru polievky. Táto polievka môže byť prospešná v rámci vyváženej stravy, keďže kombinuje zdravé bielkoviny, vlákninu a rôznorodú zeleninu. Ak sa dbá na množstvo pridaného cukru a sodíka, môže byť vhodná aj pre osoby s rôznymi diétnymi obmedzeniami.

Sladko-kyslá fazuľová polievka je iba jedným príkladom z bohatej kultúrnej rozmanitosti pokrmov. Skúmanie takýchto jedál môže pomôcť ľuďom lepšie porozumieť rôznym kultúram a tradíciám.

Uvarte si s nami aj gazdovskú fazuľovú polievku, fazuľovú na kyslo, fazuľovú bez mäsa alebo fazuľový prívarok. Zhrnuli sme pre vás aj tipy na tie najlepšie fazuľové polievky.

Sladko-kyslé polievky

Sladko-kyslé polievky sa vyznačujú svojím unikátnym chuťovým profilom, ktorý kombinuje sladkosť a kyslosť v jednom jedle. Táto kombinácia prináša do pokrmu hlbší rozmer chutí a viacstrannosť. Tu je niekoľko tipov na niektoré z najobľúbenejších sladko-kyslých polievok:

  1. Sladko-kyslá polievka s paradajkami a ananásom: Táto polievka je klasickým príkladom ázijskej kuchyne. Kombinuje sladkosť  ananásu s kyslosťou paradajok a dopĺňa ich bylinkami a korením. Tento kontrast chutí osviežuje a rozjasňuje chuťové poháriky.

  2. Tom Kha Gai (Thajská kokosová polievka s kuraťom): Táto thajská polievka je základnou súčasťou thajskej kuchyne. Kyslosť z limetiek a sladkosť z kokosového mlieka sa spájajú so štipkou pálivosti a aromatickými bylinkami. Tom Kha Gai ponúka komplexný zážitok z chutí a vôní.

  3. Hot and Sour Soup (Čínska kyslo-pálivá polievka): Táto tradičná čínska polievka je známa svojou intenzívnou kyslosťou a štipľavým charakterom. Kombinuje kyslú chuť octu s pikantnými koreninami a rôznymi druhmi zeleniny a morských plodov. Je to osviežujúce a príjemne pálivé jedlo.

  4. Sladko-kyslá polievka s hlivou a bambusovými výhonkami: Tento pokrm je ďalším príkladom sladko-kyslej ázijskej polievky. Kyslosť je často dosiahnutá pomocou octu alebo citrónovej šťavy, zatiaľ čo sladká chuť prichádza z pridaného cukru alebo sladidla. Kombinácia hlivy a bambusových výhonkov dodáva polievke textúru a chuťovú pestrosť.

  5. Gazpacho: Tento španielsky studený paradajkový krém zahŕňa aj sladkosť paradajok a kyslosť z octu či citrónovej šťavy. Gazpacho je obľúbeným letným jedlom, ktoré osviežuje svojimi chladivými chuťovými dojmami.

Sladko-kyslé polievky sa teda vyznačujú svojím odvážnym a zaujímavým spojením chutí, čo ich robí výnimočnými a obľúbenými v rôznych kuchyniach po celom svete. Tu je aj recept na fazuľovú polievku s údeným mäsom a klobásou. Tu je zase slávna maďarská fazuľová polievka alebo tradičný poľský žurek.

Teraz je ale na rade sladko-kyslá fazuľová polievka.

Ingrediencie 

  • 100 g fazuľa,
  • 3 ks mrkva,
  • 2 PL hladká múka,
  • 2 ks menšie údené rebierka,
  • 200 g kyslá smotana,
  • 3 ks petržlen,
  • 1 ks zemiak,
  • na dochutenie: nové korenie, 5 ks bobkový list, cukor, 2 PL ocot, celé čierne korenie, soľ

Postup receptu: sladko-kyslá fazuľová polievka

Príprava (deň vopred) – Prepláchneme fazuľu a namočíme ju do vody deň vopred. Potrebovať budeme aj údené mäso – napríklad údené rebrá alebo údené bravčové koleno. 

Príprava. Foto - Denča

2Začíname – Údené mäso a fazuľu na druhý deň zalejeme studenou vodou, pridáme k nim bobkový list, celé čierne a nové korenie. Dáme variť aspoň na hodinu.

Varíme. Foto - Denča

3

Nakrájame zeleninu – Pripravíme si koreňovú zeleninu (mrkvu a petržlen), ošúpeme ju a nakrájame na kocky. Okrem mrkvy a petržlenu môžete použiť aj kaleráb, zeler, čokoľvek, čo máte doma. Po hodine varenia fazule, pridáme do polievky zeleninu a necháme variť asi 30 minút. Mäso po polhodinke vyberieme a necháme vychladnúť. Následne ho oberieme a nakrájame. 

Nakrájame zeleninu. Foto - Denča

4

Pridáme zemiaky – Do polievky pridáme aj nakrájané zemiaky a varíme ďalších 15 minút, kým nebudú zemiaky mäkké. 

Pridáme zemiaky. Foto - Denča

5

Zahustenie – Pripravíme si zápražku na zahustenie polievky. Do misky nalejeme kyslú smotanu, 2 PL hladkej múky a naberačku horúcej polievky. Všetko to spolu zamiešame a cez sitko vlejeme do polievky. 

Zahustíme. Foto - Denča

6

Dochutíme – Polievku necháme prejsť varom, aby sa dostatočne zahustila. Nakoniec pridáme aj nakrájané mäso a polievku dochutíme podľa chuti soľou a mletým čiernym korením. Pridáme aj trošku cukru a ocot (my sme pridali 2 PL octu). Sladko-kyslá polievka je týmto hotová. Dobrú chuť!

Dochutíme. Foto - Denča

Veríme, že sa vám sladko-kyslá fazuľová polievka vydarila. Vyskúšajte aj tieto najlepšie recepty na desiatové polievky z webu Ženy v meste.

Videorecept 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu