16x hlasované
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: cca 40
 

Tradičný recept na najlepšie medvedie labky. Výborné suché vianočné pečivo, ktoré vás prenesie späť do detstva. Hoci medvedie labky patria k Vianociam, niekedy sa priestor skôr dáva iným koláčom. Upečte si medvedie labky podľa receptu portálu Chutné recepty a Vianoce budú tie pravé, tradičné. 

Medvedie labky

Suché vianočné pečivo je typické pre toto sviatočné obdobie. Či už ide o medovníky, linecké koláčiky alebo rôzne sladké košíčky, suché pečivo jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Inak tomu nie je ani pri medvedích labkách. Medvedie labky sa vždy záhadne vyparia ešte predtým, než sa stihne postaviť vianočný stromček. Uložte si tento recept a buďte na Vianoce pripravení. 

Sušienky „medvedie labky“ majú pôvod v Českej republike a východnej Európe. Ich tradícia sa datuje do 19. storočia, keď sa stali obľúbeným dezertom na rôznych slávnostných príležitostiach. Okrem klasických čokoládových sušienok „medvedie labky“ existujú rôzne varianty týchto sušienok, vrátane bielych čokoládových, líščích a iných chuťových kombinácií.

Tieto sušienky sú tiež obľúbenými ozdobami na vianočných stromčekoch a iných sviatočných dekoráciách. Často sa zdobia rôznymi druhmi jedlých farieb a polejú sa čokoládou alebo inými polevami. Mnoho ľudí si tieto sušienky vyrába doma. Môžu byť ručne tvarované do podoby medvedích labiek a zdobené podľa vlastného vkusu. V niektorých krajinách sú sušienky „medvedie labky“ súčasťou kultúrnych tradícií a slúžia ako symbol štedrosti a pohostinnosti.

Tieto sušienky sa zvyčajne vyrábajú z cukru, masla, kakaa, múky a ďalších základných surovín, ktoré sú kombinované a upravené tak, aby vytvorili charakteristický chuťový profil. Sušienky „medvedie labky“ sa často používajú aj ako prísada do rôznych dezertov, ako napríklad zmrzliny, kde sa namrvia alebo rozdrvia a pridajú do zmrzliny pre lepšiu chuť a textúru. Tieto sušienky sú obľúbené najmä u detí kvôli ich atraktívnemu tvaru a sladkej chuti.

Sušienky „medvedie labky“ sú nielen chutným dezertom, ale aj symbolom tradičných a kultúrnych hodnôt, ktoré sú prepojené s radosťou, pohostinnosťou a rodinnými tradíciami. Ich úžasný tvar a sladká chuť ich robia obľúbenými u detí aj dospelých, a ich rôzne verzie a výzdoba pridávajú kreativitu do varenia a pečenia.

S nami si môžete pripraviť aj veľa iných vianočných koláčov, ako napríklad kokosové rožky, medové trubičky v čokoláde, medovníky, linecké koláčiky, koka sušienky, starý recept na linecké cesto, punčové či medové rezy a veľa iných. Napríklad recept na orechovo vanilkové rožky,

História medvedích labiek 

História sušienok „medvedie labky“ siaha do minulosti strednej Európy, konkrétne na územie Českej republiky a Slovenska. Tieto sladkosti majú korene v pekárskej tradícii a stali sa obľúbenými dezertmi na rôznych slávnostných príležitostiach. Tu je niekoľko zaujímavých faktov o ich histórii:

  1. Pôvodný názov: Sušienky „medvedie labky“ sú známe aj pod inými názvami, napríklad „medvedie tlapky“ alebo „medvedie nohy“. Tieto názvy vychádzajú z charakteristického tvaru sušienok, ktorý pripomína labky medveďa.
  2. Začiatky v Česku: Prvým miestom, kde boli sušienky „medvedie labky“ vyrobené, bol Český Krumlov, mesto v Českej republike. Boli pečené na miestnych trhoch a stali sa rýchlo obľúbenými medzi obyvateľmi.
  3. Tradičná dobová výroba: V minulosti boli sušienky „medvedie labky“ vyrábané ručne, pričom boli tvarované do charakteristického tvaru labiek a ozdobené rôznymi vzormi. Táto tradičná metóda výroby sa dodnes udržuje a pripomína nám históriu týchto dezertov.
  4. Zdobenie na sviatky: Sušienky „medvedie labky“ boli v minulosti často ozdobené a obliekané do rôznych kostýmov na rôzne sviatky a slávnostné príležitosti. Toto obliekanie im dodávalo zábavný a estetický prvok.
  5. Modernizácia a komercializácia: V súčasnosti sú sušienky „medvedie labky“ k dostániu vo viacerých chuťových a farebných variantoch a môžete ich zakúpiť v rôznych veľkostiach v obchodoch so sladkosťami a supermarketoch.

Tieto suché koláčiky majú bohatú históriu a stále si udržujú svoje miesto v kultúre a tradičných sviatočných oslavách v strednej Európe. Sušienky majú dlhú históriu a stále zostávajú dôležitou súčasťou mnohých kultúrnych osláv a sviatočných dekorácií.

Bez ohľadu na to, či ich kupujete v obchode alebo vyrábate doma, sušienky „medvedie labky“ prinášajú radosť a sladkú pohodu do života ľudí a sú jedným z tých malých radostí, ktoré si môžeme dopriať. 

Tak, poďme si ich pripraviť spolu! Alebo máme aj recept na vínové koláčiky. Prečítajte si aj kedy piecť medvedie labky. A tu je zase recept na medvedie labky od babičky.

Ingrediencie

Postup receptu

1

Všetky suroviny spolu vymiešame a miesime, kým sa suroviny pekne nepremiešajú. Hotové cesto necháme na 30 minút odpočívať do chladničky. 

Vymiešame cesto. Foto - Jaja

2Odležané cesto následne dáme do formičiek, kde ho natlačíme a následne formičky poukladáme na plech. Formičky s cestom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 12 minút.

Dáme do formičiek. Foto - Jaja

3

Upečené labky môžeme z formičiek vyberať ešte teplé. Necháme ich vychladnúť a nakoniec ich môžeme ešte posypať práškovým cukrom (sladké sú dosť aj bez neho, takže ich nemusíte posypávať, je to na vás). Medvedie labky sú týmto hotové. 

Vyberieme. Foto - Jaja

Veríme, že sa vám medvedie labky podarili. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné vínové koláčiky. A tu je zase náš recept na linecké cesto od babičky. A tu je vianočný punč. Skúste aj recept na grilážky.

Labky sú hotové. Foto - Jaja

Videorecept

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu