Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4
 
Rýchle a chutné cestoviny s tuniakom, ktoré sú zároveň veľmi jednoduché na prípravu a obsahujú iba pár ingrediencií. Cestoviny s tuniakom si môžete pripraviť nielen na obed, ale aj na večeru. Kombinácia tuniaka a mandarínky vás prekvapí, ale bude to určite pozitívne a chutné prekvapenie. Rýchly recept na cestoviny s tuniakom podľa portálu Chutné recepty.

Cestoviny s tuniakom

Stačí pár minút, pár ingrediencií a skvelé jedlo je na stole. Cestoviny s tuniakom a mandarínkami si zamilujete, hoci vás táto kombinácia možno prekvapí, ale určite to bude v pozitívnom slova zmysle. Chutný recept na tie najrýchlejšie cestoviny musíte mať jednoducho vo svojej kuchárke. Pripravte si ich s nami podľa nášho podrobného receptu, ktorý zvládne naozaj každý začiatočník. 

Samotný recept na cestoviny s tuniakom je len časťou celkového zážitku. Rôzne druhy cestovín sa hodia pre rôzne omáčky. Napríklad široké cestoviny typu fettuccine môžu lepšie zadržať hutnú omáčku, zatiaľ čo tenšie cestoviny ako špagety sa hodia pre ľahšie omáčky.

Pri výbere tuniaka si môžete vybrať medzi čerstvým a konzervovaným tuniakom. Čerstvý tuniak je vynikajúci, ak ho máte k dispozícii, no konzervovaný tuniak (v oleji alebo vo vlastnej šťave) je pohodlný a rýchly spôsob, ako pridať proteíny do jedla. Ak sa rozhodnete pre konzervovaného tuniaka, dajte prednosť vysoko kvalitným značkám, ktoré sú udržateľné a zachovávajú chuť a výživové hodnoty tuniaka.

Okrem tuniaka môžete do cestovín pridať rôzne druhy zeleniny, ako sú cherry paradajky, špenát, kapary, olivy alebo brokolica. Týmto spôsobom získate viac farieb, textúr a výživných látok. Okrem bežných omáčok na báze paradajok môžete vyskúšať omáčky na báze smotany, citrónovej šťavy, olivového oleja a byliniek. Na dochutenie omáčky použite rôzny korenie, bylinky a prípadne aj kvalitný syr.

Ak chcete znížiť prísun kalórií a sacharidov, môžete zvážiť použitie celozrnných cestovín alebo náhrady cestovín z konjacu, ktoré majú veľmi nízky obsah kalórií a sacharidov.

Ak podávate cestoviny s tuniakom ako hlavné jedlo, dobrým prípitkom môže byť svieže biele víno, minerálna voda s plátkom citróna alebo nesladený ľadový čaj. Recepty sú len začiatkom. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami, omáčkami a technikami, aby ste vytvorili jedinečnú verziu cestovín s tuniakom, ktorá bude presne podľa vášho vkusu.

Nabudúce vyskúšajte aj náš recept na rýchlu zeleninovú omáčku na cestoviny, cestoviny s krevetami, bolonské špagety, špagety s mletým mäsom alebo špagety carbonara.

Tuniak a zdravie

Tuniak je výživným potravinovým zdrojom a ponúka mnoho prospešných vlastností pre zdravie. Tu sú niektoré z jeho hlavných benefitov:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Tuniak je vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, čo je dôležité pre rast, opravu tkanív a celkovú funkciu organizmu.

  2. Omega-3 mastné kyseliny: Tuniak je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, konkrétne kyselinu eikozapentaenovú (EPA) a kyselinu dokosahexaenovú (DHA). Tieto zdravé tuky môžu prispievať k znižovaniu zápalu v tele, podporovať zdravie srdca a mozgu a zlepšovať celkovú funkciu nervového systému.

  3. Vitamíny a minerály: Tuniak obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako sú vitamín D, vitamín B12, selén a jódu. Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti a imunitný systém, vitamín B12 je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému a tvorbu krvi, selén a jód sú kľúčové pre normálnu činnosť štítnej žľazy a antioxidantové procesy.

  4. Srdcové zdravie: Vďaka svojmu obsahu omega-3 mastných kyselín a nízkemu obsahu tukov môže konzumácia tuniaka pomôcť znížiť hladiny triglyceridov v krvi, zlepšiť hladiny cholesterolu a tým prispievať k celkovému zdraviu srdca.

  5. Podpora imunitného systému: Tuniak obsahuje zinok a selén, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému a zlepšovanie schopnosti organizmu bojovať proti infekciám.

  6. Zdroj energie: Tuniak obsahuje zdravé uhľohydráty, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu na denné činnosti.

Je dôležité mať na pamäti, že ak si vyberáte konzervovaného tuniaka, mali by ste sa rozhodnúť pre kvalitné značky, ktoré sú udržateľné a ponúkajú tuniaka z bezpečných zdrojov, aby ste maximalizovali zdravotné benefity a minimalizovali riziká spojené s kontaminovaným tuniakom.

Uvarte si s nami aj cestoviny s lososom, cestovinový šalát s tuniakom, tuniakovú pomazánku alebo lososa na panvici. Tu je recept na kuracie prsia na mrkve. Vyskúšajte aj náš recept na zálievku na cestovinový šalát.

Ingrediencie

  • 3 ks plechovka tuniaka vo vlastnej šťave,
  • 250 g olivy s kapiou, 
  • 400 g cestoviny (podľa obľuby),
  • 300 g mandarínky (lúpané),
  • 200 g biely jogurt, 
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • olivový olej

Postup receptu

Cestoviny – Najprv si uvaríme cestoviny úplne klasicky, do vody dáme soľ, olivový olej a po zovretí vody do nej pridáme cestoviny. Po uvarení ich scedíme a môžeme k nim pridať aj troška olivového oleja, aby sa nezlepili.

Uvaríme cestoviny. Foto - Michaela

Tuniaková omáčka – Pripravíme si misku, do ktorej dáme tri plechovky tuniaka bez šťavy, pridáme aj natrhané mandarínky (po zmiešaní sa ešte rozpadnú), celé olivy a jogurt. Pridáme aj soľ a korenie podľa chuti.

Pripravíme omáčku. Foto - Michaela

3

Dokončíme – Celú zmes dôkladne premiešame a podávame s teplými cestovinami. Nakoniec si ich ešte môžete posypať syrom a podávať.

Dokončíme a podávame. Foto - Michaela

Cestoviny s tuniakom sú hotové. Prajeme vám dobrú chuť. Uvarte si aj cestoviny s tuniakom a cherry paradajkami podľa receptu portálu Ženy v meste.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu